'Corruptie-rel in België: Brugge-trainer Leko en anderen opgepakt'

10 oktober 2018, 10:53   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Een bizarre ontwikkeling in het Belgische voetbal woensdagochtend: in een onderzoek naar financiële fraude, matchfixing en witwassen binnen de voetbalwereld zijn enkele arrestaties verricht. Onder hen zijn Club Brugge-trainer Ivan Leko, voetbalmakelaar Mogi Bayat, oud-Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck en scheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten. Ook zijn er huiszoekingen aan de gang bij diverse grote clubs in België en waren er meer dan tweehonderd agenten betrokken bij de actie.

Dat schrijven diverse Belgische media. Leko ontbrak om die reden op de training, terwijl justitie heeft bevestigd dat enkele hoofdrolspelers zijn opgepakt voor een verhoor. Bayat is de machtigste voetbalmakelaar van België en doet zaken met vele grote clubs in de hoogste afdeling. Hij had jarenlang goede relaties met het bestuur van Anderlecht. In zijn kielzog is ook Dejan Veljkovic, een iets minder bekende makelaar, opgepakt.

Naast de vrees dat deze managers (te)veel invloed hebben bij diverse clubs, worden ze er van verdacht bepaalde financiële voordelen te hebben gehaald uit bepaalde transfers. Wat de rol van een ieder in deze zaak zou zijn, is nog onduidelijk. Bij zowel Club Brugge als Anderlecht zouden momenteel huiszoekingen gaande zijn en dat ook de term 'corruptie' valt. Ook bij AA Gent, Genk, Lokeren, Standard Luik én Kortrijk zouden huiszoekingen bezig zijn. In totaal zouden er 57 huiszoekingen zijn gedaan, ook in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië, Macedonië. Er waren meer dan 200 politiemensen bij de actie betrokken.

Zeker is dat het een grote bom kan leggen onder het Belgische voetbal, aangezien Club Brugge – met landgenoten Ruud Vormer, Arnaut Danjuma en Stefano Denswil onder contract - landskampioen werd vorig jaar en de enige deelnemer in de Champions League is.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen