AZ met pijn en moeite langs negental van 'rood' FC Groningen

23 september 2018, 16:30

AZ heeft drie punten overgehouden aan het bezoek bij FC Groningen (1-3), maar de zege verliep niet bepaald vlekkeloos. Na tweede rode kaarten én een gemiste penalty van de thuisploeg, konden de Alkmaarders het duel pas in de eindfase naar zich toe trekken. Hoewel de ploeg van Danny Buijs wederom verloor, kreeg zijn elftal wél applaus van de fans voor de getoonde vechtlust.

Toen het rustsignaal klonk na een kleine vijftig minuten spelen, moest iedereen op de tribunes van het Hitachi Capital Mobility Stadion even flink bijkomen. De meeste fans van FC Groningen stonden vlak voor rust al klaar om te gaan juichen voor de 2-1, maar Marco Bizot wist een penalty van Ritsu Doan knap te keren. Dat het geen doelpunt opleverde was terecht, kijkend naar het gemak waarmee scheidsrechter Pol van Boekel naar de stip wees. AZ-captain Guus Til hield licht vast in duel met Julian Chabot; iets wat vrijwel bij elke corner wel gebeurt.

De Alkmaarders speelden dus ruim vijftig minuten met een man meer, maar dat was lang niet altijd zichtbaar. Het duurde tot de 76ste minuut voordat de mannen van John van den Brom op voorsprong kwamen. Fredrik Midtsjø kreeg de bal op randje zestienmeter en plaatste 'm bekeken in de hoek: 1-2. Veel meer uitgespeelde, grote kansen kregen de Alkmaarders niet in Groningen.

In de slotfase, toen FC Groningen zelfs met negen man kwam te staan na een overdreven tweede gele kaart voor Ajdin Hrustic bij een opstootje, had AZ het nog opvallend moeilijk met de thuisploeg. Het werd zelfs nog even spannend via enkele corners en voorzetten, maar door de ruimte die er ontstond kon invaller Adam Maher de wedstrijd vlak voor tijd in de counter beslissen. Hij deed dat met een heerlijke pegel in de korte hoek en bezorgde AZ de overwinning, Groningen een nieuwe nederlaag. Al is er voor Buijs wel enig perspectief.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Groningen: Sergio Padt 7; Deyovaisio Zeefuik 3, Mike te Wierik 7, Julian Chabot 8, Samir Memisevic 6; Tim Handwerker 6 (88. Tim Freriks -), Ajdin Hrustic 6, Ritsu Doan 5, Django Warmerdam 6; Michael Breij 6, Jannik Pohl 5 (54. Ludovit Reis 7)

AZ: Marco Bizot 8; Ricardo van Rhijn 6, Pantelis Hatzidiakos 6 (69. Adam Maher 8), Teun Koopmeiners 6, Thomas Ouwejan 7; Jonas Svensson 6, Fredrik Midtsjø 7, Guus Til 6, Albert Gudmundsson 7 (94. Dorin Rotariu -); Oussama Idrissi 8, Bjørn Johnsen 6 (69. Mats Seuntjens 7)

Man of the match: Oussama Idrissi

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling