ErediVisie: zwarte zondag, Adrie versus Adrie en Kuipers' trap

17 september 2018, 12:01

Érick Gutiérrez is een naam die we na dit weekend niet snel meer vergeten, maar sowieso maakte heel PSV indruk tegen ADO Den Haag. Ook Ajax kende een probleemloze generale richting AEK, terwijl achtervolgers AZ en Feyenoord lieten zien op gepaste afstand te staan. Verder verrassen de gepromoveerde ploegen, was het in zekere zin een hele zwarte zondag en liet Björn Kuipers zijn voetbalkwaliteiten zien. Als de bal door de handen van Benjamin van Leer glibberen we in onze wekelijkse ErediVisie door afgelopen weekend.

PSV: Philips scoort vaak

De cijfers van de Eredivisie-start van Mark van Bommel met PSV zijn ongekend. Vijftien punten uit vijf duels en 21 doelpunten (eenderde meer dan Ajax, bijna twee keer zo veel als Vitesse en elf keer zo veel als FC Groningen) is bijna krankzinnig goed. Gemiddeld scoort de formatie van Van Bommel 4,25 keer per duel en dat is het hoogste aantal sinds 1987/1988. Op dat moment stond de PSV-coach nog als nietszeggend jongetje op het voetbalveld. Erg knap wat hij tot dusver presteert, al kan de stemming over een week na duels met FC Barcelona en Ajax natuurlijk zomaar anders zijn bij de titelhouder. Voorlopig is het echter Philips Scoort Vaak (PSV).

{image[328756][right-half][]}Zwarte zondag

Na een interlandweek verwacht je dat alle spelers, zeker die geen interlandverplichtingen hadden, weer helemaal fit zijn en klaar voor een nieuwe reeks wedstrijden. Toch had het daar zondag geenszins schijn van. Kik Piere, Daniel Høegh, Robin Pröpper, Myron Boadu, Sander van de Streek: allen gingen ze voortijdig naar de kant met (zware) blessures. De mensen van de brandcard hadden letterlijk en figuurlijk hun handen vol afgelopen zondagmiddag. Zeer treurig! De zestiende september gaat wat dat betreft de boeken isnals een zwarte zondag.

Weer drie degradanten?

Na de eeuwwisseling kwam het slechts vier keer voor dat er drie ploegen degradeerden uit de Eredivisie: 2001/2002, 2013/2014, 2014/2015 en uiteraard afgelopen seizoen toen Sparta Rotterdam, FC Twente en Roda JC afzakten. Krijgen we voor het tweede jaar op rij drie nieuwe ploegen die eruit gaan? Net als afgelopen seizoen doen de gepromoveerde teams het namelijk prima. FC Emmen (momenteel negende), Fortuna Sittard (elfde) en De Graafschap (vijftiende) staan na vijf speelrondes allemaal boven de streep. Moeten de andere ploegen dan toch echt gaan vrezen? Die P(a)rijs is in elk geval nog heel ver. 

{image[326396][left-half][]}Adrie versus Adrie

Wat was het jammer dat Dick Advocaat niet deze speelronde al voor de groep stond bij FC Utrecht. Dan was er naast de confrontatie Adrie versus Adrie (in Tilburg, bij Willem II) - Excelsior) ook de confrontatie geweest tussen Dick en Dick in de Domstad. Het had overigens nóg mooier gekund als AZ ook nog eens tegenover PEC Zwolle had gestaan. Drie trainers met dezelfde naam tegenover elkaar in hetzelfde weekend: wellicht kan de KNVB de planning nog aanpassen?

{image[325708][right-half][]}De trap van Kuipers

Hoewel het treffen in Alkmaar tussen AZ en Feyenoord zeker vermakelijk was, ging er in de tweede helft meer fout dan goed. Beide ploegen durfden weinig risico's te nemen en mede daarom kwamen er weinig passes meer aan. Halverwege de tweede helft lag er meer dan een minuut een tweede bal in het veld, in het doelgebied van Feyenoord. De supporters hadden hem op het veld gegooid, maar niemand schoot de bal weg. Pas toen de wedstrijdbal vlak langs die bal over de achterlijn rolde voor een hoekschop, was het nota bene scheidsrechter Björn Kuipers die de bal van het veld moest schieten. De arbiter beschikt over prima voetbalkwaliteiten zo bleek, niet veel minder dan de voetballers de tweede helft.

Wat verder nog opviel

Steun voor de ontslagen De Jong

Baby Berghuis

Klaas-Jan blijft scoren

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen