Opgeleefd Oranje ruikt finale play-offs na klinkende zege

5 oktober 2018 – Een overtuigend Oranje heeft vrijdagavond in Breda een goede eerste stap gezet in de play-offs voor het WK in Frankrijk. In een uitverkocht Rat Verlegh Stadion werd Denemarken op basis van wilskracht met 2-0 verslagen. Beide doelpunten vielen voor rust en kwamen voort uit schitterende aanvallen. Uitblinker Shanice van de Sanden was bij de 1-0 de aangever en scoorde zelf met het hoofd de 2-0. Dinsdag mag Oranje deze voorsprong verdedigen in Denemarken.

Opgeleefd Oranje ruikt finale play-offs na klinkende zege

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

Na het 2-1 verlies in Noorwegen begin september was Oranje veroordeeld tot de play-offs. Lange tijd stond Oranje bovenaan in de kwalificatiegroep, maar omdat Noorwegen bijna alles wonnen, was de confrontatie in Scandinavië beslissend. Zonder Stefanie van der Gragt, die vrijdagavond ook niet van de partij was, ging Nederland pijnlijk onderuit. Dus werden het de play-offs, waarin maar één ticket voor het WK valt te verdienen. Een dubbele ontmoeting met Zwitserland of België wacht als Nederland weet af te rekenen met Denemarken.

De Denen zijn een oude bekende van de Leeuwinnen, op het gewonnen Europees Kampioenschap kwam Oranje de verliezend finalist van datzelfde EK twee keer tegen. In de groepsfase maakte Sherida Spitse voor Nederland het verschil uit een penalty (1-0), in de finale werd Denemarken met 4-2 verslagen ondanks een 0-1 achterstand na zes minuten.

Oranje, dat startte zonder de niet fitte Vivianne Miedema en Sari van Veenendaal, voorkwam dat scenario nu wel. In een uitverkocht Rat Verlegh Stadion moest er revanche worden genomen op die zeperd in Noorwegen, waar Oranje na zeven minuten al tegen een 2-0 achterstand aan keek. De wil om te winnen spatte er vanaf de eerste minuut af bij Nederland. Denemarken werd constant hoog onder druk gezet en kwam in de eerste helft tot slechts één kans: de teruggekeerde Loes Geurts sloeg een schot van Pernille Harder uit de hoek.

Dat was op slag van rust, toen stond het al 2-0 voor Nederland. De Leeuwinnen hadden hun zeer overtuigende werklust beloond worden met twee goals. De eerste viel na twintig minuten, de tweede vijf minuten voor de pauze. Jackie Groenen had even voor de openingstreffer nog de lat geraakt, het was Lineth Beerensteyn die uiteindelijk de ban brak. De spits rondde een schitterende aanval af door een voorzet van Van de Sanden keurig binnen te koppen: 1-0.

Van de Sanden was zo dus de aangever, bij de 2-0 was zij juist de afmaker. Linksback Kika van Es ontving de bal van Lieke Martens die de aanval had opgezet, gaf een perfecte voorzet en stelde daarmee Van de Sanden in staat om eveneens raak te koppen. In plaats van tegendraads in te koppen, vond de vleugelspeelster de rechter kruising. Een comfortabele 2-0 ruststand was het gevolg.

Met dezelfde wilskracht als in de eerste helft begon de Europees kampioen aan de tweede helft. Al snel leidde dat tot aardige kansen, maar een goal kwam er niet. Beerensteyn mikte net naast en een kopbal van Anouk Dekker uit een corner miste kracht. Denemarken mocht daarom nog hopen op een uitdoelpunt en misschien wel een echt goed resultaat, want met 2-0 was er nog van alles mogelijk.

Hoewel Denemarken dus moest komen, was het Oranje dat de grootste kans kreeg op een volgende treffer. Miedema was twintig minuten voor tijd ingevallen voor Van de Sanden en had koud in het veld de mogelijkheid op de 3-0. Oog in oog met keepster Lina Johansen had ze pech; haar geplaatste inzet trof de lat.

Waar het bij Miedema tegenzat, was dat bij Denemarken ook het geval in de laatste minuut. Katrine Veje probeerde het van grote afstand, tot haar opluchting hoorde Geurts dat de lat redding bracht bij de poging van de Deense. Verder kwam Denemarken niet, Oranje trok de 2-0 voorsprong gewoon over de streep. De zege was verdiend, op basis van de getoonde werklust en wilskracht voetbalde Nederland zich voor rust naar de zege. Dinsdag om 18.00 uur is de return in Viborg, gezien het spelbeeld van vrijdagavond zou dat niet meer weggegeven mogen worden.

Opstelling en beoordelingen*:
Nederland: Loes Geurts 6.5, Desiree van Lunteren 5.5, Anouk Dekker 6.5, Dominique Bloodworth 7, Kika van Es 7, Sherida Spitse 7, Jackie Groenen 6, Daniëlle van de Donk 8, Shanice van de Sanden 8 (71. Vivianne Miedema -), Lineth Beerensteyn 8 (82. Renate Jansen -), Lieke Martens 7 (86. Jill Roord -).

Woman of the match: Shanice van de Sanden

*Speelsters moeten minimaal twintig spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

FCUpdate.nl is genomineerd voor 'Website van het Jaar'. Help jij ons aan die eervolle titel? Stem hier!

Reacties

Eredivisie

gerelateerd