Het jaar van... NAC Breda: jaar heeft echt twee gezichten

27 december 2018, 13:03   Bijgewerkt: 27 december 2018, 14:54

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2018 zitten erop. PSV werd landskampioen, Feyenoord won de beker, Ajax overwinterde in de Champions League en PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel V van onze cluboverzichten: NAC Breda.

Er kan gerust gezegd worden dat het jaar 2018 twee gezichten heeft gekend voor NAC Breda. Met onder meer Angelino, Manu Garcia en Thierry Ambrose lukte het De Parel van het Zuiden relatief eenvoudig om handhaving te bewerkstelligen in het jaar na de promotie. De ploeg werd veertiende en boekte onder meer knappe zeges op Heracles Almelo (6-1), Feyenoord (2-1) en ADO Den Haag (1-2). Met Mitchell van der Gaag haalde de club een veelbelovende trainer binnen die bij Excelsior de interesse van veel Eredivisie-clubs had gewekt.

Zijn keuze voor NAC was zodoende enigszins opvallend, maar Van der Gaag zei 'zijn gevoel' te volgen met zijn transfer naar Breda. Vervolgens kwam hij echter van een koude kermis thuis nog voor het seizoen van NAC Breda begon. Op de transfermarkt liet de club zich amper gelden, ondanks dat de meeste smaakmakers van een jaar eerder waren teruggekeerd bij de door hen verhuurde clubs. Ook kwam er lang geen duidelijkheid over de positie onder de lat: in de eerste vier duels gebruikte NAC even zoveel doelmannen.  

Door het matig eerste deel mag zich zodoende klaarmaken voor een loodzwaar 2019, waarin er veel beter zal moeten. In een competitie met nieuwkomers De Graafschap, FC Emmen en Fortuna Sittard zou NAC op papier in staat moeten zijn om één of meerdere ploeg onder zich te houden, maar dat blijkt vooralsnog een lastige kluif. Anders dan in de zomer zal de club snel moeten toeslaan op de transfermarkt, want met Willem II, ADO Den Haag en De Graafschap wacht er meteen een belangrijk programma met mogelijkheden. 

{image[327297][right-half][]}Het hoogtepunt: de 6-1 tegen Heracles Almelo

Heel veel viel er niet te genieten voor NAC in 2018, omdat de tweede seizoenshelft van het vorige seizoen al minder was dan de eerste seizoenshelft. Tel daar de matige eerste seizoenshelft van dit seizoen bij op en je komt tot een vervelend en zwaar jaar. Een van de weinige echte hoogtepunten was de 6-1 zege op Heracles Almelo in februari van dit jaar. De trouwe aanhang van NAC zal de schitterende 3-1 van Manu Garcia, die de bal binnen werkte na een schitterende rush, niet snel vergeten.

De beste aankoop: Mikhail Rosheuvel

Bij Roda JC viel Mikhail Rosheuvel voornamelijk op vanwege het missen van enkele grote kansen. De 28-jarige buitenspeler laat bij NAC echter zien wel degelijk iets in zijn mars te hebben. Hij scoorde al vijf keer, waaronder de belangrijke goal tegen rivaal Willem II (2-2), en leverde bovendien zes assists af. Dat zijn gewoon uitstekende cijfers voor een ploeg die meer duels heeft gespeeld dan punten heeft behaald.

{image[330281][right-half][]}De tegenvaller: Benjamin van Leer

Wat Benjamin van Leer dit seizoen laat zien bij NAC Breda, is ondermaats. Er kan gerust gezegd worden dat de carrière van de keeper van de Brabanders in het slop is geraakt. Bij Ajax werd hij in de pikorde voorbij gestreefd door Kostas Lamprou en daardoor leek een verhuur aan NAC de beste optie te zijn. Daar maakte hij al snel een grote blunder tegen Fortuna Sittard en ook tegen Heracles Almelo ging hij in de fout. NAC heeft na de onrust in de goal een betrouwbare keeper nodig, maar heeft die momenteel niet met Van Leer. Gezien de financiële positie van NAC, de concurrentie en noodzaak elders in het elftal, houdt men wel gewoon het vertrouwen in.

De doorbraak van: Mitchell te Vrede

Mitchell te Vrede is 27 jaar, maar heeft zich eigenlijk nog nooit echt bewezen in de Eredivisie. Hij scoorde zijn doelpunten bij Excelsior, Feyenoord en sc Heerenveen, maar rekende nooit echt af met de criticasters. Bij Heerenveen scoorde hij een keer tien goals, maar verder wist hij eigenlijk nooit te imponeren. Bij NAC is hij nu wél sterk bezig. Te Vrede is het aanspeelpunt en heeft er halverwege al negen in liggen bij een club die onderin dwarrelt. Als de spits zo doorgaat, gaat hij zijn beste seizoen ooit beleven.

Eredivisiecijfers:

Duels: 33

Zeges: 9

Gelijke spelen: 6

Nederlagen: 18

Doelcijfers: 42 voor, 60 tegen (-18)

Grootste zege: NAC 6-1 Heracles Almelo (7 februari)

Grootste nederlaag: AZ - NAC 5-0 (12 augustus)

Topscorer:

Mitchell te Vrede (12 goals)

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen