SC Heerenveen klopt en passeert AZ dankzij Vlap

28 oktober 2018, 18:41   Bijgewerkt: 28 oktober 2018, 19:09

SC Heerenveen heeft voor de derde keer dit seizoen een uitwedstrijd gewonnen. Michel Vlap was zondagmiddag de grote man met twee goals en zorgde er samen met Sam Lammers voor dat AZ ondanks treffers van Thomas Ouwejan en Albert Gudmundsson voor de derde keer op rij verloor: 2-3.

De eerste paar minuten waren door veel balverlies slordig van beide kanten. De eerste kans van de wedstrijd kwam iets daarna en was namens AZ voor Oussama Idrissi. Hij kon na een mooie combinatie met Gudmundsson uithalen, maar Warner Hahn wist de bal makkelijk te pakken. AZ had in de openingsfase veel de bal. Heerenveen loerde op de counter en kwam er na een kwartier gevaarlijk uit via Vlap, Arber Zeneli en Lammers. Die laatste verspeelde echter de bal. Daarna was AZ weer razendsnel aan de andere kant, na een mooie lange bal van achteruit van Teun Koopmeiners op Idrissi. De buitenspeler stond helemaal vrij, maar schoot de bal oog in oog met Hahn naast.

Een paar seconden later kwam AZ alsnog op voorsprong. Idrissi probeerde met een passje in de zestien spits Bjørn Johnsen te bereiken, maar dat lukte niet. Heerenveen kreeg de bal vervolgens niet weg en de mee opgekomen linksback Ouwejan schoot de bal via de paal achter Hahn.

Heerenveen appelleerde daarna voor een strafschop na hands van Vlaar, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük en de VAR vonden dat hem weinig te verwijten viel. De verdediger kreeg de bal van dichtbij tegen zich aangeschoten door Lammers, te weinig voor een penalty. Heerenveen kwam daarna beter in de wedstrijd en dat resulteerde in de gelijkmaker van Vlap binnen het halfuur. Na een vlotte combinatie met Zeneli passeerde hij Bizot. In het restant van de eerste helft creëerden beide ploegen geen echt grote kansen meer, waardoor de ruststand 1-1 was.

Na de pauze was er ongeveer een kwartier lang weinig te genieten en het publiek in Alkmaar liet dat merken middels een paar fluitconcerten. Er gebeurde weinig, omdat beide ploegen besluiteloos oogden en niet de trekker wilden overhalen op het moment dat daar maar enigszins aanleiding voor was. Er werden weinig risico's genomen. Vlak voor het uur kwam Heerenveen uit het niets op voorsprong. Na een lange bal van achteruit hield Lammers voorin goed het overzicht, speelde Vlap aan en die wipte de bal met een stiftje over Bizot heen.

AZ, dat de laatste drie wedstrijden niet had gewonnen en er twee daarvan verloor, ontbrak het daarna aan creativiteit om kansen te creëren. De falende spits Johnsen werd tot groot genoegen van het publiek na een uur gewisseld. De wedstrijd werd een stuk onvriendelijker, een opstootje werd door Gözübüyük opgelost met gele kaarten voor Ben Rienstra en Teun Koopmeiners. Ondanks dat AZ weinig aanspraak maakte op de gelijkmaker doordat het nauwelijks kansen kreeg, viel de 2-2 tien minuten voor tijd toch. Doelpuntenmaker Ouwejan had een goede voorzet in huis die door Gudmundsson keurig werd binnengekopt.

Erg lang kon AZ niet van de gelijkmaker genieten, omdat Lammers met een mooie individuele actie vier minuten later voor de 2-3 zorgde. AZ perste er daarna nog wel een slotoffensief uit, maar Hahn hield Heerenveen met een paar goede reddingen op de been. Invaller Mitchell van Bergen had de 2-4 nog op zijn schoen, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald. Door de overwinning klimmen de Friezen over AZ heen op de ranglijst. De Alkmaarders komen door de derde nederlaag op rij in een kleine crisis terecht, terwijl Heerenveen voor de tweede keer in drie duels weet te winnen.

Opstellingen en beoordelingen:

AZ: Marco Bizot 6; Jonas Svensson 6, Ron Vlaar 5,5, Pantelis Hatzidiakos 5 (69. Marko Vejinovi? 6), Thomas Ouwejan 7,5 ; Guus Til 6,5 , Fredrik Midtsjø 6 (61. Adam Maher 6), Teun Koopmeiners 6,5 ; Albert Gudmundsson 7 , Bjørn Johnsen 5 (61. Mats Seuntjens 6) , Oussama Idrissi 7

SC Heerenveen: Warner Hahn 8; Sherel Floranus 6,5 , Daniel Høegh 7, Dave Bulthuis 7, Kik Pierie 7; Morten Thorsby 6,5 , Ben Rienstra 6,5 , Michel Vlap 8,5 (85. Pelle van Amersfoort -) ; Yuki Kobayashi 6,5 (87. Jizz Hornkamp -) , Sam Lammers 8, Arber Zeneli 7 (65. Mitchell van Bergen 6,5)

Man of the match: Michel Vlap

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen