Spelersrapport: Memphis blinkt uit, verdedigende luxe voor Oranje

17 oktober 2018, 09:35   Bijgewerkt: 17 oktober 2018, 09:41

Het Nederlands elftal heeft voor de tweede keer in een paar dagen tijd een goed resultaat geboekt tegen een grootmacht. Na de 3-0 zege op Duitsland werd België in Brussel op 1-1 gehouden, al had er met name in de tweede helft wellicht meer ingezeten. Memphis Depay blonk uit, terwijl de luxe achterin bij Oranje weer duidelijk zichtbaar was. Op het middenveld maakten Kevin Strootman en Pablo Rosario juist geen geweldige indruk.

Jasper Cillessen - 7

Een wereldredding zoals tegen Duitsland hoefde de doelman van FC Barcelona niet uit zijn hoge hoed te toveren. Maar op de kopbal van Michy Batshuayi had hij een goed antwoord en ook vlak voor tijd stond hij op een inzet van de Belgische spits op de juiste plek. Alle hoge ballen waren prooi voor de goalie, die zich nooit liet verrassen. Het was niet te zien dat hij geen speelritme opdoet in Catalonië en zo bewijst hij vooralsnog 'gewoon' het gelijk van bondscoach Koeman. Aan de openingsgoal van de Belgen had Cillessen namelijk weinig schuld.

{image[329594][right-half][]}Denzel Dumfries - 6

Aan de bal had de back van PSV nog een aantal keer harde voeten, zoals hij dat zelf recent zo mooi verwoordde. Aanvallend bleef zijn bijdrage, mede daardoor, behoorlijk beperkt. Anderzijds kwam het meeste gevaar van de Belgen juist wél vanaf de rechterkant, waardoor Dumfries een probleemloze, maar eveneens grijze tweede interland kende in België. 

Matthijs de Ligt - 7

Na de voor hem doen matige interland tegen Duitsland heeft De Ligt zich goed hersteld. In Romelu Lukaku kon de Ajacied zich helemaal vastbijten en dat deed hij goed. Een aantal keer kon hij niet voorkomen dat de sterke aanvaller als targetman kon zorgen voor het gevaar van anderen, maar de spits kreeg zelf geen grote kansen. En aangezien Lukaku in de laatste 28 interlands even zo veel goals maakte, is dat prima van de captain van Ajax, die uit voorzorg in de rust werd gewisseld.

Stefan de Vrij - 6,5

Door de kwetsuur van Virgil van Dijk kreeg De Vrij zijn verloren plekje terug achterin. Hoewel de verdediger iets onrustiger oogt dan de captain van Oranje, kun je de verdediger uiteraard om een boodschap sturen. Wel is hij vijf centimeter kleiner dan Van Dijk, was dat niet precies de lengte die hij op de doellijn tekort kwam om het doelpunt van Dries Mertens uit het doel te koppen? Behoudens dat moment, waar hij eerder ook al had kunnen ingrijpen, speelde De Vrij een prima partij. 

Nathan Ake - 7

De verdedigende luxe van het Nederlands elftal begint buitengewone proporties aan te nemen voor bondscoach Ronald Koeman. Want naast aanvoerder Virgil van Dijk, supertalent Matthijs de Ligt en de oerdegelijke Stefan de Vrij heeft ook Ake een uitstekende indruk gemaakt. De multifunctionele voetballer was met name in het centrum sterk, rustig aan de bal en was ruim tien minuten voor tijd met een harde kopbal nog dicht bij de winnende. Zijn enige nadeel is de moordende concurrentie achterin bij Oranje.

Daley Blind - 6,5

Leek er deze zomer na zijn komst bij Ajax eindelijk geen onduidelijkheid meer over de positie van Blind, is zijn positionering na een eerdere wisseling bij Ajax weer helemaal open. Koeman verkoos hem op 'zes', omdat hij daar een voetballer wilde. Die rol vervulde Blind zonder problemen, maar ook zonder de glans die Frenkie de Jong wel heeft. Vervolgens kon hij door diverse wissels bij Oranje op nog een aantal verschillende plaatsen aan de bak. De captain haalde nergens een onvoldoende, maar zal ook nergens direct een vaste plaats veroveren.

Donny van de Beek - 6

Zo dwingend als Frenkie de Jong in het Nederlands elftal is Van de Beek nog niet, maar voor loop- en voetballend vermogen zorgt hij net als in Amsterdam zeker. Die twee elementen combineerde hij vlak voor de gelijkmaker van Arnaut Danjuma, toen hij in de diepte werd gestuurd, een duel vol aanging en zo de voorassist verzorgde. Anderzijds had hij de bij het openingsdoelpunt de bal ook resoluter kunnen wegkoppen en leed hij een paar keer balverlies. 

{image[329594][left-half][]}Kevin Strootman - 5

Als zijn missie was om bondscoach Ronald Koeman te overtuigen dat hij weer een basisplaats verdient op het middenveld, is die missie mislukt. Ten opzichte van eerdere duels in Oranje was het wel iets beter, maar zeker nog geen voldoende. De middenvelder leed een paar keer onnodig balverlies - dat overigens zonder fatale afloop bleef - en was ook in de passing zeker niet altijd zuiver. Wel toonde hij vechtlust en goede wil, maar dat is niet genoeg voor een vaste plek op Koemans middenveld.

Arnaut Danjuma Groeneveld - 7

Bij zijn basisdebuut in het Nederlands elftal in het voetballand waar hij actief is, maakte Arnaut Danjuma Groeneveld een prima indruk. De aanvaller leverde hartstikke veel verdedigende arbeid en kon desondanks de voorzet waaruit de openingstreffer van de Belgen viel, niet voorkomen. Die 'fout' herstelde hij echter uitstekend met de fraaie gelijkmaker, uit een mooie pass van Memphis Depay. Verder verrichte hij veel arbeid, was bij tijd en wijle gevaarlijk en verdedigend stond hij zijn mannetje. Moet Ryan Babel zich zorgen maken?

{image[329593][right-half][]}Memphis Depay - 7,5

De aanvaller van Olympique Lyon was bijzonder bedrijvig. Een kansje na een pass van Promes, een heerlijke assist op Danjuma, veel gevaarlijke passes en voorzetten op andere teamgenoten. Memphis was by far de gevaarlijkste man van het Nederlands elftal en hoewel zeker niet alles lukte en hij soms de trucendoos iets te ver open deed, liet hij zien waarom Nederlands hoop gerechtvaardigd in zijn handen ligt. Want het gemak waarmee hij voetbalt, is groot. Alleen mag de uitwerking, concentratie en het laatste deel nog iets beter. Als dat ook lukt, is hij wereldtop.

Quincy Promes - 5,5

Gezien zijn huidige vorm bij Sevilla kon er onmogelijk veel verwacht worden van Quincy Promes in het Nederlands elftal. Met die wetenschap in het achterhoofd kun je moeilijk erg ontevreden zijn over de prestaties van de aanvaller, die na een half uur met een heerlijke poging de paal raakte. Maar veel verder dan die actie, kwam de voorhoedespeler niet. Met PSV'er Steven Bergwijn heeft hij een serieuze nieuwe concurrent en in dat kader moet hij wel zeker verbetering van de vorm tonen.

Invallers

Hans Hateboer - 6

Speelde net als zijn voorganger Dumfries zeker geen hoofdrol bij Oranje. Aanvallend bleef zijn aanvallende bijdrage beperkt, al had hij zomaar een penalty kunnen verdienen toen hij een bal in het zestienmetergebied wilde terugleggen. Dat hij de Italiaanse lessen van het verdedigende wel heeft getrokken, bleek in de negentigste minuut. Toen de Belgen er nog uit dreigden te komen, trok de back aan de noodrem en incasseerde daarmee een gele kaart. Belangrijker was echter dat de uitbraak werd gestopt.

{image[329589][right-half][]}Pablo Rosario - 5

Binnen een minuut had de PSV'er ongelukkig balverlies, waaruit België via Michy Batshuayi direct een grote kans kreeg. Je kunt beter beginnen tijdens je Oranje-debuut en dat gold eigenlijk ook voor alle minuten daarna. Met zenuwen had het volgens Rosario niets te maken, toch oogde het wel enigszins gespannen. Meerdere diepe passes kwamen namelijk niet uit bij een medespeler, maar bij keeper Simon Mignolet. Van zijn goede spel bij PSV was helaas te weinig te zien, al besefte hij dat zelf ook maar al te goed.

Tonny Vilhena - 5

De Feyenoorder zorgde volgens bondscoach Koeman voor een bepaald gif in het elftal van Oranje, maar deed dat tegen België - net als tegen Portugal - niet altijd op de juiste manier. Een bijzonder harde overtreding op Yannick Carrasco was niet alleen onnodig, maar ook nog eens op een gevaarlijke plaats. De zuiderburen namen de vrije trap dusdanig slecht dat het geen gevaar opleverde, maar het leek een beetje geforceerd van Vilhena. Met een harde pegel van ver, die weliswaar werd geblokt, liet hij zich gelukkig ook positiever zien.

Patrick van Aanholt - 6,5

Verdedigend kwam de verdediger vrijwel niet in de problemen, al was het ook wel een klein verschil dat niet Eden Hazard maar zijn broertje op het veld stond bij de Belgen. Twintig minuten voor het einde meldde Van Aanholt zich met een mooie rush nog wel voorin, jammer dat er na twee overstapjes uiteindelijk te weinig met zijn bal gedaan werd. Al met al een prima invalbeurt van de verdediger.

Luuk de Jong en Steven Bergwijn speelden tekort om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen