Groep D: Galatasaray verliest, maar gaat door in Europa League

11 december 2018, 20:52   Bijgewerkt: 11 december 2018, 22:04

Galatasaray heeft zich ondanks een spectaculaire nederlaag tegen FC Porto geplaatst voor de Europa League. Het was op voorhand het hoogst haalbare voor de Turken, in een groep waar Porto en Schalke 04 al zeker waren van overwintering in de Champions League. Lokomotiv Moskou verloor in blessuretijd op bezoek bij Schalke 04 (1-0), waardoor het resultaat van Galatasaray er achteraf gezien niet meer toe deed. Bij een zege van de Russen lagen de Turken eruit.

Galatasaray – FC Porto 2-3

Voor FC Porto ging het duel tegen Galatasaray alleen om prestige, punten en poen maar dat was in de eerste helft niet te zien aan het spel. Na ruim tien minuten werd Galatasaray een penalty onthouden, toen Diogo Leite een hard schot van Garry Rodrigues met de arm op de doellijn stopte. De Wit-Russische scheidsrechter Aleksey Kulbakov besloot na overleg met de scheidsrechter achter de goal en de grensrechter echter buitenspel in een situatie die daaraan voorafging toe te kennen. Drie minuten later had de Zwitserse spits Eren Derdiyok de thuisploeg op voorsprong moeten zetten, maar de spits schoof de bal in kansrijke positie naast.

Dat kwam de thuisploeg duur te staan, want enkele fracties later kwam Porto op voorsprong. Felipe liep eenvoudig weg bij Derdiyok en kopte een vrije trap van Alex Telles eenvoudig binnen: 0-1. De gasten waren vervolgens beter, maar naarmate de eerste helft vorderde kwamen de Turken beter in het spel. Na ruim veertig minuten spelen kreeg Porto echter een gemakkelijk gegeven penalty. Moussa Marega schoot onberispelijk binnen: 0-2. Op het moment dat dat de ruststand leek te worden, kreeg de thuisploeg na een overtreding van Felipe op Rodrigues óók een pingel. Sofiane Feghouli faalde niet: 1-2.

In de rust werd onze enige landgenoot binnen de lijnen, Ryan Donk, bij de thuisploeg vervangen. Rodrigues kreeg na vijf minuten spelen een kans, maar op aangeven van Derdiyok was diens inzet te slap. Invaller Henry Onyekuru had even later de 2-2 op de schoen, maar ook hij liet het na te scoren.  Sérgio Oliveira strafte vervolgens aan de andere kant verdedigend geschutter af en bracht de marge weer op twee: 1-3.

Daarmee was het absoluut nog niet gedaan in Istanbul. Enkele fracties na de 1-3 miste Derdiyok een enorme mogelijkheid (schot van dichtbij over), wat hem op een striemend fluitconcert kwam te staan. Enkele minuten later werd de spits echter toegejuicht. Hij gleed een voorzet van Rodrigues binnen. Uit de eerstvolgende aanval kreeg de thuisploeg dé kans om op gelijke hoogte te komen. Rodrigues werd neergelegd, waarna de thuisploeg de tweede penalty van de avond kreeg. Feghouli ging wederom achter de bal staan, maar raakte ditmaal de lat. De thuisploeg probeerde het in de slotfase nog wel, maar kreeg niet waar het zeker recht op had: een gelijkspel.

Schalke 04 – Lokomotiv Moskou 1-0

Lokomotiv Moskou had achteraf gezien dus aan een zege genoeg om alsnog te overwinteren in Europa en mocht lange tijd hopen op een stunt in Gelsenkirchen, maar in de blessuretijd maakte Alessandro Schöpf aan alle illusies een einde: 1-0.