Kroniek: de 6 achtereenvolgende slechte bekerseizoenen van PSV

31 oktober 2018, 07:16   Bijgewerkt: 31 oktober 2018, 08:53

Zelfs met twee ultieme blunders van de keeper van RKC Waalwijk wist PSV zich dinsdagavond niet te plaatsen voor de volgende ronde in de KNVB Beker. Na de winst in 2012 en finaleplaats in 2013 volgden zes jaar van teleurstellende prestaties in het bekerternooi. Ook Mark van Bommel kon - hoe graag hij ook wilde - geen verandering brengen in de oh-zo-teleurstellende reeks. Een kroniek van de afgelopen zes jaar.

2013/14 - derde ronde

Die teleurstellende reeks werd misschien wel ingeluid in een zo goed als leeg Philips Stadion, waar de Eindhovenaren tegen Telstar in 2014 binnen no time op achterstand kwam. Diangi Matusiwa werkte binnen, maar via Floria Jozefzoon en driemaal Jürgen Locadia werd de eerste ronde wel overleefd. Maar destijds was Roda JC nog een serieuze angstgegner van PSV, dat met name in Kerkrade vaak voor een verrassing zorgde.

Een paar dagen eerder was de ploeg in Kerkrade in de Eredivisie ook al te sterk, vervolgens werd de derde nederlaag binnen tien dagen uitgedeeld aan de Eindhovenaren in de beker. Joshua Brenet maakte vlak voor tijd nog een eretreffer, desondanks werd er met 1-3 verloren. Het horrordebuut voor Nigel Bertrams, die overigens niet zozeer een kwalijke rol had in het verlies, betekende ook het eerste teleurstellende bekerseizoen in de reeks.

2014/15 - achtste finale

Een jaar later vond PSV weer haar Waterloo tegen Roda JC, maar wel pas in de achtste finale. Eerst werd er in eigen huis nog relatief probleemloos gewonnen van FC Utrecht, een duel waarin Jetro Willems al na twee minuten de score opende. Vervolgens maakte Yannick Cortie in één van zijn twee bekeroptredens voor de Domstedelingen na ruim een kwartier een eigen doelpunt, waardoor het duel al snel beslist was (2-0).

Op bezoek bij Almere City ging het eveneens niet erg lastig voor de PSV'ers, ondanks een basisplaats voor Vincent Jansen en het feit dat Norair Mamedov, Leon de Kogel en Jerge Hoefdraad ook minuten maakten. Sander Keller zorgde vlak voor de rust voor de gelijkmaker, nadat Luciano Narsingh had gescoord. In de tweede helft sloeg PSV echter nog vier keer toe (1-5). Toch kwam het opnieuw niet goed: in het Parkstad Limburg Stadion maakte Luuk de Jong twee keer een achterstand ongedaan, maar in de verlenging zorgde Hicham Faik voor de tweede teleurstelling tegen een zeer geplaagd Roda JC op rij. "Hier moeten we goed over praten", aldus Luuk de Jong. Maar over bekerteleurstellingen waren én zijn ze in Eindhoven nog niet uitgesproken. 

{image[329922][right-half][]}2015/16 - kwartfinale

Over thuisduels in de KNVB Beker had PSV weinig te klagen, want ook tegen SC Cambuur in de tweede ronde speelde het in eigen huis. Locadia en een eigen goal van Kai Heerings zorgde voor een royale voorsprong, maar twee goals van Bartholomew Ogbeche binnen zes minuten lieten Cocu flink zweten. Een week na de knappe zege op Manchester United (2-1) hield Remco Pasveer zijn ploeg op de been en maakte Luuk de Jong uit een strafschop uiteindelijk de winnende goal. In ronde 3, wederom in eigen huis, bleek Genemuiden een schiettent voor de PSV'ers, waar Gastón Pereiro driemaal van profiteerde (6-0).

Vervolgens toonde PSV veerkracht zoals het de laatste jaren in de KNVB Beker maar weinig deed. Op bezoek bij Heracles kwam het op achterstand en kreeg keeper Pasveer rood. Een enorme blunder van Bram Castro en een prachtige treffer van Jürgen Locadia (2-3) bracht PSV met hangen en veel wurgen alsnog naar de kwartfinale. Dat bleek het eindstation, want daar trof het een [a,http://,_blank,ontketend FC Utrecht]. De ploeg van Erik ten Hag maakte vier treffers in Eindhoven, waarbij die van Ramon Leeuwin in het verkeerde doel was. Toch was de 1-3 zege genoeg. "Ik schaam me voor het spel van PSV", vond Luuk de Jong. En dat was zéker niet de laatste keer in de beker.

{image[316858][left-half][]}2016/17 - tweede ronde

Dankzij een blunder van Yves de Winter begon het bekerseizoen van PSV, wederom in eigen huis, probleemloos tegen een inspiratieloos Roda JC. Zonder Jeroen Zoet, Héctor Moreno, Andrès Guardado, Jetro Willems en Luuk de Jong was het duel binnen no time beslist en stopte de teller bij vier Eindhovense treffers. Geen vuiltje aan de lucht, voor de ploeg waar Davy Pröpper tweemaal op het wedstrijdformulier verscheen.

Vervolgens ging het op bezoek op Het Kasteel echter gruwelijk mis. Cocu dacht geleerd te hebben van het verleden en gaf geen spelers rust, maar ook met alle grote namen wilde het niet vlotten. Bart Ramselaar maakte het openingsdoelpunt van Bart Vriends nog wel ongedaan, maar Zakaria El Azzouzi en Loris Brogno bezorgden de PSV'ers weer een zwarte bekeravond (3-1). 'Schaam je kapot', liet een supportersgroep later op Facebook weten. Een term die ook dinsdagavond tegen RKC Waalwijk langs kwam.

{image[321190][right-half][]}2017/18 - kwartfinale

Met een mooie treffer van de totaal overbodige Adam Maher, die zijn kans met beide handen greep, werd vorig seizoen het bekerseizoen tegen SDC Putten zeer degelijk geopend. Zonder groots te spelen, maar ook zonder grote problemen werden de amateurs verslagen (0-4). Een ronde later ging het zeer moeizaam op bezoek in Volendam, waar de [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/323593/slap-psv-ontsnapt-aan-bekerblamage-tegen-fc-volendam/,_blank,omhaal van Marco van Ginkel de PSV'ers in verlenging uitkomst bood]. Nog zonder tegendoelpunten, met een A-ploeg (en Adam Maher) en met de getoonde veerkracht, was er eindelijk weer hoop een succesvol bekeravontuur. 

Tegen VVV-Venlo in de achtste finales werd de moeizame lijn van tegen Volendam doorgezet. Zonder groots te spelen en ditmaal zelfs na een achterstand dankzij Moreno Rutten knokte PSV zich dankzij doelpunten uit (discutabele) vrije trappen naar een 4-1 overwinning op de Limburgers. VVV-Venlo-trainer Maurice Steijn werd zelfs woedend naar de tribune gestuurd en zag vanaf daar hoe de Eindhovenaren zich plaatsen voor de kwartfinales. Eindelijk stond PSV weer in De Kuip, maar nog zeker niet voor de finale. En die werd ook niet bereikt, want de formatie van Cocu gaf geenszins thuis in Rotterdam. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst was heer en meester. De net daarvoor geïntroduceerde term 'Schijtbakkenvoetbal' kwam goed van pas voor PSV.

2018/19 - tweede ronde

Met Mark van Bommel aan het roer waren de ambities duidelijk: PSV moest ook in de KNVB Beker weer hoge ogen gooien. "Ik nam de beker altijd even serieus", liet de coach weten. Door het drukke schema in de Eredivisie en Champions League gaf de coach tegen Excelsior Maassluis een volledig B-team de kans. Zij beschaamden het vertrouwen niet en wonnen probleemloos van de tweedivisionist (0-4). Dus herhaalde Van Bommel zijn kunstje ook tegen RKC Waalwijk, een ploeg op een niveautje hoger. Twee blunders van Etienne Vaessen brachten de Eindhovenaren tot tweemaal toe op voorsprong, maar omdat een handsbal in de zestien over het hoofd werd gezien door het arbitrale kwartet, kon Darren Maatsen vlak voor tijd na zwak verdedigen zorgen voor een verlening. Daarin ging het dankzij diezelfde aanvaller wederom mis in de KNVB Beker voor PSV (2-3).

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen