Fortuna trotse middenmoter na ruime zege op Heracles

24 november 2018, 22:45

Fortuna Sittard heeft zaterdagavond uitstekende zaken gedaan. In eigen huis werd Heracles Almelo op efficiënte wijze opzij gezet, waardoor de Limburgers de onderste regionen van de Eredivisie voorlopig even achter zich laten. Een vroege penalty van Mark Diemers bezorgde Fortuna een droomstart, waarna Finn Stokkers de marge nog voor rust verdubbelde. Ahmed El Messaoudi maakte het karwei vervolgens twintig minuten voor tijd knap af: 3-0. Opvallend was overigens nog dat de wedstrijd zich zonder een enkele gele of rode kaart voltrok, een statistiek die niet vaak voorkomt.

Beide ploegen hadden in de eerste twaalf wedstrijden van het seizoen een opvallend doelsaldo opgebouwd. Zowel Fortuna als Heracles had namelijk meer gescoord dan teams als bijvoobeeld Feyenoord en AZ, maar moest tegelijkertijd ook al een behoorlijk aantal tegengoals noteren. Het lag zodoende in de lijn der verwachting dat het duel van zaterdagavond doelpuntrijk zou worden, en aan die verwachting leek Fortuna wel te willen voldoen. Al na ruim een kwartier kon het haar fans voor het eerst laten juichen, toen na zeer knullig uitverdedigen van Heracles doelman Janis Blaswich aan de noodrem moest trekken. Hij werkte Branislav Ninaj naar de grond, waardoor arbiter Serdar Gözübüyük geen andere keuze had dan naar de stip te wijzen. Diemers wist met dat buitenkansje wel raad en zette de 1-0 op het scorebord.

Na een half uur voetballen was het opnieuw raak, toen Heracles in verdedigend opzicht wederom amateuristisch voor de dag kwam. Een corner van rechts werd op lachwekkende wijze getracht te verdedigen, maar de alerte Stokkers was maar liefst drie tegenstanders te vlug af en prikte zeer gewiekst de 2-0 binnen. Zo moest Heracles dus al snel achter de feiten aan. Trainer Frank Wormuth zag dat zijn ploeg voetballend niet eens echt onder deed voor Fortuna, maar moest ook constateren dat het in aanvallend opzicht simpelweg zeer stroef liep. Een grote kans was er nog wel voor Kristoffer Peterson, maar die vond vanuit kansrijke positie keeper Alexei Koselev op zijn weg.

De eerste helft was hoe dan ook genoeg reden voor Wormuth om in te grijpen. Hij gooide het systeem om en bracht Mohammed Osman en Jesper Drost in de ploeg voor Stephen Sama en Brandley Kuwas. De wissel van laatstgenoemde was enigszins opvallend, want de aanvaller speelde voor rust toch ook weer niet zo slecht en hij had bovendien al meermaals bewezen van doorslaggevende waarde te kunnen zijn voor zijn ploeg.

De personele omzettingen van Heracles zetten weinig zoden aan de dijk. De Almeloërs bleven worstelen met zichzelf, waarbij het spel van Peterson exemplarisch was. De Zweed, die uitstekend aan het seizoen was begonnen, werkte zich een slag in de rondte maar had keer op keer ruzie met de bal en hielp daarmee zijn eigen kansen om zeep. Fortuna bleef ondertussen geconcentreerd en ongestoord doorvoetballen. De thuisploeg liet bovendien zien zeer effectief te kunnen zijn, want net na het verstrijken van een uur speeltijd gooide het de wedstrijd in het slot. El Messaoudi werd op de rand van de zestien aangespeeld, kreeg alle tijd om een hoek uit te kiezen en schoot vervolgens beheerst de 3-0 tegen de touwen.

Direct na de wissel bracht Heracles breekijzer Vincent Vermeij binnen de lijnen om nog een spectaculaire comeback te forceren, al geloofden de bezoekers daar zelf al zichtbaar niet meer in. De frustratie nam de overhand, waardoor Fortuna zich rustig richting het eindsignaal kon voetballen. De Limburgers hadden de score via Lisandro Semedo nog verder op kunnen voeren, maar doelman Blaswich voorkwam een échte afstraffing.

Fortuna nestelt zich met de 3-0 zege stevig in de middenmoot van de Eredivisie, terwijl Heracles dit weekend de aansluiting met nummer drie Feyenoord verder kan verliezen.

Opstellingen en beoordelingen:*

Fortuna Sittard: Alexei Koselev 6; Clint Essers 6.5, Wessel Dammers 7, Branislav Ninaj 7, Michael Pinto 6.5; Mark Diemers 7.5, José Rodríguez 7, Ahmed El Messaoudi 6.5 (73. Jorrit Smeets -); Lisandro Semedo 6.5 (87. André Vidigal -), Finn Stokkers 7, Lazaros Lamprou 7.

Heracles Almelo: Janis Blaswich 6.5; Tim Breukers 5, Stephen Sama 4.5 (46. Mohammed Osman 5.5), Maximilian Rossmann 5, Lennart Czyborra 5; Lerin Duarte 5 (64. Vincent Vermeij 4), Dario van den Buijs 5, Alexander Merkel 5.5; Brandley Kuwas 5.5 (46. Jesper Drost 5.5), Adrian Dalmau 5.5, Kristoffer Peterson 4.5.

Man of the Match: Mark Diemers

*Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen