Oranje Leeuwinnen met gemak naar WK ondanks 'rode' Dekker

13 november 2018, 20:49   Bijgewerkt: 13 november 2018, 20:55

Voor de tweede keer in de geschiedenis hebben de Oranje Leeuwinnen zich geplaatst voor een WK. Na de 3-0 overwinning in Utrecht van afgelopen vrijdag volstond dinsdagavond in het Zwitserse Schaffhausen een 1-1 gelijkspel. Omdat Anouk Dekker al na zeven minuten kon inrukken met rood, leek het in de mist een zware avond te worden voor Oranje. Dat werd het niet, zeker toen Vivianne Miedema vlak na rust voor de voorsprong zorgde.

De play-offs hebben dus uitkomst geboden voor Oranje, maar ruim twee maanden geleden leek het er helemaal niet op dat deze nodig waren. In de kwalificatiegroep stond Nederland de gehele cyclus bovenaan, totdat op de slotdag met 2-1 werd verloren van Noorwegen. Het WK in Frankrijk was opeens weer ver weg, Oranje was veroordeeld tot het spelen van de play-offs, waarin slechts één ticket te verdelen was.

De ploeg van Sarina Wiegman rekende af met Denemarken (2-0 en 1-2), Zwitserland was te sterk voor België (2-2, 1-1) en zo werd Zwitserland de laatste horde voor Oranje. Omdat vrijdag de eerste confrontatie werd gewonnen, stond Nederland al met anderhalf been in de finale. Direct na afloop waarschuwden Wiegman en meerdere speelsters al: er moesten nog wel even negentig minuten gespeeld worden.

Van die negentig in Schaffhausen speelde Oranje er 83 met tien vrouwen. Al na zeven minuten kreeg Dekker namelijk de rode kaart voorgehouden vanwege het vasthouden van de doorgebroken Ramona Bachmann. Dekker kon het alleen zichzelf verwijten: ze aarzelde te lang en liet de van een schorsing teruggekeerde Bachmann de bal afpakken. Dekker 'herstelde' haar fout met shirtje trekken en dus kon ze vertrekken.

Een domper voor Nederland vroeg in de eerste helft, maar voor Jill Roord was de rode kaart al helemaal een domper. Wiegman greep in en bracht Merel van Dongen erbij als extra verdediger. Roord, die eindelijk eens een basisplaats had omdat Jackie Groenen geblesseerd was, werd geslachtofferd. De voorste linie bleef intact, alhoewel spits Miedema - die wederom de voorkeur kreeg boven Lineth Beerensteyn - wat naar achteren schoof als aanspeelpunt op het middenveld.

In het restant van de eerste helft kon Zwitserland geen vuist maken tegen de tien Leeuwinnen. Sterker nog, Oranje was zelf het gevaarlijkst via Shanice van de Sanden. De rappe vleugelspeler schoot in het zijnet en kreeg vlak voor rust de beste kans: op aangeven van Miedema schoot ze tegen keeper Gaëlle Thalmann op.

De goal van Miedema betekende dat Zwitserland er vijf moest gaan maken, wilde het alsnog een WK-ticket veroveren. Twintig minuten voor tijd tekende invaller Coumba Sow nog voor de 1-1, maar verder dan die enige echte kans - dankzij slordigheid bij Oranje achterin - van de wedstrijd kwamen de Zwitsers niet. Sow deed het overigens met een oranje-bal, deze werd na 69 minuten in het veld gebracht vanwege de steeds heviger wordende mist. Een typerender beeld was er vermoedelijk niet mogelijk.

Het tegendoelpunt kon de pret niet drukken, de ongeveer tweehonderd meegereisde Oranje-supporters feestten gewoon door. De Leeuwinnen hadden na het doelpunt van Miedema al kort en krachtig een feestje gevierd, na het laatste fluitsignaal kon de kurk dan echt van de fles. Het Nederlands vrouwenelftal is er volgend jaar vanaf 7 juni bij op het WK in Frankrijk, daar zal de Europees kampioen proberen verder te komen dan vier jaar geleden toen de achtste finales werden gehaald in Canada. Op 8 december wordt er geloot voor het WK, dan hoort Oranje wie de tegenstanders zullen worden. Maar de formatie van Wiegman is erbij en hoopt het kunstje van de zomer van 2017 ongetwijfeld te evenaren, met heel veel steun van de Oranje-fans.

Opstellingen en beoordelingen*:

Nederland: Loes Geurts 6, Desiree van Lunteren 6.5, Anouk Dekker -, Dominique Bloodworth 6.5, Kika van Es 6, Sherida Spitse 6, Jill Roord - (13. Merel van Dongen 6), Daniëlle van de Donk 6.5, Shanice van de Sanden 6.5 (73. Lineth Beerensteyn -), Vivianne Miedema 7.5 (85. Renate Jansen -), Lieke Martens 7.

Woman of the match: Vivianne Miedema

*Speelsters moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen