Simulatie: welke kansen had PSV gehad in poule van Ajax?

6 november 2018, 14:15   Bijgewerkt: 6 november 2018, 15:57

PSV zou in een veel zwaardere poule zitten dan Ajax. Het is de veel gehoorde discussie rond de Europese avonden. Waar overwintering in de Europa League het hoogst haalbare lijkt voor de Eredivisie, kan de runner-up uit Amsterdam de knock-outfase van de Champions League ruiken. FCUpdate.nl neemt de proef op de som en geeft een antwoord.

De huidige scenario's

Om perspectief te houden in groep B mag PSV dinsdagavond niet verliezen bij Tottenham Hotspur. Bij winst mag de regerend landskampioen stiekem hopen op overwintering in de Champions League, als PSV en Tottenham gelijk spelen op Wembley, lijkt de Europa League het hoogst haalbare. Bij een nederlaag blijft er enkel een kleine theoretische kans over Europese overwintering.

Hoe anders én rooskleuriger is de situatie van Ajax. Overwintering in minimaal de Europa League is al bijna een feit en Ajax heeft uitstekende papieren om te overleven in de Champions League. Als de ploeg van Erik ten Hag woensdagavond wint bij Benfica, keert het na de winterstop terug in de knock-outfase van het miljardenbal. Met een puntje in Lissabon zijn de kaarten nog niet geschud, maar mag het in principe niet meer misgaan voor Ajax.

Zo liggen de feiten op tafel, maar wat nou als PSV in een groep gekoppeld was geweest aan Bayern München, Benfica en AEK Athene? Remiqz, mede-ontwikkelaar van de [a,https://www.euroclubindex.com/,_blank,European Club Index] (een samengestelde ranglijst op basis van de kwaliteiten van een ploeg en vorig seizoen de [a,http://www.remiqz.com/blog/euroclubindex-2nd-predictive-model-premier-league-1718/,_blank,één na beste voorspeller van de Premier League]) en de European Player Index (de relatieve kwaliteit van een speler), gooide al hun beschikbare data, zoals die vóór de start van de Champions League waren, in de blender. Met als resultaat een simulatie van hoe PSV zou kunnen presteren in de groep van Ajax, en vice versa.

{image[329240][right-half][]}De simulatie van PSV

PSV was in de groep van Ajax een serieuze kanshebber (43,2 procent) geweest voor de derde plaats, en dus het bereiken van de Europa League. De kans op de tweede plek (28,5 procent) is volgens de data zelfs groter dan als laatste eindigen (24,3 procent). PSV had met Benfica de strijd aan moeten gaan om plek twee, Bayern München bleef de grote favoriet en AEK Athene de zwakste broeder.

De kansen (in percentages) van PSV in de groep van Ajax

Plek 1: 4,0 %

Plek 2: 28,5 %

Plek 3: 43,2 %

Plek 4: 24,3 %

{image[329781][right-half][]}De simulatie van Ajax

Ajax had in de poule van PSV serieus rekening moeten houden met uitschakeling. Die kans (47,4 procent) was namelijk het grootst geweest. De data voorspellen wel een spannende strijd met Internazionale om plek drie (39,1 procent kans voor Inter, 37,4 procent kans voor Ajax). Zeker Barcelona wordt op eenzame hoogte ingeschat. Tottenham zou de grote kanshebber voor plek twee zijn geweest, al maakt Spurs die rol tot nu toe ook niet waar. 

De kansen (in percentages) van Ajax in de groep van PSV

Plek 1: 1,4 %

Plek 2: 13,8 %

Plek 3: 37,4 %

Plek 4: 47,4 %

Het uiteindelijke antwoord van deze gegevens: PSV heeft het in de Champions League zwaarder getroffen dan Ajax. Iets wat ze vooral in Eindhoven na de loting ook al vermoedden, maar waar nu ook alleen het duel van vanavond met Tottenham Hotspur telt. En niet een wedstrijd tegen Benfica. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen