Celtic met hulp van Rosenborg naar volgende ronde

13 december 2018, 23:18

Celtic heeft op gelukkige wijze de volgende ronde van de Europa League bereikt. De Schotten verloren zelf van het Red Bull Salzburg (1-2), maar kregen hulp uit onverwachte hoek. Rosenborg, dat kansloos was in deze poule, pakte onverwacht een punt bij Celtics concurrent RB Leipzig (1-1) en de Duitsers hadden juist een overwinning nodig.

Celtic - Red Bull Salzburg 1-2

Celtic kwam er in eigen huis voor rust helemaal niet aan te pas, al hadden de Schotten voldoende aan een gelijkspel tegen het al gekwalificeerde Salzburg. De Oostenrijkers deden het daarom ook rustig aan, maar zetten Celtic wel onder druk. Het elftal van Brendan Rodgers dankte doelman Craig Gordon meerdere malen, ook al groeide hij later uit tot schlemiel. Hij herstelde een paar defensieve fouten van zijn collega's. Na rust speelde Celtic meer met het mes tussen de tanden, zonder dat het grote kansen opleverde. Salzburg controleerde en zag dat ook beloond worden met een rake kopbal van Munas Dabbur.

De beslissing in het duel viel door toedoen van een enorme blunder van Gorden. De keeper had te veel haast met het uitgooien van een bal. Fredrik Gulbrandsen stak z'n voet uit, onderschepte de bal en strafte de fout genadeloos af. In het laatste kwartier probeerde Celtic het nog wel, maar was er vooral berusting bij de gastheren. Maar onverwacht was daar de hulp van Rosenborg, dat in de slotfase uit het niets de gelijkmaker maakte tegen Leipzig en Celtic de helpende hand toestak. Dat Celtic de eigen wedstrijd afsloot met een doelpunt van Olivier Ntcham (rebound van penalty), kwam de feestvreugde alleen maar ten goede.

RB Leipzig - Rosenborg 1-1

Van harte ging het niet Leipzig niet tegen Rosenborg, dat  tot aan het laatste groepsduel één puntje verzamelde. De Duitsers drongen wel aan tegen de ploeg van Rini Coolen, maar hadden moeite met scoren. Typerend was dat Jean-Kévin Augustin alleen op doelman Andre Hansen afging en die kans verprutste door getreuzel. Beter ging het na rust, toen Matheus Cunha al vroeg de score opende. Hij had enig fortuin, omdat zijn schot onderweg van richting werd veranderd. Alles leek toch in kannen en kruiken, omdat ook Salzburg aan het winnen was bij Celtic. Maar uit het niets maakte Tore Reginiussen de gelijkmaker voor Rosenborg en bleef Leipzig met een ontzettende kater achter.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!