Kroniek: de Messi-gekte in Eindhoven in alle bijzondere vormen

29 november 2018 – Eindhoven was de laatste dagen in de ban van Lionel Messi. Het voelde alsof de kleine Argentijn op staatsbezoek was in Brabant. Iemand van het kaliber Barack Obama of de Paus, als je de gekte mag geloven. Van het vliegveld, naar het hotel tot aan het stadion en weer terug. Iedereen wilde een glimp opvangen van de superster. Groot, klein, jong en oud. PSV-fan of niet. De Messi-gekte in Eindhoven gevat in een kroniek.

Kroniek: de Messi-gekte in Eindhoven in alle bijzondere vormen

Vanaf de eerste minuut dat FC Barcelona landde in Nederland, ging het over Messi. Als de eerste man op de maan 'zette hij voet aan de grond' in Nederland. Zelfs Uruguayaan Gastón Pereiro was vol lof over de man uit het rivaliserende land. Op de wedstrijddag zijn er meer shirts te zien van Messi dan pakweg Luuk de Jong. Omroep Brabant heeft zelfs de vraag of je 'je eigen cluppie moet steunen of je met open mond naar Messi moet kijken'.

16.24 uur: Terwijl de Barcelona-spelers nog rustig aan hun sportmaaltijd zitten, stroomt de rij langs het Pullman-hotel in Eindhoven vol. En nee, niet op de hotelkamer van Messi. Ook niet in de lobby. Nee, buiten. Achter een hek, in de regen. Starend naar de lege bus van Barcelona. Fans staan met een mobieltje in de hand alsof de kleine Argentijn ieder moment een plaatsje kan zoeken in de bus, terwijl hij in werkelijkheid nog ontspannen op de warme hotelkamer zit. Aanstalten om naar het stadion te gaan, is er zeker niet. En de meeste diehards staan er al een enkele uren. Als het moet, zouden ze alles laten lopen om hun plekje vooraan bij het hek te behouden.

17.17 uur: Niet alleen in Eindhoven gaat het over Messi. Ook op diverse nationale radiozenders gaat hij over de tong. Radio 10 in dit geval, waar Luuk van den Braak, de sidekick van Rob van Someren tijdens 'Somertijd' hardop droomt om de aanvaller voor het eerst 'in het echt' in actie te zien. Hij had ook al een poging gewaagd om naar Barcelona te reizen, maar door problemen met de vliegtuigen destijds - zowel in Amsterdam als de door hem verplaatste vlucht vanuit Brussel - komt hij niet in Catalonië aan. "Dat heeft me vooral veel geld gekost", lacht hij. Ditmaal moet het gebeuren. Hij kijkt er enorm naar uit en hij is niet de enige.

18.31 uur: Het stadionplein loopt vol. Als je afgaat op het aantal Messi-shirtjes waan je je eerder in Barcelona dan in de voetbalhoofdstad van Brabant. Gelukkig word je bij de patatkraam al snel uit die waan geholpen. 'Da gaot dr goe in', verzekert een ietwat breed uitgevallen man van een jaar of veertig. Z'n PSV-tatoeage verraadt dat hij fan is van PSV, maar zijn namaak Messi-shirt doet anders vermoeden. 'Hedde gij 't al heurd? Messi speelt nie', roept de man vanachter de friteuse. Alsof gestoken door een wesp schrikt de PSV-fan. 'Dè minde ge nie, hé.' Een bulderende lach bevestigt dat hij het inderdaad niet weet. Een salvo aan Brabantse scheldwoorden volgt, waarna de mond wordt gevuld met de volgende frieten.

19.39 uur: 'JA! Messi speelt!' Bijna niemand in de overvolle perszaal kijkt er van op. De in grote getale meegereisde Catalaanse journalisten eten onverstoorbaar door van de door PSV geserveerde paella. Dat kon na de spaghetti van tegen Internazionale natuurlijk niet uitblijven. 'Ze spelen met alle grote namen, wát een opstelling', het groepje journalisten steekt het enthousiasme niet onder stoelen of banken. Want journalist of niet, Messi blijft Messi. Ook bij FOX Sports en Hélène Hendriks gaat het over de kleine Argentijn. 'Hadden we hem nou wel of niet aangevraagd?', vraagt de eindredacteur aan de presentatrice. 

20.31 uur: Een klein beetje paniek. Waar PSV al ruim een kwartier volop bezig met de warming-up, is bij de Catalanen alleen Marc-André Ter Stegen nog maar in actie gekomen. Van de veldspelers ontbreekt ieder spoor. Voor er echt zorgen kunnen komen, krijgt Michael van Gerwen de microfoon. Hij is in het stadion en laat weten PSV te steunen tegen Messi. Want ja, ook de darter beseft hoe goed de Argentijn is. Terwijl Van Gerwen uitlegt dat hij geen enkel verband ziet tussen Messi en zichzelf - gelukkig verstaat de Argentijn geen Nederlands met Brabants accent - betreedt Barca mét Messi het veld. Een kleine opluchting op de tribunes. De fanatieke warming-up van PSV geniet opeens een stuk minder aandacht.

21.00 uur: Er is afgetrapt. Barcelona speelt de bal rond. Messi is vooral bezig met zijn aanvoerdersband. Los, vast, los. Hoger, lager. Het zit hem niet lekker. Terwijl de Catalanen de bal in de ploeg houden, is Messi de eerste dertig seconden ongevaarlijk gebleven. Dat is overigens niet gek, want hij heeft amper nog wat gedaan. Na ruim veertig seconden zit de aanvoerdersband eindelijk goed. Die pakt de achterhoede van PSV toch maar weer even mee.

21.45 uur: 'Messi heeft zijn dag niet.' De conclusie van de PSV-fans klinkt zelfverzekerder dan Mark Rutte lang over het afschaffen van de dividendbelasting. Hoewel hij weliswaar een paar kansjes krijgt, is de aanvoerder van de Catalanen tot dusver nog wat ongelukkig. Net als PSV overigens, dat al twee keer de paal heeft geraakt. Terwijl de supporters nog genieten van hun pintje, beraamt Messi zich over de tweede helft. Kauwgom kauwend komt hij de kleedkamers uit, terwijl Guus Meeuwis door de boxen schalt.

22.14 uur: Een appje van een collega.

- Messi nog steeds niet uit de broekzak vandaan, hé?
                                                                                        Haha, als ik nu nee zeg, scoort ie vast. Maar vooruit: nee.

Letterlijk, nog geen vijftien seconden later omspeelt Messi de PSV-verdedigers alsof ze er niet staan en schiet hij binnen zoals de meesten op de PlayStation nog niet lukt. Gelukkig, geen fluitconcert. Het respect voor Messi is te groot. En met dit wonderschone doelpunt is dat zeker niet minder geworden. 'Wat is hij toch goed, hé', fluisteren ze elkaar in op de tribunes.

23.14 uur: In de mixed zone staan meer Catalaanse camera's dan Nederlandse. Terwijl de eerste PSV'ers zich melden, is Messi nog ergens in de gangen van het stadion. Bij elke Barça-speler die de hoek om komt en door de tent moet - die in de Champions League-campagne fungeert als mixed zone - gaan alle hoofden naar rechts. Zucht. Wéér geen Messi. Na de tent moeten de Barca-spelers nog een stuk naar de bus. Opnieuw staan er rijen mensen langs het stuk van nog geen twintig meter. Hoe bekender de speler, hoe harder het gegil als ze de hoek om komen. Aan het einde van de mixed zone staat een Catalaanse jongen, die erin slaagt om met vrijwel elke Barca-speler op de foto te gaan. Voor PSV'ers gaan de vragen over de CL, maar toch ook zeker over Messi. Wat was hij goed, hé. Bij zo'n doelpunt ben je kansloos. En wie is eigenlijk de gelukkige met zijn shirt?

23.43 uur: Als alle grote sterren en ook coach Ernesto Valverde de weg door de tent al hebben gevonden en een steward grapt dat Messi niet via deze weg komt, neemt de hoop van de fans buiten op een Argentijnse glimp met de minuut af. Maar dan toch! Gehuld in een rood trainingspak, rugzakje om, een koffertje achter zich en natte haren beent Messi door de mixed zone. Anders dan bij ieder ander lopen er drie mannen van de beveiliging mee, die ruim baan maken. 'We need some space', snauwt een van hen richting de stewards van dienst. Het gegil om Messi aan het einde van de mixed zone helpt: de Catalaanse jongen slaagt erin om een selfie te nemen, gevolgd door een handdruk. Enkele seconden later is Messi de hoek om. De échte fans die zijn blijven wachten, worden beloond. Harder gegil dan bij alle andere spelers daarvoor opgeteld loopt Messi richting de bus. Veel tijd is er niet meer voor de fans, de captain is als allerlaatste - met uitzondering van een verdwaald staflid dat op het nippertje voorkomt dat hij de bus mist.

Na enkele meters langs journalisten en fans, al ging dat in Eindhoven de laatste dagen grotendeels gepaard, stapt Messi de spelersbus in. Terug naar het hotel en naar Catalonië. De Messi-gekte is over, althans in Eindhoven. Want circus Messi reist uiteraard gewoon weer door.


gerelateerd

Reacties

Het laatste nieuws
Volledig
Compact

 1. dinsdag 22 januari 2019

 2. Video: Centrum Nantes stroomt vol voor eerbetoon aan Sala 19:53

  Video: Centrum Nantes stroomt vol voor eerbetoon aan Sala

  Fans van FC Nantes zijn in het centrum van de gelijknamige Franse stad samengekomen voor een eerbetoon aan Emiliano Sala. De…

 3. Competitie blijft het belangrijkste voor kwartfinalist FC Twente 19:33

  Competitie blijft het belangrijkste voor kwartfinalist FC Twente

  Ook al kan FC Twente woensdag de halve finale van de beker bereiken, de competitie blijft het belangrijkste voor de Tukkers.…

 4. Ook Alli staat voor langere tijd buitenspel bij Tottenham 18:49

  Ook Alli staat voor langere tijd buitenspel bij Tottenham

  Een enorme domper voor Tottenham Hotspur: ook Dele Alli is wekenlang uit de roulatie. Een hamstringblessure houdt hem tot begin…

 5. Zoektocht naar Sala opgeschort, drijvende voorwerpen gezien 18:34

  Zoektocht naar Sala opgeschort, drijvende voorwerpen gezien

  De politie zoekt morgen (woensdag) verder naar het vliegtuig met daarin Cardiff City-spits Emiliano Sala. Vanwege de ingevallen…

 6. Bolt zet zijn voetbaldroom opzij en wil niet langer prof worden 18:00

  Bolt zet zijn voetbaldroom opzij en wil niet langer prof worden

  Usain Bolt heeft zijn voetbaldroom opzij gezet. De 32-jarige Jamaicaan wil niet langer prof worden. Het voormalige sprintkanon…

 7. Hoedt: "Heel vreemd gegaan, nooit duidelijke uitleg gehad" 17:37

  Hoedt: "Heel vreemd gegaan, nooit duidelijke uitleg gehad"

  Celta de Vigo is de oplossing geworden voor Wesley Hoedt. De 24-jarige verdediger raakte bij Southampton plotseling op een…

 8. Nieuweling Pavlidis start tegen Twente in de spits van Willem II 16:59

  Nieuweling Pavlidis start tegen Twente in de spits van Willem II

  Vangelis Pavlidis mag het bij Willem II proberen in de spits. In de kwartfinale van de beker tegen FC Twente heeft hij een…

 9. RKC-verdediger Lammers maakt transfer naar Indonesië 16:38

  RKC-verdediger Lammers maakt transfer naar Indonesië

  RKC-verdediger Jan Lammers is per direct vertrokken naar Indonesië. Hij kiest voor het avontuur bij Pusamania Borneo, dat…

 10. PEC Zwolle neemt per direct afscheid van Italiaans tweetal 16:12

  PEC Zwolle neemt per direct afscheid van Italiaans tweetal

  PEC Zwolle heeft de huurovereenkomsten van Alessandro Tripaldelli (19) en Gianluca Scamacca (20) verscheurd. Dit is in goed…

 11. Algemeen directeur Cardiff: "We blijven bidden voor goed nieuws" 15:44

  Algemeen directeur Cardiff: "We blijven bidden voor goed nieuws"

  Nog altijd ontbreekt ieder spoor van Emiliano Sala, die aan boord was van het vliegtuigje dat maandagavond in de buurt van de…

 12. KNVB ontkent dat Gözübüyük gestraft is voor dubieuze beslissing 15:22

  KNVB ontkent dat Gözübüyük gestraft is voor dubieuze beslissing

  Serdar Gözübüyük krijgt het komend weekend vrijaf, maar dat is geen strafmaatregel. Dat laat een woordvoerder van de KNVB…

 13. Sno krijgt taakstraf van 76 uur voor knock-out slaan portier 14:59

  Sno krijgt taakstraf van 76 uur voor knock-out slaan portier

  Evander Sno (31) is dinsdag veroordeeld tot een taakstraf van 76 uur voor het knock-out slaan van een portier in oktober 2017.…

 14. Feyenoord wil nieuwe afgang tegen Fortuna voorkomen 14:39

  Feyenoord wil nieuwe afgang tegen Fortuna voorkomen

  De landstitel is buiten bereik, dus richt Feyenoord zijn pijlen nu op de KNVB Beker. De Rotterdammers treden woensdagavond aan…

 15. Barcelona hoopt vurig op De Jong: "We kunnen enkel wachten" 14:12

  Barcelona hoopt vurig op De Jong: "We kunnen enkel wachten"

  FC Barcelona hoopt Frenkie de Jong ervan te hebben overtuigd te kiezen voor een toekomst bij de Catalaanse club. Technisch…

 16. Demba Ba keert terug naar Turkije en tekent bij club Elia 13:53

  Demba Ba keert terug naar Turkije en tekent bij club Elia

  Demba Ba maakt het seizoen af bij Istanbul Basaksehir. De 33-jarige aanvaller wordt voor een half jaar gehuurd van het Chinese…

 17. NEC moet het weer heel lang stellen zonder pechvogel Alblas 13:27

  NEC moet het weer heel lang stellen zonder pechvogel Alblas

  Norbert Alblas komt ook de rest van het seizoen niet in actie voor NEC. De 24-jarige heeft vorige week donderdag tijdens een…

 18. Franse autoriteiten: Sala aan boord van vermist vliegtuig 12:51

  Franse autoriteiten: Sala aan boord van vermist vliegtuig

  Emiliano Sala was aan boord van het vliegtuigje dat maandagavond in de buurt van de Franse kust van de radar is verdwenen. Dat…

 19. Arsenal bevestigt vermoedens: ernstige blessure Bellerín 12:31

  Arsenal bevestigt vermoedens: ernstige blessure Bellerín

  Arsenal heeft dinsdag bevestigd dat Héctor Bellerín een zware knieblessure heeft opgelopen. De 23-jarige Spaanse rechtsback…

 20. Makkelie fluit Klassieker tussen Feyenoord en Ajax 12:09

  Makkelie fluit Klassieker tussen Feyenoord en Ajax

  De KNVB heeft Danny Makkelie aangesteld om De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax in goede banen te leiden. Het is de tweede…

 21. 12:00

  Overzicht: het programma in de kwartfinale van de KNVB Beker

 22. Hoedt maakt op huurbasis seizoen af bij Celta de Vigo 11:39

  Hoedt maakt op huurbasis seizoen af bij Celta de Vigo

  Wesley Hoedt verlaat Southampton en gaat aan de slag bij Celta de Vigo. De 24-jarige verdediger maakt op huurbasis het seizoen…

 23. Cardiff-voorzitter maakt zich ernstige zorgen om vermiste Sala 11:31

  Cardiff-voorzitter maakt zich ernstige zorgen om vermiste Sala

  Het lijkt er sterk op dat Emiliano Sala één van de passagiers is van het vliegtuigje dat maandagavond in de buurt van de…

 24. Ronaldo accepteert celstraf en boete van negentien miljoen euro 11:15

  Ronaldo accepteert celstraf en boete van negentien miljoen euro

  Cristiano Ronaldo heeft dinsdagochtend in een rechtbank in Madrid een schikking geaccepteerd in zijn zaak over…

 25. Miazga faket rugblessure en zorgt voor heibel bij Nantes 10:44

  Miazga faket rugblessure en zorgt voor heibel bij Nantes

  Matt Miazga is zich onmogelijk aan het maken bij Nantes. De 23-jarige verdediger, die dit seizoen door Chelsea wordt verhuurd…

 26. Vitesse struint markt af naar aanvaller: "We moeten huren" 10:27

  Vitesse struint markt af naar aanvaller: "We moeten huren"

  Vitesse gaat zich voor het sluiten van de winterse transferwindow mogelijk versterken met een aanvaller. Tim Matavz keert…

 27. Cardiff-aankoop mogelijk aan boord verdwenen vliegtuig 09:55

  Cardiff-aankoop mogelijk aan boord verdwenen vliegtuig

  In Cardiff maakt men zich grote zorgen om recordaankoop Emiliano Sala. De 28-jarige Argentijnse aanvaller zou volgens nog…

 28. Heerenveen laat Rojas naar Denemarken vertrekken 09:22

  Heerenveen laat Rojas naar Denemarken vertrekken

  Marco Rojas is niet langer speler van sc Heerenveen. De 27-jarige aanvaller uit Nieuw-Zeeland maakt per direct de overstap naar…

 29. Vormer liet miljoenendeal in Midden-Oosten schieten 09:13

  Vormer liet miljoenendeal in Midden-Oosten schieten

  Ruud Vormer had de afgelopen zomer de mogelijkheid om een lucratief avontuur in het Midden-Oosten aan te gaan. De middenvelder…

 30. Schaars geniet: "Als je die Arena binnenloopt en je ziet dat veld…" 08:58

  Schaars geniet: "Als je die Arena binnenloopt en je ziet dat veld…"

  Hij heeft er lang op moeten wachten, maar afgelopen weekend tegen Ajax maakte Stijn Schaars zijn officiële rentree op het…

 31. Kuijt vindt het gek dat hij genoemd wordt als opvolger 'Gio' 08:44

  Kuijt vindt het gek dat hij genoemd wordt als opvolger 'Gio'

  Samen met onder anderen John Heitinga en Kevin Hofland werd Dirk Kuijt onlangs toegelaten tot de hoogste trainersopleiding van…

 32. Levante stapt naar CAS om Barça uit beker te zetten 08:10

  Levante stapt naar CAS om Barça uit beker te zetten

  De Spaanse bekersoap krijgt een nieuw hoofdstuk. Levante stapt naar het internationale sporttribunaal CAS om alsnog…

 33. 'Ajax markt op om nieuwe tweede keeper aan te trekken' 07:46

  'Ajax markt op om nieuwe tweede keeper aan te trekken'

  Ajax lijkt deze winter nog niet uitgewinkeld. De Amsterdammers zijn na de teleurstellende remise tegen sc Heerenveen (4-4)…

 34. 'Bergwijn wekt interesse Manchester United en Internazionale' 07:32

  'Bergwijn wekt interesse Manchester United en Internazionale'

  Steven Bergwijn heeft de interesse gewekt van enkele Europese grootmachten, meldt De Telegraaf. De 21-jarige aanvaller van PSV…

 35. Spoorboekje: kwartfinales KNVB Beker gaan van start 07:00

  Spoorboekje: kwartfinales KNVB Beker gaan van start

  Aan het begin van iedere dag brengt FCUpdate.nl haar eigen spoorboekje. Met een handig overzicht brengen we in kaart wat het…

 36. Gisteren gemist: Boateng naar Barcelona, Juventus zegeviert 00:30

  Gisteren gemist: Boateng naar Barcelona, Juventus zegeviert

  In de rubriek 'Gisteren gemist' zet FCUpdate.nl het belangrijkste nieuws van de dag daarvoor op een rijtje. Met een samenvatting…

 37. maandag 21 januari 2019

 38. Allegri looft Dybala: "Het is genieten om hem zo te zien" 23:48

  Allegri looft Dybala: "Het is genieten om hem zo te zien"

  Een van de smaakmakers bij de wedstrijd tussen Juventus en Chievo Verona (3-0) was Paulo Dybala. De Argentijn is bezig aan een…

 39. Beerens vergelijkt AZ en Vitesse: "Wij zijn iets meer een jojo" 23:23

  Beerens vergelijkt AZ en Vitesse: "Wij zijn iets meer een jojo"

  AZ en Vitesse treffen elkaar dinsdag in het bekertoernooi. De clubs zijn vrij gelijkwaardig aan elkaar, vindt Roy Beerens. De…

 40. Zware blessure zet streep door rest van seizoen Bellerín 22:50

  Zware blessure zet streep door rest van seizoen Bellerín

  Treurig nieuws voor Héctor Bellerín: de rechtsachter kan het restant van het seizoen 2018/2019 nu al op zijn buik schrijven.…

 41. Juventus verslaat Chievo ondanks misser van Ronaldo 22:30

  Juventus verslaat Chievo ondanks misser van Ronaldo

  Een misser van elf meter is maandag niet fataal geworden voor Juventus. De lijstaanvoerder had simpelweg te weinig te duchten…

 42. 22:08

  Overzicht: dit is het programma in de KNVB Beker

 43. Goal na achttien tellen niet genoeg voor MVV tegen Jong PSV 22:03

  Goal na achttien tellen niet genoeg voor MVV tegen Jong PSV

  Al na achttien seconden liet MVV het net bollen in de uitwedstrijd tegen Jong PSV, maar genoeg voor de winst was dat niet voor…

 44. Slutsky: "Ik denk dat we gelijkwaardig zullen zijn" 21:30

  Slutsky: "Ik denk dat we gelijkwaardig zullen zijn"

  In het bekertoernooi kruisen twee subtoppers dinsdag de degens in de kwartfinales. In Alkmaar nemen AZ en Vitesse het tegen…

 45. KNVB laat de besluitvorming arbiter Gözübüyük zien 21:07

  KNVB laat de besluitvorming arbiter Gözübüyük zien

  De VAR liet zich afgelopen weekend weer veelvuldig zien in de Eredivisie, met de wedstrijd tussen Ajax en sc Heerenveen als…

 46. Ten Hag heeft Onana op Ajax-complex 'naar huis gestuurd' 20:49

  Ten Hag heeft Onana op Ajax-complex 'naar huis gestuurd'

  Andre Onana is nog steeds niet de oude. De Kameroener kampt met ziekte en bleek zondag niet in staat om te spelen tegen sc…

 47. Memphis slaat subtiel terug naar fans van Saint-Etienne 20:25

  Memphis slaat subtiel terug naar fans van Saint-Etienne

  De fans van Saint-Etienne hadden het zondagavond tijdens de derby met Olympique Lyon gemunt op Memphis Depay. De aanvaller van…

 48. AZ zonder Wuytens en Svensson in bekerclash met Vitesse 20:04

  AZ zonder Wuytens en Svensson in bekerclash met Vitesse

  AZ heeft wat problemen achterin voor de wedstrijd tegen Vitesse in de KNVB Beker van dinsdag. Trainer John van den Brom kan…

 49. Domper voor NAC: spits Te Vrede weken aan de kant 19:33

  Domper voor NAC: spits Te Vrede weken aan de kant

  Het zijn geen fijne dagen voor NAC Breda. De club verloor de derby tegen Willem II zondag met 2-0 en zag bovendien de…

 50. FC Barcelona baart opzien met het aantrekken van Boateng 19:20

  FC Barcelona baart opzien met het aantrekken van Boateng

  FC Barcelona gaat een opmerkelijke deal afronden. De koploper van La Liga gaat zich versterken met Kevin-Prince Boateng, zo…

 51. Opmerkelijke transfer: Cole (38) gaat aan de slag bij Derby County 18:59

  Opmerkelijke transfer: Cole (38) gaat aan de slag bij Derby County

  Op 38-jarige leeftijd gaat Ashley Cole een nieuw avontuur aan. De linksback heeft zich maandag officieel verbonden aan Derby…

 52. Telstar geeft El Idrissi een verbintenis tot einde van seizoen 18:30

  Telstar geeft El Idrissi een verbintenis tot einde van seizoen

  Er is weer nieuws over Telstar te melden. Adham El Idrissi heeft maandag zijn krabbel gezet onder een contract dat hem tot het…

Meer nieuws