Heerenveen pakt eerste thuiszege ten koste van Fortuna Sittard

1 december 2018, 22:35

SC Heerenveen heeft zaterdagavond dan eindelijk de eerste thuiszege van het seizoen weten te pakken. In een bij vlagen moeizame maar spannende wedstrijd zaten de Friezen al kort na rust op rozen door treffers van Daniel Høegh en Arber Zeneli, maar bracht Fortuna met een snelle tegentreffer van Lazaros Lamprou het toch al broze zelfvertrouwen van Heerenveen aan het wankelen. Een hardwerkende Zeneli nam zijn ploeg vervolgens bij de hand en stelde Pelle van Amersfoort in staat de wedstrijd tien minuten voor tijd in het slot te gooien: 3-1.

Heerenveen had dit seizoen in eigen huis nog niet gewonnen en stond bovendien drie plekken onder Fortuna op de ranglijst. Een zege op de Limburgse promovendus was dus meer dan welkom en dat uitgangspunt tekende de openingsfase van het duel. Heerenveen zocht fanatiek de aanval en zat Fortuna kort op de huid, waarbij met name Arber Zeneli ijverig voor de dag kwam. Een vroege treffer van Zeneli leek Heerenveen een droomstart te geven, maar de Kosovaar stond buitenspel en dus ging dat succes niet door. Even later had ook een Limburgse voorsprong een feit kunnen zijn, toen Branislav Ninaj een kopbal uit een vrije trap maar net door Warner Hahn tot corner zag worden getikt. Zo leek de openingsfase van het duel de opmaat naar een open duel, maar de supporters die zich met de gedachte aan meer spektakel in de handen wreven bleken te vroeg te hebben gejuicht.

Het duel zakte namelijk al snel in, want hoewel Heerenveen sterker was konden de Friezen het doel maar moeizaam vinden. Zeneli bleef voor dreiging zorgen vanaf de linkerflank, maar zijn rendement was daarbij teleurstellend. Zo dook hij enkele minuten voor rust vrijstaand op voor doelman Alexei Koselev, maar schoot hij recht op de doelman af. Gelukkig werd zijn misser even later hersteld door ploeggenoot Høegh, die uit een corner via Wessel Dammers zijn ploeg een verdiende voorsprong bezorgde.

Terwijl de meeste fans in het stadion nog in de rij stonden voor een kop koffie of een biertje gebeurde er in de eerste momenten na rust meer dan in de 45 minuten er vóór. Koud na het begin van de tweede helft moest arbiter Joey Kooij namelijk naar de strafschopstip wijzen, toen Zeneli de zestien in dribbelde en werd vastgehouden door Clint Essers. Zeneli nam zelf plaats achter de bal en verdubbelde met een prima penalty door het midden de voorsprong van Heerenveen. Die snelle goal leek Heerenveen heel even het vertrouwen te geven dat het nodig had om de zege over de streep te trekken, maar niets bleek minder waar. Kort na de tweede tegengoal bracht Fortuna de spanning namelijk terug, toen Lamprou de gehele linkerflank voor zichzelf had, vrij kon opstomen en vervolgens Hahn met een schitterend stiftje verschalkte: 2-1.

De aansluitingstreffer gaf Fortuna vleugels, want de Limburgers begonnen direct frisser te voetballen. Zonder dat de bezoekers écht gevaarlijk werden hing de gelijkmaker lange tijd voelbaar in de lucht, wat niet in de laatste plaats werd veroorzaakt door het angstige voetbal waar Heerenveen in was beland.

Doordat Fortuna niet wist te profiteren van het momentum dat het had opgebouwd kon Heerenveen een kwartier voor tijd toch weer enigszins het schroom van zich af voetballen. Met name Zeneli nam zijn ploeg bij de hand en was op de linkerflank keer op keer een plaag voor zijn directe tegenstander. Hij kwam steeds dreigend de zestien in, maar maakte of de verkeerde keuze of vond doelman Koselev op zijn weg. Toch kon hij het Abe Lenstra Stadion zo'n tien minuten voor tijd opgelucht adem laten halen toen Koselev een keer géén antwoord had op een schot van de Kosovaar en moest lossen. Van Amersfoort stond op de goede plek om de rebound binnen te werken en gooide de wedstrijd in het slot.

Heerenveen klimt met de zege over Fortuna heen en staat negende, terwijl de Limburgers nu met een punt minder tiende staan.

Opstellingen en beoordelingen:*

SC Heerenveen: Warner Hahn 6.5; Sherel Floranus 6.5, Daniel Høegh 7, Kik Pierie 7, Lucas Woudenberg 6.5; Ben Rienstra 7, Yuki Kobayashi 6, Michel Vlap 6.5 (90. Jordy Bruijn); Mitchell van Bergen 6, Pelle van Amersfoort 7 (81. Jizz Hornkamp -), Arber Zeneli 7.5 (87. Rodney Kongolo -).

Fortuna Sittard: Alexei Koselev 7; Clint Essers 6, Branislav Ninaj 6, Wessel Dammers 6, Michael Pinto 6 (81. Amadou Ciss-); Ahmed el Messaoudi 6.5 (68. André Vidigal ), José Rodríguez 5, Mark Diemers 5; Lisandro Semedo 6 (75. Andrija Novakovic -), Finn Stokkers 5, Lazaros Lamprou 6.

Man of the Match: Arber Zeneli

*Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen