De tops en flops van de Champions League-avond PSV

25 oktober 2018, 12:30   Bijgewerkt: 25 oktober 2018, 14:25

Na twee nederlagen slaagde PSV er woensdagavond in om het eerste punt van het Champions League-seizoen te pakken. De Eindhovenaren hadden het erg lastig met Tottenham Hotspur, maar kwamen vlak voor tijd toch op 2-2. Dat PSV lang uitzicht hield op een punt, was mede te danken aan Jeroen Zoet. Zijn reddingen leveren hem een plekje in de tops en flops van de avond op. Op de andere velden viel uiteraard ook het een en ander op.

Tops

1. Zoet

Zijn fouten werden PSV tegen Internazionale fataal, maar tegen Tottenham Hotspur onderscheidde Jeroen Zoet zich met een paar knappe reddingen. De doelman lag in de weg toen Heung-Min Son op hem afkwam, redde een afstandsschot van Christian Eriksen en hij haalde de bijna zekere 1-3 van Harry Kane uit het doel. Zonder Zoet was PSV waarschijnlijk tegen een kansloze nederlaag aangelopen.

{image[329809][right-half][]}2. Casillas

Hij staat niet meer zo vaak in the picture als bij Real Madrid, maar Iker Casillas is voor FC Porto altijd nog van grote waarde. De inmiddels 37-jarige doelman vervulde in Moskou een heldenrol door in de tiende minuut een strafschop van Lokomotiv te pakken. De levende legende koos de goede hoek en voorkwam dat Manuel Fernandes de 1-0 op het scorebord zette. De doelman moest later in de wedstrijd nog wel een doelpunt incasseren, maar dat deerde de Portugezen niet. Zij wonnen - mede door de uiterst belangrijke redding van Casillas - met 1-3 in Rusland.

3. Napoli

Mag het nog een verrassing worden genoemd dat Napoli het Paris Saint-Germain érg lastig maakte? Ja en nee. De Italianen zijn veel minder vermogend dan de Franse topclub, maar hebben absoluut de kwaliteiten om zich te meten met iedere Europese grootmacht. Dat werd een maand geleden al duidelijk, toen Napoli met 1-0 won van Liverpool. In Parijs volgde bijna een tweede stunt. De Italianen kwamen door goals van Lorenzo Insigne en Dries Mertens twee keer op voorsprong, maar met een heel laat (en prachtig) doelpunt zorgde Ángel Di María ervoor dat het treffen in 2-2 eindigde. De strijd om de eerste twee plekken in Groep C wordt nog heel interessant.

{image[329806][right-half][]}4. Borussia Dortmund

Na een ietwat teleurstellend verlopen seizoen lijkt Borussia Dortmund terug aan de top. De Duitse formatie verloor dit seizoen nog geen wedstrijd, staat bovenaan in de Bundesliga en boekte tegen Atlético Madrid de derde zege in de groepsfase van de Champions League. Dat deed het team van Lucien Favre met zeer overtuigende cijfers: 4-0. Vier doelpunten tegen een team dat bekend staat om zijn sterke defensie is een puike prestatie. Achraf Hakimi verdient een speciale vermelding: de Real Madrid-huurling verzorgde drie assists.

Flops

1. Alderweireld

De tijdelijke terugkeer van Toby Alderweireld was er een om snel te vergeten. Want wat ging de mandekker van Tottenham Hotspur in de fout. De oud-Ajacied stond te dromen. Hij dacht in alle rust de bal terug te spelen op Lloris, maar had de aanstormende Hirving Lozano niet in de gaten. In de voorbesprekingen zal de Belg toch wel gewaarschuwd zijn voor Chucky? Alderweireld herstelde zijn flater nog bijna, maar het kwaad was al geschied.

{image[329803][right-half][]}2. De tweede helft van PSV

PSV werd in de tweede helft compleet overlopen door Tottenham Hotspur. In de eerste plaats omdat Tottenham minstens Europese top is en PSV misschien Europese subtop. Maar er ging na rust ook veel fout bij de ploeg van Mark van Bommel. Ballen werden zomaar ingeleverd. Waar PSV in de eerste helft dreigend was vanuit de omschakeling, kreeg de thuisploeg in de tweede helft geen fatsoenlijke aanval voor elkaar. Ja, pas nadat Tottenham met tien man kwam te staan.

3. Lloris

Waar Zoet PSV een dienst bewees, dupeerde Hugo Lloris  zijn ploeggenoten. Er was voor Tottenham helemaal niets aan de hand. Zorgeloos stevenden de Spurs af op hun eerste drie punten in de poulefase van de Champions League. Totdat Lloris Lozano torpedeerde en hij met rood van het veld moest. Waarom kwam de Franse keeper zo wild uit zijn doel? Stel dat hij de Mexicaan niet geraakt had, was het dan een zeker doelpunt geweest? Lozano bevond zich ook nog in het gezelschap van Davinson Sanchez en Alderweireld. Voor de Engelse pers is Lloris de gebeten hond, dankzij hem werd het slechts één puntje in plaats van drie.

{image[329824][right-half][]}4. Embolo

Breel Embolo had Schalke 04 op bezoek bij Galatasaray een heel grote dienst kunnen bewijzen, maar de Zwitserse aanvaller verzuimde keer op keer om Fernando Muslera te passeren. Voor rust kopte Embolo in vrije positie naast, in de tweede helft miste hij een één-op-één kans en zag hij in de rebound zijn inzet van de lijn gehaald worden. Eén keer lukte het Embolo wél om de bal in het doel te werken, maar dat deed hij in buitenspelpositie. Mede door de missers van de 21-jarige aanvaller eindigde de wedstrijd in een bloedeloos gelijkspel.