FC Twente verandert jeugd: "Terug naar Ten Hag, Rutten en Hake"

4 oktober 2018, 10:01

FC Twente wil de komende jaren eigen talenten veel vaker en veel eerder een kans geven bij de seniorenteams. De club uit Enschede is gestart met het 'project 2020-2022', waarbij steeds meer spelers uit de eigen jeugd moeten doorstromen. "Wij willen dat onze talenten een afslag eerder gaan nemen", aldus technisch directeur Ted van Leeuwen. De ene keer spelen ze met Onder 17 of Onder 19, dan volgen ze de trainingen van de beloften of lopen ze een stage bij het eerste elftal. 

Dat schrijft TC/Tubantia. Wel worden de programma's specifiek samengesteld door de fysieke trainers van de clubs, waarbij alles ondergeschikt wordt gemaakt aan de ontwikkeling van de individuele spelers. "Ook voor de trainers is dat wennen, want die zijn toch geneigd om eerst in het teambelang te denken. Die krijgen misschien een speler voor een wedstrijd terug die wat vermoeid is. Maar jonge spelers moeten veel meer geprikkeld en uitgedaagd worden", aldus Evert Bleuming, hoofd jeugdopleidingen.

Op die manier moeten de spelers veel beter fysiek klaar worden gestoomd voor de top. "We moeten onze spelers fysiek veel beter uitrusten, dat is de laatste jaren te veel ondergesneeuwd geraakt", vindt Van Leeuwen. "We moeten hier terug naar de periode van Fred Rutten, Erik ten Hag en Rene Hake. Die deden niet anders met jonge talenten. Uren maken, investeren, proeven aan een hoger niveau."

Het project wordt 2020-2022 genoemd, omdat er dan een schaduwelftal van zo'n twaalf tot veertien spelers klaar moet staan dat dit traject volgt. "Uiteindelijk moet dit er toe leiden dat we weer meer spelers gaan afleveren bij het eerste elftal en transferwaarde creëren", aldus Bleuming.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen