Frivool AZ kwartfinalist na ruime zege op onthutsend zwak PEC

18 december 2018, 22:33   Bijgewerkt: 18 december 2018, 23:33

AZ heeft zijn reputatie als cupfighter dinsdagavond volkomen waargemaakt. In eigen huis werd PEC Zwolle kinderlijk eenvoudig de deur gewezen (5-0), waardoor de Alkmaarders voor het achtste seizoen op rij de kwartfinale van het bekertoernooi bereiken. De doelpunten kwamen van Oussama Idrissi (tweemaal), Guus Til, Mats Seuntjens en Fredrik Midtsjø.

Gemiste kans hoogtepunt

AZ en de kwartfinale van de beker: het verhoudt zich als oliebollen tijdens Oud en Nieuw. Het een kan niet zonder het ander. De Alkmaarders bewezen dinsdagavond ook zonder de steun van een vol stadion geweldig voetbal te kunnen laten zien. Het duel tegen PEC Zwolle leek voor rust wel een trainingspotje. Toch was het meest opvallende moment na 45 minuten spelen niet één van de drie goals.

Nee, dat was de kans van Seuntjens, vlak voor de 2-0. De aanvaller stiftte een prachtige pass van Calvin Stengs over de verbouwereerde Diederik Boer heen, maar de bal caramboleerde op de doellijn op curieuze wijze uit het doel. Idrissi had AZ toen al met een schitterend diagonaal schot op voorsprong gezet.  Het bleek een begin van een hoop ellende voor de Zwollenaren, die in de openingsfase nog een grote kans misten (Marco Bizot stopte een kopbal van Zian Flemming, waarna de bal tot tweemaal toe tegen de paal belandde).

Niet veel later kopte Idrissi namelijk de tweede binnen. Seuntjens was de aangever na een prachtpass van Adam Maher, niet de enige goede bal van de middenvelder. Na een klein half uur was het Til die op aangeven van Midtsjø de derde van de avond binnengleed. Alsof dat nog niet genoeg was, eindigde PEC het duel ook nog eens met tien man. Thomas Lam vloerde de doorgebroken Seuntjens en kon direct vertrekken.

AZ houdt zich in

Na rust was er voor PEC geen houden meer aan. Na ruim vijf minuten had de thuisploeg er alweer twee inliggen. De manier waarop dat ging was ontzettend gemakkelijk. Seuntjens rondde een prima aanval van de Alkmaarders, die via Stengs en Til liep, uiteindelijk af. Twee minuten later strafte Midtsjø eenvoudig balverlies van Younes Namli af en verschalkte Boer in de rechterhoek: 5-0.

Het meeste medelijden mochten ze in Alkmaar nog hebben met Marco Bizot, die na rust praktisch als toeschouwer fungeerde. Het spel bevond zich bijna uitsluitend op de helft van PEC Zwolle, maar het lukte AZ niet meer om er nog een doelpunt bij te maken. Owen Wijndal was daar in de slotfase het dichtst bij met een inzet op de binnenkant van de paal. Aan Zwolle-kant maakte invaller Steff Kaptein zijn debuut in de hoofdmacht.

Zo bereikten de Alkmaarders uiteindelijk met speels gemak de laatste acht van het bekertoernooi. In de vorige zeven edities eindigde het avontuur daar éénmaal voor de Noord-Hollanders. Drie keer werd de halve finale bereikt en drie keer reisde alles met een rood-wit AZ-hart af naar De Kuip. Dat gebeurde de laatste twee edities, waarin AZ de finale verloor, en in 2013 toen het de beker won. Wie weet wat er dit jaar in het spreekwoordelijke vat zit.

Opstelling en beoordelingen*   

AZ: Marco Bizot 6,5; Jonas Svensson 7, Teun Koopmeiners 6,5, Ron Vlaar 7 (46. Pantelis Hatzidiakos 6), Owen Wijndal 6; Guus Til 7 (69. Albert Gudmundsson 6), Fredrik Midtsjø 7,5, Adam Maher 7,5; Calvin Stengs 7,5 (58. Bjorn Johnsen), Mats Seuntjens 7, Oussama Idrissi 7,5

PEC Zwolle: Diederik Boer 5,5; Kingsley Ehizibue 6, Thomas Lam 3,5, Bram van Polen 5, Kenneth Paal 4; Zian Flemming 4, Rick Dekker 4,5, Ouasim Bouy 4 (46. Sepp van den Berg 5,5); Younes Namli 5, Mike van Duinen 4 (66. Stanley Elbers 5,5), Vito van Crooij 4,5 (70. Steff Kaptein 5,5)

Man of the match: Oussama Idrissi

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen