Jurjus van held naar schlemiel bij De Graafschap tegen Fortuna

21 oktober 2018, 18:40   Bijgewerkt: 21 oktober 2018, 18:45

Fortuna Sittard heeft in eigen huis de degradatiekraker van De Graafschap gewonnen met 3-1. Keeper Hidde Jurjus van De Superboeren pakte in de eerste helft een strafschop, maar stond deze zondagmiddag met een blunder alsnog aan de basis van de nederlaag van zijn ploeg. Lazaros Lamprou, ook de maker van de openingsgoal, profiteerde en zag Branislav Ninaj vlak voor het einde het duel beslissen.

De Graafschap begon met vijf verdedigers aan de aftrap, door de terugkeer van aanvoerder Sven Nieuwpoort. De organisatie achterin was door die wijziging in het begin van de wedstrijd nog niet helemaal goed en daardoor was Fortuna de bovenliggende partij in de openingsfase. De thuisploeg werd vooral gevaarlijk via buitenspelers Lazaros Lamprou en Lisandro Semedo. Semedo was in de eerste vijf minuten tot twee keer toe dichtbij een doelpunt. Zijn eerste schot trof Jurjus en de tweede ging tegen de lat.

Naar mate de eerste helft vorderde kantelde de wedstrijd, omdat De Graafschap de zaken organisatorisch beter voor elkaar had. Net als de thuisploeg probeerde ook zij via de vleugels gevaar te stichten, met name via Daryl van Mieghem en Youssef El Jebli. De beste kans van de bezoekers kwam na een kwartier. Een goede voorzet van Van Mieghem kwam perfect voor de voeten van Fabian Serrarens. Maar de spits, die terugkeerde van een schorsing, schoot de bal tot zijn grote teleurstelling wild over. Later kreeg Van Mieghem zelf ook een grote kans, maar hij kon een voorzet van Tutuarima niet binnenglijden. Het zorgde voor een fluitconcert van de Fortuna-fans.

De fase daarna was matig van beide kanten. Er was veel balverlies en kansen werden er nauwelijks meer gecreëerd. Van Mieghem was nog het dichtstbij, maar kon een voorzet van Owusu niet binnentikken. Dat kwam De Graafschap duur te staan, toen penaltykiller Jurjus zeven minuten voor tijd een enorme blunder maakte. Hij liet een schot van invaller Vidigal onder zich doorglippen, waarna Lamprou de rebound binnenschoot en Fortuna op de belangrijke 2-1 voorsprong zette. Vijf minuten later besliste verdediger Branislav Ninaj de wedstrijd in het voordeel van Fortuna door in de zestien gemakkelijk een duel te winnen en de bal binnen te schuiven.

Door de zege neemt Fortuna afstand van De Graafschap en klimt het naar plek dertien, de ploeg uit Doetinchem blijft zestiende en ziet de problemen toenemen. Komende week wacht er met Excelsior weer een belangrijke wedstrijd in de strijd tegen degradatie.

Opstellingen en beoordelingen:

Fortuna Sittard: Alexei Koselev 6,5; Alessandro Ciranni 6,5, Branislav Ninaj 7, Wessel Dammers 7, Michael Pinto 6 (61. Marco Ospitalieri 6) ; José Rodríguez 6,5, Ahmed El Messaoudi 6,5, Mark Diemers 7; Lisandro Semedo 6 (61. André Vidigal 6,5) , Andrija Novakovich 7, Lazaros Lamprou 8 (87. Jorrit Smeets -)

De Graafschap: Hidde Jurjus 6; Leeroy Owusu 6,5 (82. Lars Nieuwpoort -) , Sven Nieuwpoort 6,5, Bart Straalman 6 (Furdjel Narsingh -), Myenty Abena 6, Jordy Tutuarima 6,5; Frank Olijve 6,5 (Stef Nijland -), Robert Klaasen 6; Daryl van Mieghem 6,5 , Fabian Serrarens 6, Youssef El Jebli, 7

Man of the Match: Lazaros Lamprou