Ajax onder 19 verspeelt voorsprong tegen Benfica

7 november 2018, 17:48

Ajax onder 19 heeft in de Youth League verzuimd te winnen van Benfica. Het jeugdteam van de Amsterdammers gaf woensdagmiddag een 1-3 voorsprong uit handen en moest genoegen nemen met een gelijkspel (3-3). Ondanks de teleurstelling, staat Ajax na vier wedstrijden nog altijd eerste in de groep.

Het elftal van John Heitinga toonde verschillende gezichten in Lissabon. In de eerste 45 minuten was Benfica beter, en mocht Ajax niet klagen met een 1-1 ruststand. Al kreeg Ajax naarmate de eerste helft vorderde wel een paar goede mogelijkheden. Een van die kansen resulteerde vlak voor rust in de gelijkmaker, die Quinten Timber met een mooie steekbal op Noa Lang inleidde. Lang legde de bal voor, waar Brian Brobbey de bal kon binnentikken. Voor Benfica scoorde Nuno Santos al in de dertiende minuut. Hij verzilverde een penalty.

Ajax schoot in de tweede helft uit de startblokken. De Amsterdammers zetten Benfica flink onder druk en dat leverde al gauw twee doelpunten op. Jurgen Ekkelenkamp kreeg de bal via de kluts voor zijn voeten. Na een dribbel de zestien in, schoot hij via de doelman Celton Biai raak. Nicolas Kühn volgde het goede voorbeeld van Ekkelenkamp en tekende voor de 1-3. Hij was attent in de rebound van een schot van Lang.

De punten leken in de knip, maar Ajax gaf de voorsprong alsnog uit handen. De hoop bij Benfica keerde terug toen de Portugezen voor de tweede keer aan mochten leggen vanaf de penaltystip. Deze keer klopte Tiago Dantas Ajax-doelman Issam El Maach vanaf elf meter. In de slotfase kwam Ajax steeds meer onder druk te staan en moest het ook buigen: met een kopbal zorgde Goncalo Ramos voor de gelijkmaker.

Na de gelijkmaker wilden beide ploegen op zoek naar de winnende treffer. Ajax zou bij winst een grote stap zetten naar overwintering in de Youth League, Benfica had de leiding in de groep over kunnen nemen. Door het gelijkspel staat Ajax nog steeds bovenaan, op een punt gevolgd door Benfica en Bayern München, dat met 2-0 won van het puntloze AEK Athene. De groepswinnaar plaatst zich direct voor de knock-outfase, de nummer twee van iedere poule zal een tussenronde moeten spelen om de achtste finale te bereiken.