Tunesië redt in slotminuut punt tegen Saoedi-Arabië

14 juni 2006, 19:55

Tot in blessuretijd zag het er naar uit dat Sami al Jaber zich onsterfelijk zou maken. De routinier schoot vijf minuten voor tijd de 2-1 voor Saoedi-Arabië binnen in het duel met Tunesië, waarmee hij zijn ploeg drie uiterst belangrijke punten leek te bezorgden. De Tunesische verdediger Jaidi zorgde er met een rake kopbal in blessuretijd echter alsnog voor dat beide ploegen een punt overhielden aan het dramatisch slechte duel.

Na de zware nederlaag van Oekraïne tegen Spanje eerder vandaag, was het duel tussen Tunesië en Saoedi-Arabië voor beide landen al direct een soort finale. Gezien het slechte doelsaldo van de Oost-Europeanen zou een zege voor Tunesië of Saoedi-Arabië er immers direct voor zorgen dat het betreffende land een uitstekende uitgangspositie had voor het bereiken van de tweede ronde.

In Duitsland zijn de Saoedi's dan ook vooral uit op eerherstel. De ploeg wil laten zien dat ze wel degelijk thuishoren op een WK, maar tegen Tunesië slaagden de Arabieren aanvankelijk niet in die missie. In de openingsfase kon de ploeg het tempo van Tunesië prima bijbenen, maar dat kwam vooral omdat de Noord-Afrikanen bijzonder weinig schwung in hun spel legden. De ploeg van trainer Roger Lemerre leek op de automatische piloot te spelen en slaagde er niet in om de wedstrijd onder controle te krijgen.

Met Hatem Trabelsi in de basis en Feyenoorder Karim Saïdi op de bank koos Tunesië in de tweede helf voor hetzelfde spelletje als in het eerste bedrijf. De ploeg leunde op haar defensie en liet de onmachtige Saoedi's het spel maken. Dat kwam de Afrikanen nog bijna duur te staan, toen de Arabische spits Noor in de 47ste minuut leek te profiteren van een fout in de Afrikaanse verdediger. De aanvaller had de bal voor het intikken, maar mikte naast het doel van de liefst 40-jarige doelman Boumnijel.

Dit doelpunt leek precies wat de wedstrijd nodig had. Tunesië besefte dat het er toch een schepje bovenop moest doen, terwijl Saoedi-Arabië bloed rook en op zoek ging naar haar eerste WK-zege sinds 1994. Overtuigend ging het allemaal niet, maar invaller Sami al Jaber leek Saoedi-Arabië alsnog loon naar werken te geven. De routinier, die ook al scoorde op de WK's van 1994 en 1998, rondde vijf minuten voor tijd een fraaie aanval feilloos af.

Dit doelpunt leek Saoedi-Arabië drie punten te bezorgen, maar in blessuretijd ging het alsnog mis. Verdediger Jaidi ging met de moed der wanhoop mee naar voren en zorgde er met een knappe kopstoot alsnog voor dat Tunesië een punt overhield aan het duel.