ErediVisie: Van 't zinkende Schip, 'ED' in vorm bij Ajax

26 november 2018, 11:03   Bijgewerkt: 26 november 2018, 14:16

Ajax en PSV hielden beide afgelopen weekend enigszins in voor een Europese week, alleen Luuk de Jong liet zien wat ware schoonheid is. Wel wonnen beide topclubs weer, terwijl Heracles Almelo en AZ blijven kwakkelen. Maar er gebeurde meer: Zwolle ging opnieuw het Schip in, ditmaal tegen ADO Den Haag. 'Eigen doelpunt' sloeg weer toe voor Ajax en Steijn gebruikte niet voor het eerst spierballe-taal. Zoals invaller Nick Venema tegen De Graafschap schieten we door het afgelopen weekend in onze wekelijkse rubriek ErediVisie.

'Eigen doelpunt' topscorer bij Ajax

Erik ten Hag vond het eigen doelpunt dat NAC Breda tegen zijn ploeg maakte dit weekend, géén toeval. En dat is logisch, want Ajax doet al de hele competitie een beroep op 'eigen doelpunt.' Sterker nog, de Amsterdammers kregen bijna veertig procent van alle eigen goals in de Eredivisie mee. Alleen Klaas-Jan Huntelaar, Dusan Tadic en Hakim Ziyech stonden dit seizoen in de Eredivisie vaker (7x) op het scoreformulier dan 'eigen doelpunt'. Justin Bijlow (hij kreeg hem tóch op z'n naam...), Glenn Bijl, Ricardo van Rhijn, Jerdy Schouten en sinds dit weekend dus ook Jethro Mashart scoorden voor Ajax. Dus toeval? Welnee, 'eigen doelpunt' steekt gewoon in goede vorm.

{image[330278][right-half][]}Van 't zinkende Schip

Het wil maar niet vlotten bij PEC Zwolle en trainer John van 't Schip. De Zwollenaren, de afgelopen jaren een baken van rust en zekerheidje voor attractief voetbal, ging ook dit weekend het schip in en staat daarom nog maar een puntje boven de rode streep. Het water staat ze door de nieuwe nederlaag tot aan de lippen en de vraag is of het zinkende Zwolle het hoofd wel boven water kan houden. Voor van 't Schip is er misschien wel een veilig haven, want het Italiaanse Genoa schijnt belangstelling te hebben voor de oefenmeester. Dat moet dan maar vlot gebeuren, wil Van 't Schip kopje onder gaan met PEC.

Aanvaller Angelino

Met de cijfers 39 uit 13 is het louter feest in Eindhoven. PSV gaat nog altijd foutloos aan kop in de Eredivisie, maakt overal en nergens doelpunten en krijgt er nauwelijks tegen. Een van de smaakmakers is Angelino, de Spaanse niet te stoppen diesel aan de linkerflank. Hij heeft zich naast publiekslieveling ook ontpopt tot motor van de Mark van Bommel-machine en dat is vooral te merken aan de hand van een opvallende statistiek. In de dertien Eredivisie-duels van dit seizoen was Angelino vaker in het vijandelijke strafschopgebied (33 keer), dan in de zestien die hij moet verdedigen (32). Het resultaat is er na: de teller beslissende voorzetten van zijn voet staat inmiddels al op drie.

{image[330570][left-half][]}Van (R)ooijen en spierballen van Steijn

Niet voor het eerst dit seizoen maakte VVV-Venlo een wedstrijd vol met een man minder. Invaller Peter van Ooijen schoffelde Adam Maher aan de zijlijn onderuit en mocht met een rode prent inrukken van arbiter Jero(d)en Manschot. Een schorsing ligt in het verschiet, zeker omdat trainer Maurice Steijn na afloop in klare taal aangaf niet meer naar Zeist af te reizen om de strafmaat aan te vechten bij de tuchtcommissie. De oefenmeester moet na Van Ooijen en de al geschorste Roel Janssen ook op zijn tellen passen, want het is zou niet de eerste keer zijn dat de KNVB kritiek vanuit zijn mond niet accepteert. Twee jaar geleden werd Steijn geschorst nadat hij een scheidsrechter een 'snotneus' noemde en het afgelopen bekerseizoen beklaagde hij zich te fel na een overtreding op bezoek bij PSV. De spierballen van Steijn kunnen binnenkort dus weer leiden tot een schorsing. En die zal 'ie in elk geval niet aanvechten…

{image[330530][right-half][]}Eindelijk weer plezier in het Haagste kwartier

Het Haags Kwartiertje kwam dit seizoen nog niet uit de verf. Het doelpunt dat Nick Kuipers maakte tegen PEC Zwolle was namelijk pas de eerste treffer na de 75ste minuut van de ploeg van Fons Groenendijk. Daarmee was het de laatste Eredivisionist die een treffer maakte in het laatste kwartier. Sowieso wil het in 2018 nog niet zo vlotten wat dat betreft: op 8 april werd er hiervoor voor de laatste keer in een reguliere Eredivisie-pot in de laatste vijftien minuten gescoord, destijds door Elson Hooi. Aangezien we vorig jaar uitblinker Nasser El Khalaati hadden in deze rubriek omdat hij telkens in de slotfase toesloeg, kan het Haags kwartier dit kalenderjaar wel een stuk beter.

Wat verder nog opviel…

Liefde maakt Blind

Venema is goed bij de tijd

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen