Deze Nederlanders moeten de EL-eer hoog houden

20 september 2018, 16:30

De Nederlandse inbreng in de Europa League moet dit jaar niet van clubs van eigen bodem komen. Dankzij de uitschakeling van Vitesse tegen FC Basel en de blamages van AZ tegen FC Kairut en Feyenoord tegen AS Trencín zijn er voor het eerst in lichtjaren geen enkele Nederlandse club actief in de Europa League (of voorloper UEFA Cup). Desondanks is het Oranje-gehalte meer dan aanwezig, want handenvol landgenoten hebben zich wél geplaatst voor het toernooi. Een overzicht:

Akhisar Belediye: Jeremy Bokila en Elvis Manu

De Turkse club is momenteel hekkensluiter in eigen land, maar doet wel mooi mee aan de Europa League omdat het vorig seizoen de beker won. Bij Akhisar Belediye staan twee Nederlanders onder contract. Voetbalnomade Jeremy Bokila, die overigens voor de nationale ploeg van Congo uitkomt, en oud-Feyenoorder Elvis Manu.

Besiktas: Ryan Babel en Jeremain Lens

FC Astana: Rangelo Janga

Onder de noemer 'kent u deze nog'? Rangelo Janga maakte als tiener indruk bij Willem II, maar na de degradatie van de Tilburgers ging het ook met de carrière van de spits even bergafwaarts. De inmiddels 26-jarige is via omzwervingen via Cyprus, Slowakije en België in Kazachstan terechtgekomen. Daar speelt hij nu bij de topclub FC Astana.

Olympique Marseille: Kevin Strootman

Voor tientallen miljoenen maakte international Kevin Strootman de overgang van AS Roma naar Olympique Marseille. Hij verruilt een halve finalist van de Champions League dus in voor een EL-deelnemer, maar lijkt weinig aanpassingsproblemen te hebben in Frankrijk. In de eerste wedstrijden in de Ligue 1 maakte de oud-speler van Sparta Rotterdam, FC Utrecht en PSV een prima indruk. Kijken of hij ook in de Europa League zijn mannetje staat.  {image[328533][right-half][]}

Eintracht Frankfurt: Jetro Willems en Jonathan de Guzman

Het Duitse Eintracht Frankfurt legde vorig seizoen verrassend beslag op de beker. Dat deed het met twee Nederlanders in de gelederen. Jetro Willems is normaliter verzekerd van een basisplaats bij onze oosterburen, terwijl Jonathan de Guzman geregeld tussen bank en basis bungelt.

PAOK Saloniki: Diego Biseswar

Hij gold ooit als een veelbelovende dartelaar over de vleugels bij Feyenoord, maar Diego Biseswar heeft zijn potentie nooit volledig waargemaakt. Na vier seizoenen Kayserispor, kwam de dertigjarige aanvaller in 2016 bij PAOK Saloniki terecht. Vorig seizoen speelde Biseswar maar dertien wedstrijden in de Griekse competitie, maar wie weet krijgt hij in de Europa League wel geregeld zijn minuten. 

Sevilla: Quincy Promes

AEK Larnaca: Hector Hevel

Misschien wel de meest onbekende naam in dit overzicht. Hector Hevel doorliep de jeugdopleiding van ADO Den Haag, maar wist niet door te breken in de Hofstad. In drie Eredivisie-seizoenen kwam Hevel tot een elftal aan wedstrijden. Vervolgens vertrok hij – naar eerder al verhuurd te zijn – naar AEK Larnaca. Nu speelt Hevel toch mooi in de Europa League.

Celtic: Dorus de Vries

De 37-jarige Dorus de Vries kan hoe dan ook terugkijken op een fraaie carrière. In 2006 verliet hij Nederland en verdedigde hij en zijn handschoenen de doelen van Dunfermile Athletic, Swansea City, Wolverhampton Wanderes, Nottingham Forest en zijn huidige club Celtic. De doelman is bij de Schotse topclub momenteel de derde keus, maar wie weet zit er speeltijd in voor De Vries. 

Rosenborg SK: Rini Coolen

Ditmaal geen speler, maar een trainer. Aan het begin van dit seizoen werd Rini Coolen, op dat moment hoofd jeugdopleiding van Rosenborg SK, aangesteld als hoofdcoach van het eerste elftal na de teleurstellende start in de voorronde van de Champions League. Met Coolen aan het roer plaatsten de Noren zich niet voor de Champions League, maar werd een ticket voor de Europa League wel veiliggesteld.

Fenerbahce: Phillip Cocu (Ferdi Kardioglu niet speelgerechtigd)

Ludogorets: Jody Lukoki

Drie zomers geleden verruilde Ajax-exponent Jody Lukoki PEC Zwolle voor het Bulgaarse Ludogorets. De 25-jarige buitenspeler reikte vorig seizoen tot de knock-outfase van de Europa League, waar AC Milan over twee potjes te sterk bleek. Sowieso kende Lukoki een goed seizoen bij de Bulgaars kampioen, met zeven goals in 28 competitiewedstrijden. Een transfer bleef uit, waardoor Lukoki zich weer mag opmaken voor minimaal zes EL-wedstrijden.

Red Bull Salzburg: Jasper van der Werff

Hoewel Jasper van der Werff een Zwitserse nationaliteit heeft, is de jonge verdediger van Nederlandse komaf. Beide ouders zijn namelijk Nederlanders. De 19-jarige timmert inmiddels aardig aan de weg. Na acht wedstrijden in het eerste van FC St. Gallen maakte Van der Werff deze zomer de overstap naar Oostenrijk, want grootmacht Red Bull Salzburg lijfde het talent in. Het is afwachten hoeveel kansen de tiener krijgt, maar interessant is het zeker.  

Slavia Praag: Mick van Buren

Mick van Buren redde het jaren geleden niet in de jeugdopleiding van Feyenoord, maar dankzij satellietclub Excelsior maakte de spits toch naam in het profvoetbal. Bij de Kralingers maakte hij dertien goals in veertig wedstrijden. Na Rotterdam volgde er drie succesvolle jaren bij het Deense Esbjerg, om in 2016 een contract bij zijn huidige werkgever Slavia Praag te tekenen. Daar maakte hij er vorig seizoen vijf.

Sporting Portugal: Bas Dost en Luc Castaignos

Anderlecht: Boy de Jong

We sluiten af met wederom een wat onbekendere naam. Met twee Eredivisiepotjes en twintig wedstrijden in de Eerste Divisie is doelman Boy de Jong niet bepaald een ervaren kracht. De 24-jarige voormalig jeugdinternational werd na een seizoen bij Telstar toch opgepikt door Anderlecht. In België is De Jong slechts derde keeper, dus zijn kansen op speeltijd lijken gering.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen