PSV nog altijd foutloos dankzij beauty De Jong en Friese fouten

24 november 2018, 22:39

Met gemak heeft koploper PSV zaterdagavond in het eigen Philips Stadion ook sc Heerenveen weten te verslaan: 3-0. Het is de dertiende opeenvolgende zege voor PSV in de Eredivisie, die vooral tot stand kwam via persoonlijke fouten van de Friezen. Bij de 1-0 verdedigde Heerenveen veel te slap, terwijl Warner Hahn met een slechte inspeelpass een rode kaart van Morten Thorsby inleidde. De 2-0 van Luuk de Jong was wel van grote schoonheid, zijn omhaal vloog schitterend het doel in.

Na de interlandbreak moest de draad duidelijk weer worden opgepakt, want er ontspon zich een rommelige eerste helft waarin beide ploegen grossierden in fouten. Heerenveen trok zich terug op eigen helft, terwijl PSV moeite had om door de Friese defensie heen te komen. Daarin was Daniel Høegh weer terug, de captain moest voor meer stabiliteit gaan zorgen achterin bij de ploeg van Jan Olde Riekerink.

Heerenveen kreeg namelijk al 27 tegendoelpunten dit seizoen, waarbij de verdediging keer op keer een duit in het zakje deed. Ook in deze wedstrijd gaf de defensie van Heerenveen niet thuis, persoonlijke fouten achterin deden PSV in een zetel belanden. Na elf minuten liet Steven Bergwijn zijn hielen zien aan Dave Bulthuis en liet Sherel Floranus Hirving Lozano uit zijn rug lopen, waardoor de Mexicaan simpel de 1-0 tegen de touwen liep.

De grootste fout kwam echter op naam van keeper Hahn. Hij dacht Thorsby in te spelen, maar die had Lozano vlakbij zich. De maker van de 1-0 was sneller bij de bal en werd vervolgens neergelegd door Thorsby. Scheidsrechter Pol van Boekel liet het incident voorbij gaan en werd daarop teruggeroepen door de VAR. Van Boekel bekeek de beelden op aandringen van de VAR zelf en oordeelde dat Lozano een scoringskans werd ontnomen. Thorsby kreeg daarom na 37 minuten spelen rood en kon vertrekken. Net als Bulthuis, die na een charge op De Jong geel zag, mist hij de wedstrijd van volgende week tegen Fortuna Sittard.

Het was niet dat Heerenveen verder niks in de melk te brokkelen had. Sporadisch kwamen de Friezen eruit en dat leverde nog behoorlijke kansen op. Zo was het een wonder dat Høegh de bal niet over de lijn kreeg bij een vrije trap en PSV-huurling Sam Lammers punterde een voorzet naast. Daarbij raakte hij Jeroen Zoet in de ribben, de doelman kon na een korte behandeling verder. De VAR liet Van Boekel hierbij opnieuw naar de beelden kijken, die uiteindelijk geel trok.

De Eindhovenaren waren voor de pauze via Gaston Pereiro (paal en redding Hahn) al een paar keer dichtbij de 2-0 geweest, snel na rust viel de tweede goal alsnog. De Jong was daarbij de gevierde man, hij liet de goal op werkelijk schitterende wijze aantekenen. De voorzet van Lozano was ietsjes achter hem, maar als een echte acrobaat was De Jong volledig in balans tijdens de omhaal en belandde het schot precies in de lange hoek. Het was voor De Jong alweer zijn twaalfde treffer dit seizoen.

Daarmee was de angel gelijk uit de wedstrijd, want Heerenveen ging dit met tien man natuurlijk niet meer goedmaken. Dat gebeurde ook niet, PSV kende verder een makkelijke avond en freewheelde richting het einde. De concentratie ebde langzaam wat verder weg en een grote nederlaag bleef Heerenveen dan ook bespaard.

Halverwege de tweede helft maakte het team van Mark van Bommel er nog wel 3-0 van: De Jong was ontsnapt aan de verdedigers, was niet zelfzuchtig en liet Lozano de bal in het lege doel schieten. Steven Bergwijn en Pereiro misten vervolgens nog kansen en dus stond de eindstand na 66 minuten al op het bord. PSV behoudt zo de voorsprong van vijf punten op Ajax en ontvangt woensdag FC Barcelona. Het is de laatste kans voor PSV om nog aanspraak te maken op Europese overwintering.

Opstellingen en beoordelingen*:

PSV: Jeroen Zoet 6, Denzel Dumfries 6.5 (74. Aziz Behich -), Daniel Schwaab 5, Nick Viergever 6, José Angelino 7, Pablo Rosario 6, Jorrit Hendrix 6.5, Gaston Pereiro 6.5, Hirving Lozano 7 (75. Erick Gutiérrez -), Luuk de Jong 8, Steven Bergwijn 7 (80. Donyell Malen -).

sc Heerenveen: Warner Hahn 4, Sherel Floranus 4, Daniel Hoøgh 6, Dave Bulthuis 4.5, Kik Pierie 5, Ben Rienstra 5, Morten Thorsby 5, Michel Vlap 5, Mitchell van Bergen 4.5 (77. Marco Rojas -), Sam Lammers 5.5, Arber Zeneli 5 (87. Pelle van Amersfoort -).

Man of the match: Luuk de Jong

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen