Sterk Oranje zet wereldkampioen Frankrijk te kijk in De Kuip

16 november 2018, 22:48   Bijgewerkt: 16 november 2018, 23:02

Op zeer overtuigende wijze heeft Nederland vrijdagavond in De Kuip wereldkampioen Frankrijk met 2-0 verslagen. Op de zege viel niks af te dingen. Oranje was de wat tegenvallende Fransen de hele wedstrijd de baas en kon zichzelf alleen verwijten dat het pas in blessuretijd de 2-0 liet aantekenen. Dat was vooral te danken aan Hugo Lloris, die diep in de blessuretijd alsnog voor de tweede keer moest buigen, nu voor een panenka-penalty van Memphis. Door de overwinning maakt Oranje kans om groepswinnaar te worden in de Nations League.

En daar zag het na de eerste wedstrijd in de poule met Duitsland niet echt naar uit. Frankrijk oogde twee maanden geleden in Parijs een stuk sterker en won met 2-1, maar verspeelde tegen onze oosterburen dure punten en dus was er nog van alles mogelijk. Zeker omdat Oranje een maand later, enigszins geflatteerd, met 3-0 won van de Duitsers. De vraag was of de ploeg van Ronald Koeman die goede prestatie door kon zetten tegen Frankrijk,

De voorzet was gezien het spelbeeld terecht. Nederland was de baas op het veld, ook al kwam het niet tot heel veel kansen. Oranje speelde gedisciplineerd, geconcentreerd en toonde bovenal de meeste wil om te winnen. Frankrijk hing achterover en leunde op de counter. Daar was Nederland waakzaam op, het bood Frankrijk nauwelijks mogelijkheden. Alleen Antoine Griezmann kwam tot een krachteloze kopbal en Benjamin Pavard pegelde na een afgeslagen corner slechts net over.

De 1-0 betekende dat Nederland, dat nog een duel meer te spelen heeft dan Frankrijk, de Fransen virtueel op één punt genaderd was in de poule. Maandag speelt Oranje in Gelsenkirchen tegen Duitsland, terwijl Frankrijk na deze wedstrijd klaar is. Een overwinning van Nederland zou ook betekenen dat Duitsland degradeert en dus niks meer heeft om voor te spelen.

Zo was Lloris een echte sta-in-de-weg voor Nederland, hij hield Frankrijk halverwege de tweede helft echt op de been. Zijn klasse bewees hij even later nog maar eens, ook Memphis kon hij tot drie keer toe van scoren afhouden. Eerst pakte hij de vrije trap van Memphis, waarna de goalie van Tottenham Hotspur binnen een tijdsbestek van twee minuten nogmaals twee keer redding moest brengen op schoten van Memphis.

Frankrijk had, ook nadat het in het laatste kwartier drie keer wisselde, geen antwoord klaar op het veel sterkere Oranje. Het publiek voelde daarom dat de 1-0 over de streep ging worden getrokken en dat was precies wat er ook gebeurde. In blessuretijd kreeg Nederland eindelijk nog loon naar werken, De Jong werd onderuit gelopen in het strafschopgebied en verdiende daarmee een strafschop. Memphis nam met een panenka wraak op de reddingen van Lloris en zorgde zo voor de kers op de taart. Oranje stapte met een grote glimlach van het veld, wetende dat het maandag tegen Duitsland de kroon op het werk kan zetten.

Opstelling Nederland*: Jasper Cillessen, Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk, Daley Blind, Marten de Roon, Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum (89. Tonny Vilhena), Steven Bergwijn (86. Quincy Promes), Memphis Depay, Ryan Babel (90+1 Nathan Aké).

*De beoordelingen van Nederland volgen morgen in een uitgebreid rapport.