Lyon verspeelt zege tegen tiental Hoffenheim, City maakt er zes

7 november 2018, 23:19

De kaarten in groep F leken na woensdagavond geschud, maar Hoffenheim toonde karakter en besliste anders. Manchester City plaatste zich vrijwel zeker voor de achtste finale door een half dozijn doelpunten te maken tegen Shakhtar Donetsk. Olympique Lyon gaf tegen tien man van Hoffenheim een 2-0 voorsprong weg. De Fransen hadden nagenoeg zeker kunnen zijn van de volgende ronde, maar staat slechts drie punten voor op Hoffenheim en vier op Shakhtar.

Olympique Lyon – Hoffenheim 2-2

Arbiter Danny Makkelie was naar Frankrijk gestuurd om de wedstrijd in goede banen te leiden en kwam heel wat landgenoten tegen. Memphis Depay stond bij Olympique Lyon in de basis, Kenny Tete bleef op de bank zitten bij de thuisploeg en Joshua Brenet deed hetzelfde namens de Duitsers. Justin Hoogma behoorde niet tot de wedstrijdselectie.

Makkelie kon na een half uur spelen al twee keer naar de middenstip wijzen. Nadat een schitterende pegel van Tanguy Ndombele tegen de lat eindigde, kreeg Hoffenheim de bal niet weg en was Nabil Fekir de meest gelukkige in de scrimmage: 1-0. Pechvogel Ndombele kon even later wél juichen: de controleur schoot in en zag dat doelman Oliver Baumann kansloos was, nadat Kevin Vogt de bal van richting veranderde: 2-0.

Vlak na rust maakte Kasim Nuhu het er nog moeilijker op voor Hoffenheim: de Ghanese back legde Fekir over de knie en Makkelie kon weinig anders dan Nuhu zijn tweede gele kaart toekennen. Het overgebleven tiental wist echter een ongekende comeback te realiseren: Andrej Kramaric zorgde met een strakke schuiver voor de aansluitingstreffer en Pavel Kaderabek tikte in de blessuretijd zelfs nog de 2-2 binnen.

Manchester City – Shakhtar Donetsk 6-0

The Citizens hadden niet meer dan 25 minuten nodig om de wedstrijd te beslissen, mét een beetje hulp van de Hongaarse arbiter Viktor Kassai. Nadat David Silva op aangeven van Riyad Mahrez de 1-0 binnen had gewerkt, struikelde Raheem Sterling over een graspol in het strafschopgebied. Tot verbazing van alles en iedereen in het Etihad Stadium wees Kassai naar de stip: Gabriel Jesus pakte het cadeautje uit en zorgde voor 2-0.

De duikeling van Sterling:

Na rust greep Sterling opnieuw de hoofdrol. De vleugelaanvaller begon aan een fraaie solo op de helft van Shakhtar en krulde de bal langs doelman Andriy Pyatov: 3-0. Een kwartier voor tijd kreeg Manchester City weer een penalty, die dit keer wél terecht was. Taras Stepanenko maaide David Silva onderuit en Gabriel Jesus kon zijn tweede van de avond aantekenen. In de blessuretijd maakte de Braziliaan zelfs zijn hattrick vol met een fraaie stift: 6-0.