Aanvoerders en trainers: VAR moet blijven in de Eredivisie

19 december 2018 – Hoewel de kritiek op de VAR de laatste weken exponentieel toeneemt, vinden de aanvoerders en de trainers in de Eredivisie vrijwel allemaal dat de videoscheidsrechter in Nederland moet blijven. Volgens hen wordt het spel in de Eredivisie eerlijker. "Zoals het nu gaat, is het in elk geval beter dan zonder VAR", vindt Matthijs de Ligt.

Aanvoerders en trainers: VAR moet blijven in de Eredivisie

Dat blijkt uit een enquête die het Algemeen Dagblad heeft gehouden. De Ligt vertegenwoordigt Ajax als aanvoerder. Van alle captains is alleen Mike te Wierik tegen de VAR: liefst 91,6% is vóór. Wel kan het volgens de aanvoerders eerlijker. "Als er grote twijfelgevallen zijn, zou ik altijd gaan kijken. Ik heb de indruk dat ze daar in Zeist te schijterig voor zijn. Wij als spelers vinden dat echt niet erg", aldus PEC Zwolle-captain Bram van Polen.

Wel vinden ze dat de arbiter op het veld de baas moet blijven en niet de VAR in Zeist. Ook zou het een goed idee zijn als er oud-voetballers meekijken, om zo de ernst van de overtreding beter te kunnen beoordelen. Ook zouden volgens de coachen en aanvoerders alle camera-punten hetzelfde moeten staan in de stadions, kan de beoordeling nog wat sneller en moet er ook altijd gekeken worden naar de gemaakte overtreding zelf.

"Er werd alleen gekeken of de overtreding binnen of buiten de zestien gemaakt was. Maar dat het helemaal geen overtreding was, daar keken ze niet naar", haalt Excelsior-middenvelder Ryan Koolwijk een recent voorbeeld tegen FC Utrecht aan als voorbeeld. Maar hoewel de kritiek dus toeneemt, vinden trainers en spelers dat de VAR zeker moet blijven.

Ajax

gerelateerd