Het jaar van… sc Heerenveen: van conflict naar conflict

29 december 2018, 13:00

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2018 zitten erop. PSV werd landskampioen, Feyenoord won de beker, Ajax overwinterde in de Champions League en PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel XI van onze cluboverzichten: sc Heerenveen.

Weglopende seizoenskaarthouders, vertrekkende sponsoren, conflict met stewards, gedonder rondom de vertrekkende commercieel manager, een boze hoofdsponsor, zorgwekkende financiële huishouding én héél povere prestaties op het veld. Voor sc Heerenveen is 2018 een jaar om snel te vergeten, en kan het wat dat betreft in 2019 alleen maar beter.

Hoewel, de geschiedenis in Heerenveen lijkt zich keer op keer te herhalen. Sinds het vertrek van erevoorzitter Riemer van der Velde sneuvelde bestuurder na bestuurder. Nog zittend directeur Luc Eisenga kondigde deze maand zijn vertrek per 1 maart aan. Die conclusie trok hij, omdat de onrust opnieuw regeerde binnen de muren van het Abe Lenstra stadion. Eisenga is de zesde directeur na de gouden tijd van Van der Velde. Maar inmiddels is daar weinig meer van over. Het ooit zo sympathieke Heerenveen is verworden tot een directeurenkerkhof.

De sportieve prestaties houden gelijke tred met de neerwaartse spiraal op de Friese werkvloer. Ondanks dat Heerenveen op papier een paar leuke spelers heeft, weet de ploeg het publiek maar niet te vermaken. Onder zowel Jurgen Streppel en Jan Olde Riekerink is het doorgaans erg pover wat Heerenveen op het veld laat zien. Streppel loodste de Friezen wel naar de play-offs voor Europees voetbal, de doelstelling die de club voor de start van het seizoen formuleerde. Ondanks een 3-0 voorsprong in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, stond Heerenveen toch met lege handen.

Streppel vertrok zonder een verpletterende indruk achter te laten, Heerenveen toverde Olde Riekerink uit de hoge hoed als verrassende opvolger. Niet de veel genoemden Mitchell van der Gaag of Maurice Steijn, maar de voormalig Ajax-opleider. Vooralsnog borduurt hij verder op het werk van Streppel: armetierig met héél af en toe een lichtpuntje. Heerenveen boekte pas deze maand - voor veel lege blauwe stoeltjes - zijn eerste thuiszege van het seizoen.  De vraag voor komend jaar is niet of het Abe Lenstra stadion verder leegloop, maar hoeveel lege plekken erbij komen.

Hét hoogtepunt: play-offs voor Europees voetbal

Ondanks alles speelde sc Heerenveen in mei toch om een Europees ticket. Even verschenen wedstrijden uit het verleden tegen Newcastle United, AC Milan en Dinamo Zagreb weer op het netvlies. Helemaal na de 3-0 voorsprong tegen FC Utrecht binnen vijftig minuten. Ging de koe toch een haas vangen? De finale van de play-offs lonkte, maar de wens was vader van de gedachte. Utrecht liet het broze fundament van Heerenveen alsnog in elkaar kletteren en verdween het hoogtepunt als sneeuw voor de zon.

De beste aankoop: Ben Rienstra

Met het langdurig wegvallen van Stijn Schaars zocht sc Heerenveen naar een ervaren vervanger. De Friezen kwamen uit bij Ben Rienstra, die ze voor een schijntje overnamen van AZ  Op huurbasis bij Willem II  had de 28-jarige middenvelder een goed seizoen achter de rug. Rienstra viel onder andere op met zijn tien competitiedoelpunten. Bij Heerenveen schikt de Alkmaarder zich in een andere, controlerende rol en komt hij minder voor de goal. Dat maakt hem niet minder belangrijk.

De tegenvaller: Sherel Floranus

SC Heerenveen haalde Sherel Floranus van Sparta als vervanger van de naar PSV vertrokken Denzel Dumfries. Maar vooralsnog mag de twintigjarige rechtsback de veters van zijn voorganger niet strikken. Dumfries was op de rechtsbackpositie een lust voor het oog, wat Floranus laat zien in het pompeblêdenshirt is wel heel erg pover. De geboren Rotterdammer erkende zelf dat hij zijn draai (nog) niet gevonden heeft. Zijn het inderdaad opstartproblemen of is Heerenveen te hoog gegrepen voor Floranus?

De doorbraak van: Michel Vlap

Werd nog wel eens misbruikt op de flanken, maar komt het allerbest tot zijn recht op 'tien'. Achter spits Sam Lammers pikt Michel Vlap (21) zijn doelpuntjes mee. Hij is niet meer weg te denken uit het elftal van Jan Olde Riekerink. Vlap werd voor zijn doorbraak al beloond met zijn debuut in Jong Oranje. En het mooie voor Heerenveen: Vlap is een rasechte Fries.

Eredivisiecijfers:

Duels: 33

Zeges: 11

Gelijke spelen: 10

Nederlagen: 12

Doelcijfers: 59 voor, 62 tegen (-5)

Grootste zege: De Graafschap - sc Heerenveen 0-5 (6 oktober)

Grootste nederlaag: sc Heerenveen - Ajax 0-4 (20 oktober)

Topscorers: Michel Vlap (9)

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen