ErediVisie: Ajax' achterhoede, De Jong niet van de bus en Doekhi

5 november 2018, 11:45

Het was een mooie Eredivisie-weekend voor de supporters van NAC Breda en FC Groningen: niet alleen wonnen de laagvliegers eindelijk weer eens, ook vielen er prachtgoals. Verder zetten Ajax en PSV hun reeks voort, waarbij met name die van de Amsterdammers verdedigend indrukwekkend was, pakte Danilho Doekhi wederom een rode kaart van Serdar Gözübüyük en liet Feyenoord haar fans in de kou én het donker staan. Zoals AZ tegen De Graafschap ploeteren we in onze wekelijkse rubriek ErediVisie door de afgelopen speelronde.

Ajax' achterhoede

Erik ten Hag heeft de zaken goed op orde in Amsterdam. Ja, zijn ploeg staat al vijf punten achter in de titelrace, maar wie het duel in Eindhoven ziet als een incident, houdt verdedigend krankzinnige cijfers over. Al negen keer werd de nul gehouden (tegenover twaalf keer in heel vorig seizoen), maar ook andere cijfers zijn uitstekend. Geen ploeg had meer succesvolle intercepties (145); keeper Andre Onana houdt gemiddeld per tegendoelpunt vijftien (!) ballen tegen – en heeft met 78,6% by far het hoogste spel-vervolg-percentage –; en de ploeg kreeg slechts elf kaarten dit seizoen. Dat is geel en rood opgeteld verreweg het minste van de hele Eredivisie: oftewel voorlopig zal er vermoedelijk nog geen einde komen aan de verdedigende reeks van Ajax van vijf duels. In eigen huis is het al acht duels zonder tegendoelpunt: een clubrecord. Alleen in 2008 en 1971 lukte dat eerder.

{image[329241][right-half][]}Doekhi en Gözübüyük geen vrienden

Danilho Doekhi en Serdar Gözübüyük zullen zonder twijfel niet de beste vrienden worden. De scheidsrechter stuurde afgelopen weekend de verdediger van Vitesse voor de tweede keer dit seizoen van het veld met een rode kaart en dat in de tweede wedstrijd die hij in de basis mocht starten. Tegen Feyenoord en PSV maakte hij dus niet de negentig minuten vol dankzij Gözübüyük. Het was voor Vitesse overigens de snelste rode kaart sinds 1998, toen Sander Westerveld ook tegen de Eindhovenaren van het veld werd gestuurd. Nee, Doekhi en Gözübüyük zullen niet snel een bakje rooibosthee drinken met elkaar.

Feyenoord - VVV-Venlo

Hoewel het Eredivisieweekend in het donker eindigde, viel er ondanks de teleurstelling voor met name alle (uit)fans, genoeg te lachen over de wedstrijd in De Kuip. Een alternatief wedstrijdverslag, gebaseerd op de vele hoogtepunten op Twitter.

Met de fans die tegen de stroom in protesteerden tegen Feyenoord City op de banken, was Feyenoord de eerste secondes de betere partij. VVV-Venlo kwam er ampère aan te pas, al was ook de thuisploeg al vrij snel onzichtbaar. Justin Bijlow zag na 35 seconden net zo veel als zijn fonetische naamgenoot Vincent, terwijl Martin van Geel meteen na het uitvallen van de lichten contact legde met Amsterdam om Kostas Lamprou terug te halen naar De Kuip. Trainer Giovanni van Bronckhorst baalde als een stekker, want zijn elftal stond op scherp voor het duel. In Den Haag denken ze dat De Kuip overuren heeft gemaakt dankzij de vele thuiswedstrijden in de KNVB Beker, in Venlo vinden ze dat Feyenoord alleen nog om 12.15 thuis mag aftrappen. Uiteindelijk kwam niet aan het licht wat de reden was en werd het duel gestaakt. Benieuwd welke analyse Pieter Zwart op dit duel los laat...

{image[329024][left-half][]}De Jong is niet zo van de bus

Henk de Jong parkeerde afgelopen weekend de bus met De Graafschap volledig. Op bezoek bij AZ werd een heuse dubbeldekker geparkeerd, maar dat was tegen de wil van de coach. "Het was tegen mijn natuur in, maar we konden niet anders", aldus De Jong. De oefenmeester heeft overigens een stuk meer met auto's: hij handelde ooit in auto's en kocht van een ton die hij won in de staatsloterij zijn eerste Porsche. Hoewel een steenmarter de huidige auto van de oefenmeester laatst vernielde, kan hij het beter bij reguliere auto's houden. De bus was namelijk niet lang en hoog genoeg voor een punt in Alkmaar en echt bevordelijk voor het schouwspel evenmin. Al wordt het voor De Jong een flink karwei om van een bus een Porsche te maken.

Wereldgoals bij onderste twee

FC Groningen en NAC Breda stonden én staan met z'n tweeën onderaan de ranglijst en scoorden tot voor dit weekend ook (bijna) het minste van alle ploegen in de Eredivisie. Maar wie dit weekend de doelpunten van beide winnende teams zag, zou dit nooit geloven. Van de stift van Mateo Casisierra, de solo van Luka Illic, de heerlijke draaigoal van Ritsu Doan tot aan de geplaatste poging van Mitchell te Vrede: de ene was nog mooier dan de andere. Een zeer opvallend contrast, waar Danny Buijs en Mitchell van der Gaag ongetwijfeld erg blij mee zijn.

Wat verder nog opviel...

Doolhof in de Domstad

Mark neemt een voorbeeld aan Mark

Vlap sr. voorlopig nog geen opa

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen