Operatie Propere Handen deel III: cruciale rol van Mechelen

27 december 2018, 14:39

Dertien jaar nadat het Belgische voetbal een enorm zware klap kreeg door het schandaal rond de Gokchinees Zheyun Ye, kregen onze zuiderburen in oktober dit jaar een nóg zwaardere klap te verwerken. Het Belgisch voetballandschap werd op woensdagochtend 10 oktober in rep en roer gezet door het uitbreken van Operatie Propere Handen. Een schandaal waarvan het einde nog niet in zicht is, maar inmiddels weten we wel hoe de lijntjes lopen. Ditmaal een uitleg wat de rol van het gedegradeerde KV Mechelen betrof.

Dit verhaal is een vervolg op deel I en [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/343622/operatie-propere-handen-deel-ii-louche-zaakwaarnemers/,_blank,deel II].

Eind jaren negentig behoorde KV Mechelen tot het kruin van het Belgische voetbal. Nadat Malinwa de Belgische top bestormde door het winnen van de titel en beker, behaalde de Antwerpse club ook de Europacup met behulp van de Nederlandse coryfeeën Aad de Mos en Piet den Boer. Nadien eindigde de Mechelse hoogconjunctuur op een erg abrupte wijze. Een financieel wanbeleid bij de sympathieke traditieclub zorgde zowaar voor een vereffening, waarop een degradatie volgde naar de derde klasse in 2003. Een faillissement werd net vermeden dankzij de talloze initiatieven van de extreem trouwe en toegewijde KV-fans, waardoor het gros schulden betaald kon worden.

De club nam een nieuwe, frisse doorstart om gestaag hun plaats in de eerste klasse te heroveren. Mechelen hervond haar financieel evenwicht en groeide terug uit tot een subtopper in eerste klasse. Door in te zetten op goedkope en talentvolle spelers, waarvan het meerendeel aangebracht was door Veljkovic, leunde de club terug aan tot de top in België. De makelaar slaagde er ook in tal van uitgaande transfers te realiseren met een fikse winsten, waardoor Mechelen zich kon richten op enkele belangrijke investeringen, ondersteund door een ferm spaarpotje. Zo werd het stadion onder handen genomen, de prijs van de renovatie werd geschat op 16 miljoen euro. Het resultaat mag gezien worden, maar tot op heden sleept de club de afbetaling nog steeds met zich mee.

Te midden van seizoen 2017/2018 werd een nieuw bestuur samengesteld bij KV Mechelen. Investeerder Olivier Somers werd binnengehaald als de nieuwe grote man van de club, terwijl voorzitter Johan Timmermans zijn functie als preses mocht behouden. Het nieuwe bestuur zag dat de grote invloed van Veljkovic op de in- en uitgaande transfers voor een ongezonde situatie zorgde. Tijdens de doorlichting van de sportieve situatie werd besloten dat de kwantiteit de kwaliteit oversteeg. Somers en co. wilden stilaan een einde maken aan de afhankelijkheid van hun huismakelaar. Dat de inkomende transfers dat seizoen verre van geslaagd waren én dat de club onderaan de ranglijst bengelde, speelde ook een grote rol in die beslissing. In januari 2018 zag het ernaar uit dat KV Mechelen en KAS Eupen een onderlinge strijd zouden voeren wie zich handhaafde in 1A en voor wie de pijnlijke en dramatische degradatie naar 1B volgde.

Mogi Bayat

Mogi Bayat

In één ultieme, gewaagde poging trachtte Veljkovic zijn invloed bij Malinwa te behouden en de club van de degradatie te redden. Volgens uitgelekte berichten van het Belgische gerecht zou Veljkovic er een erg vriendschappelijke band met topscheidsrechters Bart Vertenten en Sebastien Delferière op na houden. Vooral Delferière – een fulltime werknemer van de Belgische voetbalbond trouwens – zou al meermaals bevoordeeld zijn door de Servische zaakwaarnemer. Via een bevriende garagehouder bezorgde Veljkovic Delferière een korting bij de aankoop van een Volkswagen Tiguan, via bevriende journalisten zou de Waalse scheidsrechter telkens verbeterde beoordelingen in de krant gekregen hebben en zou hij voor Delferière snoepreisjes geregeld hebben naar Belgrado en Rome.

Tijd voor een welgekomen wederdienst dacht Veljkovic. Delferière en Vertenten – die trouwens alle betrokkenheid nog steeds ontkent – hadden de opdracht om de wedstrijden van Eupen negatief te beïnvloeden en die van KV Mechelen positief te manipuleren. Veljkovic zou zijn plan gepolst hebben bij het bestuur van Mechelen, die daar liever niet mee geassocieerd werden, maar zich daar ook niet tegen verzetten.

Op de allerlaatste speeldag van het seizoen 2017/2018 staan Eupen en KV Mechelen gedeeld laatste in de stand met exact evenveel punten. Probleem voor Veljkovic: noch Vertenten, noch Delferière zijn aangesteld tijdens de laatste wedstrijden van beide clubs. Malinwa moet zich vasthouden aan hun laatste strohalm, en dat is proberen te winnen van Waasland-Beveren. Daarom probeerde Veljkovic enkele spelers van Waasland-Beveren te benaderen, om zo de overwinning – en aldus het behoud in 1A – veilig te stellen. KV Mechelen won de veldslag tegen hun collega's uit Oost-Vlaanderen, maar dat bleek dan toch niet te volstaan. Ook Eupen won haar wedstrijd, met sprekend gemak overigens, van Moeskroen, toevallig twee clubs waar Bayat kind aan huis was. Bayat werd nooit in verdenking gesteld van matchfixing, Veljkovic wel. Verdict: niet Eupen, maar wel KV Mechelen degradeerde naar 1B.

Momenteel begeeft Mechelen zich in 1B en lijkt niets of niemand de club tegen te houden in de promotie naar 1A. Behalve het onderzoek naar matchfixing dat momenteel nog volop loopt. Als Mechelen schuldig in wedstrijdvervalsing blijkt te zijn, dan hangt de club een degradatie naar de hoogste amateur-afdeling boven het hoofd, net als een intrekking van hun licentie. Ook Waasland-Beveren kan volgend seizoen niet meer in 1A te bewonderen zijn, de Waaslanders verzaakten aan hun meldingsplicht om wedstrijdfraude aan de voetbalbond door te geven.

Door: Olivier Plancke

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen