De tops en flops van de Champions League-avond Ajax

24 oktober 2018, 11:00   Bijgewerkt: 24 oktober 2018, 15:08

Ajax bezorgde zichzelf en het Nederlandse voetbal dinsdag een sensationele Champions League-avond. Maar ook elders op de Europese velden gebeurde genoeg. Memphis Depay scoorde voor Olympique Lyon en Real Madrid won weer eens, maar de manier waarop blijft zorgen baren. Dat en meer lees je in onze tops en flops van de Champions League-avond van Ajax.

Tops

1. Mazraoui

Je kunt niet om hem heen: net als in München was de rechtsachter van Ajax dankzij het doelpunt dat hij maakte de grote man. Maar het had niet veel gescheeld of hij had bij de flops een prominente plek gehad. Want anderhalve minuut voordat hij de Johan Cruijff ArenA in vuur en vlam zette, nam hij een zeer riskante tackle in het zetienmetergebied. Er zijn penalty's gegeven voor minder, maar de Franse arbiter vond het te licht. Daardoor kon Mazraoui matchwinner worden: de afvallende bal schoot hij uiterst beheerst binnen. In plaats van de bal in een keer op de pantoffel te nemen, kapte hij eerst nog een keer en koos hij voor beheersing. Well done!

2. Spelopvattingen in de Johan Cruijff Arena

Het was een klein wonder dat er pas in de 93ste minuut voor het eerst ook daadwerkelijk een treffer viel in de Johan Cruijff ArenA. Ajax had via Kasper Dolberg, Nicolas Tagliafico en Donny van de beek enorm grote kansen gekregen, maar ook de Portugezen hadden de score al meermaals kunnen openen. Na vijf minuten had het via Seferovic al 0-1 kunnen zijn. Met name voor rust golfde het heerlijk heen en weer en hoewel de voorzichtigheid in het tweede bedrijf (logischerwijs) toenam, was de spelopvatting van beide partijen prachtig om te zien.

{image[329768][right-half][]}3. De Ligt

Een verrassing is het inmiddels niet meer, maar zo af en toe moet je het wel blijven benoemen om te herinneren hoe bijzonder het eigenlijk is. De negentienjarige captain van Ajax speelde wederom een ijzersterke wedstrijd. En hoewel Benfica best wat kansen kreeg, werden er nog meer mogelijkheden voorkomen door ingrijpen van De Ligt. Met bijzonder weinig overtredingen hield hij zich staande en als het echt gevaarlijk werd, was het altijd de centrale verdediger die ingreep en erger leed voorkwam. Hulde!

4. Memphis

Naast de Ajax-gekte verzorgde Memphis Depay het extra Nederlandse tintje aan de Champions League-avond van dinsdag. Diep in de tweede helft was zijn eerste serieuze kans tegen Hoffenheim meteen raak: 2-3 voor Olympique Lyon. Memphis leek matchwinner te worden, maar op typisch Duitse wijze werd daar in blessuretijd een stokje voor gestoken. Voor de Nederlander was het alweer even geleden dat hij scoorde in de Champions League. Zijn laatste doelpunt in het miljardenbal dateerde van 15 november 2015, toen hij namens Manchester United scoorde tegen nota bene PSV.

Flops

1. Voortijdig vertrokken supporters

Voor negentig procent van de Ajax-fans is het ondenkbaar, maar zelfs in een loeispannend Champions League-duel waren er supporters die voortijdig het stadion verlieten. De sfeer in de Johan Cruijff ArenA was op voorhand grandioos en ook tijdens het duel lieten de Ajacieden zich horen. In blessuretijd stond het stadion letterlijk te trillen op zijn grondvesten, maar de ArenA zat niet meer tot de nok toe vol. Vanaf een kwartier voor tijd verlieten enkele fans al het stadion. Zij kregen de deksel op de neus, want misten de winnende goal. De volgende keer zullen ze wel twee keer nadenken of ze de tijdwinst echt zo belangrijk vinden.

{image[329783][right-half][]}2. Spelhervattingen

In de Eredivisie bewijst Feyenoord de laatste weken de kunst van de spelhervattingen uitstekend te beheersen, maar zowel Benfica als ook Ajax werden via corners en vrije trappen amper gevaarlijk. Een kwartier voor tijd was een Ajax-corner veel tekort en werd een kans om een slotoffensief in te luiden weggegooid, terwijl de vrije trappen van Lasse Schöne en Hakim Ziyech wel tussen de palen waren, maar ongevaarlijk. Aan Portugese zijde schoot Grimaldo een keer hoog over. Wat dat betreft hield het niet over, al hadden de Amsterdammers via Nicolas Tagliafico wel gewoon uit een hoekschop kunnen scoren, natuurlijk.

3. Het tikkie terug van Vogt

Wat als? Kevin Vogt van Hoffenheim zal het zich nog wel een tijdje afvragen. De verdediger deed in het Champions League-duel met Olympique Lyon (3-3) een onvervalst tikkie terug op zijn doelman Oliver Baumann. Waar Jaap van FC Knudde de bal in zijn eigen doel pegelde, was het terugspeelballetje van Vogt veel te zacht. Bertrand Traoré was er als de kippen bij en scoorde dankbaar de 0-1 voor Lyon.

{image[329784][right-half][]}4. Onzeker Real Madrid

Real Madrid won weer eens, maar of het lek boven is? Viktoria Plzen legde pijnlijk bloot dat het onzekerheid troef is in Santiago Bernabeu. De Tsjechen kregen op bezoek bij de Koninklijke meerdere honderd procent kansen. Het fluitconcert bij de pauze was veelzeggend voor de status waarin Real momenteel verkeert. Na de 2-0 maakte de houder van de Champions League het zich onnodig moeilijk door de aansluitingstreffer toe te staan. Bij het eindsignaal slaakte Julen Lopetegui een zucht van opluchting. De coach van Real Madrid had niet moeten denken aan de gelijkmaker van Plzen. Nu zit hij in ieder geval zondag tijdens El Clasico nog op de bank.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen