Heerenveen stelt weer teleur en speelt gelijk tegen FC Emmen

4 november 2018, 14:19   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

SC Heerenveen heeft weer niet weten te winnen in het eigen Abe Lenstra Stadion. Het speelde zondagmiddag met 1-1 gelijk tegen degradatiekandidaat FC Emmen. De ploeg van Olde Riekering kwam nog wel op voorsprong door Arber Zeneli, maar vlak voor tijd maakte Reuven Niemeijer alsnog de verdiende gelijkmaker voor de bezoekers. Door dit gelijke spel blijft Heerenveen nog altijd zonder thuisoverwinning dit seizoen.

De wedstrijd tussen Heerenveen en FC Emmen betekende de allereerste ontmoeting tussen de twee noordelingen op het hoogste niveau in Nederland. Een wedstrijd waar erg veel spanning op zou staan, Heerenveen won dit seizoen nog geen thuiswedstrijd en wilde het publiek eindelijk eens op een driepunten trakteren.

Emmen bezette een zestiende plek voor deze wedstrijd en zag directe concurrenten FC Groningen en NAC Breda eerder dit weekend winnen. Dat er spanning op deze wedstrijd stond weer ook nog maar eens benadrukt door de Brigata Fanatico, de fanatieke supportersschare van FC Emmen. In de nacht van vrijdag op zaterdag bezochten enkele supporters van Emmen het Abe Lenstra stadion en hingen zij spandoeken op met teksten als 'liever een hunebed dan pompeblêd' en trokken zij het Abe Lenstra standbeeld een FC Emmen shirt aan.

Na de blamage van FC Emmen in de beker, besloot Dick Lukkien om een vijf-mans verdediging op te stellen. Deze formatie pakte eigenlijk prima uit voor de bezoekers. Heerenveen had weliswaar het meeste balbezit, maar wist eigenlijk geen uitgespeelde kansen te creëren in de openingsfase. Het waren zelfs de bezoekers die de grootste kansen kregen. Heerenveen keeper Warner Hahn schatte een dieptebal volledig verkeerd in en moest de bal loslaten om hands te voorkomen. Glenn Bijl was er als de kippen bij en kon de bal voor leeg goal inschieten. Echter, de middenvelder gleed uit en raakte de bal hierdoor maar half en deze verdween naast het doel.

De thuisploeg voetbalde bij vlagen aardig, vooral Sam Lammers, Michel Vlap en Arber Zeneli waren dreigend, maar telkens was het de laatste pass die niet aankwam bij de Friezen. Na een half uur spelen kregen de Friezen een vrije trap aan de rechterkant van het veld. Waar iedereen, inclusief keeper Kai Scherpen, een voorzet verwachtte shoot Zeneli de bal weergaloos in het doel over de keeper heen. Scherpen ging hierin niet helemaal vrijuit, maar desalniettemin was het een schitterende goal van Zeneli.

Vijf minuten na de openingstreffer werd het zelfs bijna 2-0, Lammers draaide schitterend weg in de zestien en haalde direct uit met zijn linker. Scherpen had deze keer een schitterende redding in huis en tikte de bal uit de bovenhoek. Heerenveen leek meer vertrouwen te krijgen na de goal en dat zette zich ook door in de tweede helft. Mooie combinaties door het midden leidde tot kansen van Yuki Kobayashi en Lucas Woudenberg. Beiden kwamen vanaf de linkerkant opgestoomd, maar beide keren ging de bal voorlangs. Twintig minuten voor tijd kreeg Heerenveen de mogelijkheid om de wedstrijd te beslissen.

Doelpuntenmaker Zeneli versnelde richting het doel en kwam vanaf de zijkant één-op-één met Scherpen, die maakte zijn doel erg goed klein en wist de bal knap te redden. Emmen kwam tot de zeventigste minuut eigenlijk niet aan aanvallen toe, pas nadat Lukkien aanvallend wisselde kreeg zijn ploeg kansen op de gelijkmaker. Invaller Gronsveld legde de bal panklaar op het hoofd van de geheel vrijstaande spits Jafar Arias. De spits kon de bal van vijf meter vrij in het doel koppen, maar presteerde het om ook deze kans om zeep te helpen voor Emmen en de bal in de handen van Hahn te koppen.

Heerenveen leek de wedstrijd te gaan winnen, maar twee minuten voor tijd was daar een corner voor Emmen. Reuven Niemeijer kwam voor zijn directe tegenstander en kopte de bal naar de verre hoek en tekende dan alsnog voor de gelijkmaker. Na al die gemiste kansen een terecht doelpunt voor de bezoekers. Heerenveen kreeg in de allerlaatste seconde nog de kans om de wedstrijd alsnog te winnen, een vrije trap werd in de zestien gepompt en bleef hangen. Lammers leek de bal vrij in te kunnen koppen, maar Pierie dook ineens voor hem op en kopte de bal voor hem weg. De bal verdween naast waardoor de wedstrijd in een gelijkspel eindigde. Zo weet Heerenveen weer niet te winnen voor eigen publiek. Het speelde een matige wedstrijd en Olde Riekerink zal dan ook niet blij zijn met het vertoonde spel.

Opstellingen en beoordelingen*

sc Heerenveen: Warner Hahn 6; Sherel Floranus 5, Dave Bulthuis 6,5, Kik Pierie 6 , Lucas Woudenberg 5 ; Ben Rienstra 6, Michel Vlap 6,5 (82. Pelle van Amersfoort - ), Morten Thorsby 5; Yuki Kobayashi 5 (Mitchel van Bergen - ), Sam Lammers 6,5, Arber Zeneli 6,5

FC Emmen: Kai Scherpen 6; Gersom Klok 5 (73. Stef Gronsveld - ), Keziah Veendorp 6 (88. Kjellt Engbers - ), Nick Bakker 6, Tim Siekman 5 (72. Luciano Slagveer - ), Caner Cavlan 6; Reuven Niemeijer 6, Michael Chacon 6, Glenn Bijl 5, Alexander Bannink 5,5; Jafar Arias 5

Man of the match: Arber Zeneli

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!