Anonieme bron doet boekje open over omkoopschandaal België

13 oktober 2018, 08:41

Een anonieme, bij de Belgische voetbalbond aangesloten scheidsrechter, heeft in een onthutsend relaas tegenover RTL een boekje opengedaan over het omkoopschandaal dat het Belgische voetbal sinds deze week in zijn greep houdt. Volgens de bron gaat het schandaal nog veel verder dan tot nu toe wordt vermoed.

"Er wordt bijna geen enkele wedstrijd gespeeld zonder beïnvloeding of afspraken over wie zal winnen", aldus de anonieme bron. "Het zijn niet de scheidsrechters die de wedstrijden manipuleren, maar wel de bazen van de voetbalploegen. Zij kennen elkaar en spreken voor de wedstrijd af: 'Het zou fijn zijn als je mij laat winnen, of: het zou goed zijn als ik mag verliezen.'

Ook over winstpremies wordt volgens de getuige niet al te moeilijk gedaan. Eigenaren van voetbalploegen betalen hun spelers bijvoorbeeld een premie uit als ze verliezen. "Dat gebeurt van eerste tot derde klasse. Geen enkele scheidsrechter komt naar de wedstrijd met de ambitie om te manipuleren, maar er wordt enorm veel druk op hen uitgeoefend. Men doet ons begrijpen dat we eigenlijk niet veel keus hebben."

Scheidsrechters ontkomen ook niet, op hen wordt de druk voor het duel flink vergroot. Zo krijgen ze volgens de anonieme bron voor de wedstrijd regelmatig berichtjes van voorzitters of spelers. "Ik heb zoveel punten nodig en het zou leuk zijn als je me zou helpen, sturen ze dan. Of ze vragen om hen een gele kaart te geven of dat net niet te doen." Bij aankomst bij het stadion wordt de druk nóg groter. "De voorzitter komt voor het duel met een stevige handdruk, en de belofte dat er daarna naar een restaurant gegaan kan worden of dat hij kaarten heeft voor concerten of de bioscoop. Het is onrechtstreekse corruptie."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen