Van Hanegem krijgt de diagnose longembolie gesteld

5 november 2018, 07:43

Willem van Hanegem kampt met een longembolie. Het Feyenoord-icoon werd afgelopen vrijdag met spoed naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij naar eigen zeggen 'vreselijke pijn' had. Uit de testen bleek dat De Kromme een longembolie heeft opgelopen.

Dat schrijft hij in zijn wekelijkse column in het Algemeen Dagblad. Bij een longembolie komt er door een verstopping of vernauwing in de aderen minder zuurstof het in bloed, dat kan zorgen voor een benauwd gevoel. Het bloedpropje kan in bepaalde gevallen zelfs levensbedreigend worden, als deze groter is en bijvoorbeeld in de longslagader zit. Zo'n tien á twaalfduizend mensen in Nederland krijgen hier per jaar mee te maken.

Van Hanegem kreeg in elk geval de boodschap van zijn dokter dat hij meer moet gaan bewegen. "Ik moet van de artsen heel veel gaan fietsen, maar het mag echt alleen op een elektrische fiets. Ik heb een gewone fiets met een paar versnellingen, maar die is ongeschikt, want het moeten lange tochten worden en ik mag absoluut niet te veel kracht verbruiken", zo vertelt de 74-jarige oud-voetballer.

In het begin van dit jaar werd bij Van Hanegem nog prostaatkanker geconstateerd, waar hij binnen enkele maanden gelukkig goed van bleek te herstellen. Hoewel longembolie uiteraard een andere orde van grote is qua ziekte, mag ook die aandoening zeker niet worden onderschat. Een ernstige longembolie kan namelijk levensbedreigend zijn.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen