Wat kun je verwachten van Ajax-opponent AEK Athene?

19 september 2018, 09:02   Bijgewerkt: 19 september 2018, 20:52

Ajax opent dinsdagavond het miljardenbal met een thuiswedstrijd tegen AEK Athene. Meteen een cruciale wedstrijd in Groep E voor de Amsterdammers, die vermoedelijk in elk geval de Grieken - getrokken uit pot 4 - onder zich willen houden. Maar wat kan de formatie van Erik ten Hag verwachten van de bezoekers? FCUpdate.nl stelt AEK Athene voor. 

Bayern München behoeft geen introductie en ook Benfica is bij het grote voetbalpubliek goed bekend. Maar AEK Athene is toch een redelijk onbekende opponent in Groep E. Alleen de 'oudere' voetbalfans zullen de ploeg nog kennen uit seizoen 1994/1995 - hét Champions League-jaar - als de ploeg van wie ze in de groepsfase tweemaal wonnen. En dat laatste is anno 2018 nog steeds de doelstelling of eigenlijk bittere noodzaak als de ploeg van Ten Hag de volgende ronde wil halen.

Goaltjesdief Sergio Araujo keerde deze zomer terug naar Las Palmas, de sterke verdediger Ognjen Vranjes verdiende een transfer naar Anderlecht, middenvelder Jakub Johansson trok naar Stade Rennes en de MVP van het seizoen ervoor, Lazaros Christodoulopoulos, maakte de pijnlijke overstap naar Olympiakos. Ook succescoach Manolo Ximenez werd weggehaald uit Griekenland: Las Palmas plukte hem weg. Daar werd hij herenigd met Araujo, de spits die hij vorig seizoen huurde van de Spaanse club. (tekst loopt door onder de foto)

[photo,116699,left,]

Vernieuwing

Dus bouwt AEK Athene aan een nieuwe ploeg. Marinos Ouzounidis vertrouwt op het 4-2-3-1-systeem van zijn voorganger en kent veel spelers nog van zijn periode bij Panathinaikos, zoals Viktor Klonaridis en Niklas Hult. Spelers met wie hij eerder samenwerkte en die zijn voetbalvisie, die iets aanvallender is dan die van Ximenez, goed kennen en daarom snel oppakken.

In de hevige strijd met Vidi FC kreeg de ploeg in de slotfase wel twee rode (oliedomme) rode kaarten. Aanwinst Marko Livaja, de spits die voor twee miljoen euro werd gehaald deze zomer, en linksachter Eder Lopez ontbreken in het eerste duel in Amsterdam. Lucas Boye (gehuurd van Torino), Ezequiel Ponce (gehuurd van AS Roma) lijken nog niet optimaal wedstrijdfit na eerdere zware blessures, terwijl de inzetbaarheid van Michalis Bakakis en voormalig FC Barcelona-speler Dmytro Chygrynskiy zeer twijfelachtig is. Beide spelers speelden afgelopen weekend wel weer mee, wat voor Ouzounidis positief nieuws is. 

Toch is de vernieuwing van AEK Athene nog in volle gang als het aantreedt in de Johan Cruijff ArenA. Hoewel nog lang niet compleet zal de ploeg van Ouzounids op bezoek in Amsterdam inzetten op een gelijkspel. Met als doelstelling de derde plaats in de poule, lijkt dat voor het heenduel het hoogst haalbare voor de Grieken.

De échte Ajax-supporters hopen ongetwijfeld dat het in Amsterdam 2-0 wordt en in de Griekse hoofdstad 1-2. Wellicht dat de rest van de geschiedenis zich dan óók herhaalt...

Pakt Ajax de eerste Champions League-punten? Pak nu een free bet van 50 euro en profiteer mee!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen