Veerkrachtig Fortuna knokt zich bij NAC naar eerste winst

16 september 2018, 16:31

Fortuna Sittard heeft zondagmiddag op bezoek bij NAC Breda de eerste drie punten van het seizoen gepakt. Het moest daarvoor diep gaan: na vijf minuten keek het al tegen een achterstand aan en na twee goals van Ahmed El Messaoudi moesten de Limburgers ook nog de gelijkmaker incasseren. Verdediger Branislav Ninaj werd uiteindelijk matchwinner, hij gaf bij een corner het laatste zetje: 2-3. Fortuna verlaat de laatste plaats en passeert NAC bovendien op de ranglijst.

De wedstrijd tussen NAC en Fortuna kon de eerste kelderkraker van het seizoen worden genoemd, want bij aanvang van dit weekend waren zij de nummers zeventien en achttien van de Eredivisie. NAC had alleen nog maar gewonnen van De Graafschap, terwijl de Limburgers twee keer gelijk hadden gespeeld. Voor Fortuna was het dus nog wachten op de eerste overwinning, terwijl NAC zocht naar de tweede.

Net zo mooi als de 1-0 was de gelijkmaker van Fortuna. De ploeg van René Eijer kroop in de loop van de eerste helft uit zijn schulp en werd de baas op het veld. NAC was zichzelf niet meer en moest toezien hoe Fortuna meer en meer grip kreeg. Tot de 1-1 was de hekkensluiter nog nauwelijks gevaarlijk geweest, op een voorzet van Lisandro Semedo na. Die gaf de assist voor de 1-1 van El Messaoudi: zijn schitterende boogbal ging precies over de verdediging van NAC heen, waardoor El Messaoudi vrij stond voor Benjamin van Leer. De keeper was derhalve kansloos: 1-1.

Toch hadden de wissels wel effect, want het was Kastaneer die een kwartier na de 1-2 zijn team op gelijke hoogte zette. Uit een vrije trap kopte hij ongehinderd via de binnenkant van de paal raak. Daarmee beloonde hij de intenties van NAC, dat met een duidelijk idee uit de kleedkamers was gekomen en zich op karakter naar de gelijkmaker had gevochten.

De spanning bleef door de 2-2 van Kastaneer onverminderd, het was voor de neutrale toeschouwer een genot om naar te kijken. De vraag was wiens kant het duel op ging vallen, kon NAC alsnog met de zege aan de haal gaan of ging Fortuna de eerste overwinning van het seizoen laten noteren. Het antwoord daarop was de promovendus met de drie punten naar huis ging.

Tien minuten voor tijd was het uitgerekend centrale verdediger Ninaj die de 2-3 verzorgde. Vroeg in de eerste helft leek hij geblesseerd het strijdtoneel te moeten verlaten, maar toch kon de Slowaak verder. Gelukkig voor Fortuna, want bij een scherpe corner was hij zeer attent. De bal werd nog van de lijn gehaald door Anouar Kali, maar Ninaj zette daar zijn voet bij en daardoor stuiterde de bal terug het doel in: 2-3. Zo had Fortuna weer de voorsprong te pakken en die gaf het niet meer uit handen. Door de overwinning klom Fortuna een aantal plaatsen en is FC Groningen nu hekkensluiter.

Opstellingen en beoordelingen

NAC Breda: Benjamin van Leer 3, Arno Verschueren 4.5 (46. Fabian Sporkslede 5.5), Menno Koch 5, Erik Palmer-Brown 5, Gregory Leigh 5, Anouar Kali 6, Paolo Fernandes 6.5 (82. Luka Ilic -), Gianluca Nijholt 6, Mikhail Rosheuvel 5, Mitchell Te Vrede 6, Mounir El Allouchi 4,5 (46. Gervane Kastaneer 6).

Fortuna Sittard: Alexei Coselev 5, Alessandro Ciranni 6, Branislav Ninaj 6.5, Wessel Dammers 5.5, Marco Ospitalieri 5 (88. Clint Essers -), Ahmed El Messaoudi 6.5, Jorrit Smeets 5, Mark Diemers 6, José Rodríguez 5.5, Andrija Novakovich 5 (90+3. Lars Hutten -), Lisandro Semedo 5.5 (69. Lazaros Lamprou 5.5).

Man of the match: Branislav Ninaj

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.