Ecuador met Duitsland naar achtste finale

15 juni 2006, 16:49

Ecuador heeft zich voor het eerst in de historie weten te kwalificeren voor de tweede ronde van een WK. De ploeg van bondscoach Luiz Suarez won donderdag met 3-0 van Costa Rica en dat was voldoende om een plaats in de achtste finale veilig te stellen. Ook in Duitsland is door de zege van de Zuid-Amerikanen zeker van een plaats in de tweede ronde. Ecuador en Duitsland mogen nu dinsdag in een onderling duel uitmaken wie de groep wint. Ecuador heeft dan, op basis van een beter doelsaldo, aan een gelijkspel voldoende om de Duitsers achter zich te laten.

De wedstrijd tussen Ecuador en Costa Rica werd niet alleen in beide landen, maar ook in Duitsland en Polen nauwlettend gevolgd. Door de 1-0 zege van de Duitsers op Polen zou Poule A, bij een zege van Ecuador, al helemaal beslist kunnen worden. Zowel Duitsland als Ecuador zou in dat geval immers op zes punten komen, terwijl Polen en Costa Rica met nog één duel te spelen op nul zouden blijven staan.

Met de rekenmachines op zak begonnen beide ploegen aardig aan het duel in de prachtige AOL Arena in Hamburg, dat voor het toernooi om op last van de FIFA is omgedoopt tot het 'FIFA WM-Stadion'. Costa Rica zocht voorzichtig de aanval, maar net zoals vijf dagen geleden tegen Duitsland kreeg de ploeg al vroeg een doelpunt tegen. Spits Carlos Tenorio, die ook al scoorde tegen Polen, reageerde attent op een voorzet van Luis Valencia en liet de Costaricaanse doelman kansloos.

Costa Rica begon de tweede helft vervolgens met veel goede bedoelingen, maar binnen tien minuten na de pauze was het duel beslist. Spits Agustien Delgado speelde zichzelf met een goede combinatie vrij in het strafschopgebied van de Midden-Amerikanen en schoot in de korte hoek raak: 2-0. Dit betekende voor Delgado, de grote ster van het elftal, alweer zijn 31ste interlandgoal. De spits had slechts zeventig interlands nodig om dit aantal te bereiken, een indrukwekkend gemiddelde.

Ecuador leek zich bewust van deze situatie en nam in het laatste half uur van de wedstrijd geen grote risico's meer. De ploeg koesterde haar voorsprong en wist dat het zich voor het eerst in haar historie zou gaan plaatsen voor de tweede ronde op een WK voetbal. Dat Kaviedes er in blessuretijd nog 3-0 van maakte, was voor Ecuador de slagroom op de taart.

De plaatsing voor de tweede ronde is een onverwacht succes voor de ploeg, die enkele maanden geleden in een oefenduel nog met 1-0 ten onder ging tegen Oranje. Voor Costa Rica daarentegen is het toernooi na twee nederlagen alweer voorbij. Het duel met Polen, komende dinsdag, is louter om des keizers baard.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen