"Eredivisie gaat qua uitstraling en niveau vooruit"

9 oktober 2018, 07:41   Bijgewerkt: 9 oktober 2018, 07:59

Sportmarketeer Chris Woerts juicht het Eredivisie-plan toe. Hij adviseert de clubs om in te stemmen. Volgens het Algemeen Dagblad zijn Ajax, PSV en Feyenoord bereid hun tv-geld vanuit Europese wedstrijden deels af te staan aan de andere clubs. Daar tegenover moet staan de afschaffing van het kunstgras en een hervormde competitie van achttien clubs in de Eredivisie naar zestien.

Ajax en PSV halen met hun deelname aan de Champions League samen zeventig miljoen euro op. Met de nieuwe plannen zou dit een groei van zo'n acht miljoen euro aan televisiegeld voor de overige clubs betekenen. "En cruciaal: de televisie-inkomsten uit Europees voetbal zijn alleen nog maar groeiende", zegt Woerts in het AD.

"De UEFA lanceert binnenkort een derde Europees toernooi, met gegarandeerd plaatsen voor Nederlandse clubs. De Europa League levert ook almaar meer geld op, de Champions League uiteraard hetzelfde verhaal. Als Nederlandse clubs slim zijn, zeggen ze 'ja' tegen dit aanbod. Want uit de binnenlandse markt ga je dat nooit meer terugverdienen. Onmogelijk."

Kleinere clubs willen de garantie op een geldbedrag uit de Europese pot. Met zestien clubs in de Eredivisie is de kans op degradatie voor hen groter. Kunstgrasclubs zullen bovendien moeten investeren in het aanleggen van een grasmat. Daarnaast krijgen zij ook te maken met kosten voor een trainingscomplex.

Woerts: "Je moet de boel goed uitonderhandelen, naar tevredenheid van alle partijen. Maar dit is voor alle clubs uiteindelijk de best denkbare oplossing. Het is dan in ieders belang dat het Nederlandse voetbal sterker wordt én Europees presteert. Het gebakkelei over de herverdeling van het Nederlandse televisiegeld leidde nergens toe, dat bedrag is veel te klein en gaat ook amper groeien. In dit plan zien de topclubs hun wensen gehoord, de kleinere clubs zullen inzien dat ze er over een langere periode beter van worden. En het belangrijkste: de Eredivisie gaat er qua uitstraling, gezondheid en niveau op vooruit."

Lees meer: Top drie maakt werk van kunstgrasvrije Eredivisie en andere opzet

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen