Elftal van het Jaar 2018: louter PSV'ers en Ajacieden

31 december 2019, 07:50

Op de laatste dag van het 2018 blikken we voor een laatste keer terug op het afgelopen jaar in de Eredivisie. Met hulp van jullie input via Twitter hebben wij als redactie van FCUpdate.nl een Elftal van het Jaar geformeerd. Niet geheel verrassend bestaat het team louter uit spelers van PSV en Ajax, waarbij de Amsterdammers het best vertegenwoordigd zijn.

{image[329656][right-half][]}Keeper: Andre Onana (70%)

Met zijn sublieme reacties tegen Bayern München als een van de meest in het oog springende wedstrijd heeft de Ajax-keeper de plek in dit elftal zeer overtuigend gepakt. Tussen de blunderende en misgrijpende Eredivisie-goalies in, is de Kameroener met zijn atletische postuur, knappe reflexen, enorme lef en drive een verademing op de velden. Als de ontwikkeling zo doorzet, dan is Onana een van de spelers die onmogelijk houdbaar lijkt voor Ajax.

{image[328035][right-half][]}Rechtsback: Denzell Dumfries (52%)

Hoewel hij zelf altijd zegt dat hij niet zo'n goede techniek heeft, past de vergelijking met Dani Alves wel een beetje. Dumfries toonde in Friesland zo ongelofelijk veel energie naar voren dat PSV geen seconde twijfelde en hem na een jaartje Heerenveen al naar Eindhoven haalde. En daar heeft niemand het meer over Santiago Arias, want Dumfries is een motor aan de rechterkant die amper te stoppen is. Of het nou Champions League of de Eredivisie is, Dumfries levert altijd dezelfde energie. En dat leverde hem naast heel veel lof en een oproep van bondscoach Ronald Koeman ook een terechte plek in dit elftal op.

{image[331384][right-half][]}Centrale verdedigers: Daley Blind (58%) en Matthijs de Ligt (86%)

Samen vormen ze het sterkste centrale koppel van de Eredivisie. Na vier jaar Premier League keerde Blind de afgelopen zomer terug naar Ajax, dat vele miljoenen voor hem betaalde. Hij is niet bij iedere voetballiefhebber onomstreden, maar in Amsterdam zijn ze dolblij met de terugkeer van de ervaren linkspoot. Blind zet op het veld de lijnen uit en vormt een uitstekend duo met Ajax' Golden Boy: De Ligt.

De negentienjarige captain heeft in 2018 zijn ontwikkeling doorgezet en staat niet voor niets in de belangstelling van iedere Europese topclub. Ajax-supporters kunnen nog een paar maanden van hem genieten, daarna zal De Ligt niet meer in de Johan Cruijff ArenA te bewonderen zijn. Als opvolger van Kylian Mbappé en eerste verdediger ooit die de Golden Boy won, staat hem zonder twijfel een hele grote toekomst te wachten. 

{image[331244][right-half][]}Linksback: Nicolas Tagliafico (58%)

Met Angeliño als enige serieuze concurrent heeft Tagliafico in zijn eerste jaar het meeste indruk gemaakt op de linksbackpositie van de Eredivisie. Scorend, vallend, slidend en altijd met een vieze broek was hij van grote waarde in zijn eerste Eredivisie-seizoen. Cijfermatig was hij in Nederland met vijf assists en twee goals ook prima op dreef. De kleine vijf miljoen die Ajax betaalde bleek een schijntje voor de Argentijn, die ook debuteerde en zelfs al aanvoerder was van zijn land.

{image[327657][right-half][]}Controleur: Lasse Schöne (43%)

Erik ten Hag heeft op het middenveld bijzonder veel keuzes te maken iedere week, maar Lasse Schöne stelt hij vrijwel altijd op. De ervaren Deen is al seizoenenlang een constante waarde bij Ajax en is met zijn gouden trap ook nog vaak van doorslaggevend belang bij de Amsterdammers. Met zijn routine zorgt hij voor de nodige balans op het middenveld en staat er op de momenten dat het moet. 

{image[329889][right-half][]}Aanvallende middenvelder: Hakim Ziyech (73%)

Zonder twijfel een van de allerbeste spelers op dit moment in de Eredivisie. Misschien wel dé beste. Wat dat betreft onbegrijpelijk dat er afgelopen zomer géén club kwam die aan de eisen van de Marokkaan kon voldoen. Met zijn spel na de zomerstop heeft Ziyech echter keiharde wraak genomen op elke twijfelende technisch directeur en met zijn optredens zijn marktwaarde nog even flink verhoogd. Met hem kan Ajax dit seizoen naar hele grote hoogtes reiken en zolang hij nog op de Nederlandse velden te bewonderen is, moeten we daar in de Eredivisie vooral van genieten.

{image[330902][right-half][]}Spelmaker: Frenkie de Jong (75%)

Hij is de meest besproken Eredivisie-speler van 2018: Frenkie de Jong. De middenvelder heeft zich binnen korte tijd opgewerkt tot onmisbare schakel bij Ajax én het Nederlands elftal. Het overzicht, de rust aan de bal, de versnelling: De Jong laat de harten van de voetballiefhebber sneller kloppen. Zijn kwaliteiten vallen niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten op. Onder meer FC Barcelona en Paris Saint-Germain jagen op de handtekening van de 21-jarige De Jong, die ondanks alle aandacht indruk blijft maken op het veld en daarbuiten vooral blijft lachen. Een voetballer en persoonlijkheid naar ons hart. 

{image[331009][right-half][]}Linksbuiten: Dusan Tadic (50%)

De twaalf miljoen die Ajax voor de linksbuiten betaalde, was hij elke cent meer dan waard. Behalve kwaliteit en het feit dat hij de Amsterdammers met cruciale doelpunten door de Champions League heen loodste, bracht de ervaren Serviër een mentaliteit die voor nieuwe inzichten zorgde in Amsterdam. Tadic pakt ook de verantwoordelijkheid op de momenten dat het moet en was zo zijn kleine prijskaartje meer dan waard. Dat hij ondanks forse concurrentie op links werd gekozen, zegt genoeg over zijn status in Nederland.

{image[331074][right-half][]}Spits: Luuk de Jong (41%)

2018 was het jaar van de grote revival van Luuk de Jong. Eind 2017 leek hij over zijn hoogtepunt heen en was de kritiek op de aanvalsleider enorm, een jaar later is hij de absolute leider van de Eindhovenaren en topscorer van de Eredivisie, met bijvoorbeeld al meer goals dan hij in heel het vorige seizoen maakte. Ook in de Champions League bleef De Jong als een van de PSV'ers wél overeind en vond hij regelmatig het doel. Ondanks mislukte avonturen in het buitenland, gaan er zelfs al stemmen op of hij niet nóg een keer die stap moet wagen...

{image[330976][right-half][]}Rechtsbuiten: Hirving Lozano (53%)

Zonder overtredingen en het pakken van geel of rood is de buitenspeler van PSV vrijwel niet te stoppen. Ook lijkt hij zelf zijn emoties de baas, want hij pakt geen onnodige gele of rode kaarten meer. Met 28 doelpunten en achttien assists beschikt hij bovendien over uitstekende cijfers sinds zijn komst naar Eindhoven. De belangrijkste vraag is misschien wel hoelang de Mexicaan nog in Nederland te houden is. Mede dankzij een sterk WK in Rusland is het nog maar zeer de vraag of er ook een derde seizoen in de Eredivisie komt voor Chucky.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen