Deel I: dit gebeurde er bij de Eredivisie-clubs in de winterstop

14 januari 2019, 14:05   Bijgewerkt: 14 januari 2019, 16:08

Alle oefenwedstrijden zijn achter de rug en de Eredivisionisten zijn weer terug op Nederlandse bodem. Oftewel: het aftellen naar de hervatting van de Eredivisie kan beginnen. Hoe staan de clubs ervoor? Welke zaken hebben er afgelopen maand gespeeld en wat speelt er nog steeds op het gebied van transfers, blessures en de basisopstelling? In deel I het overzicht van het linkerrijtje in Nederland.

PSV

De koploper van de Eredivisie sloeg de tenten op in Qatar, waar het zich tussen 4 en 14 januari klaarstoomde voor de tweede seizoenshelft. Het won daar een oefenduel met Club Brugge (2-1) en dat was te danken aan bankzitters Joël Piroe en Gaston Pereiro. Toch was dat niet het belangrijkste nieuws vanuit het kamp van de ploeg van Mark van Bommel. Noemenswaardig was dat Hirving Lozano wegens privéredenen niet van de partij was in Doha en dat ook Trent Sainsbury en Aziz Behich er niet bij waren. Dat duo speelt met Australië momenteel de Azië Cup. Nicolas Isimat-Mirin reisde wel af naar Qatar, maar verliet het kamp verliet al snel om zijn transfer naar Besiktas te voltooien.

Desondanks voelde Mark van Bommel, die tijdens het trainingskamp nog bezoek kreeg van zijn voormalig ploeggenoten Wesley Sneijder, Arjen Robben en Nigel de Jong, zich als een visser in het water. "Het voelt alsof we al vier jaar samen zijn", liet de trainer enthousiast weten. Hij gaat met zijn ploeg proberen om ook in de tweede seizoenshelft ongeslagen te blijven in de Eredivisie. De basisopstelling wordt daarbij niet anders dan voor de winter, alleen over 'de nummer tien-positie' is hij nog niet helemaal uit. Directeur Toon Gebrands heeft in ieder geval veel vertrouwen in de trainer en gaf hem een fraai compliment. "Hij gaat een absolute topcoach in Europa worden."

Oefenduel: PSV - Club Brugge 2-1

Trainingskamp: Doha (Qatar)

Ajax

Met deelname aan de Florida Cup speelde Ajax twee relevante oefenwedstrijden op niveau. Erik ten Hag speelde met zijn A-ploeg, waarin Kasper Dolberg de voorkeur kreeg boven Klaas-Jan Huntelaar en David Neres ontbrak, en een met zijn B-ploeg. De resultaten waren wisselend, mede omdat de Amsterdammers niet helemaal compleet waren. Omdat Nicolas Tagliafico nog steeds niet helemaal fit blijkt, Daley Sinkgraven geen hele wedstrijd kan volmaken en Maximilian Wöber naar Sevilla vertrok, speelde Noussair Mazraoui nog even linksback.

Oefenduels: Flamengo - Ajax 2-2, São Paulo - Ajax 2-4

Trainingskamp: Orlando (VS)

Feyenoord

Blijft 'ie wel of blijft 'ie niet? Dat was de grote vraag over trainer Giovanni van Bronckhorst tijdens het trainingskamp van Feyenoord. Het antwoord horen we echter pas volgende maand. Veel minder ging het over aankopen, want die kwamen er niet en komen er vermoedelijk ook niet meer, zo liet de oefenmeester zich al ontvallen. De kans dat Rick Karsdorp inderdaad tijdelijk wordt gehuurd van AS Roma, lijkt dan ook klein.

Martin van Geel

Martin van Geel

Oefenduels: Borussia Dortmund - Feyenoord 2-1, Karlsruher SC - Feyenoord 2-4

Trainingskamp: Marbella (Spanje)

Vitesse

Met de terugkeer van Maikel van der Werff heeft Vitesse een rustpunt achterin erbij en dat was nodig ook. Want in de oefenwedstrijden tegen VfL Wolfsburg en ook Livingston bleek de ploeg van Leonid Slutsky net als in de Eredivisie even wisselvallig als verdedigend wankel. Het is te hopen voor de Rus dat zijn aanvoerder weer meer stabiliteit kan brengen in de defensie.

Verder kreeg Slutsky qua blessure-nieuws geen positieve berichten: Matus Bero verliet het trainingskamp met een schouderblessure, terwijl Tim Matavz en Charly Musonda langer uit de roulatie liggen dan gehoopt. Op transfergebied gebeurde er nog weinig: de overbodige Khalid Karami (NAC Breda) en Thomas Bruns (FC Groningen) vertrokken, terwijl Iyas Alilou Khouribech werd afgetest door de Arnhemmers. Komt er nog wat bij? Slutsky hoopt in elk geval op een spits en het liefst ook een rechtsachter.

Oefenduels: VfL Wolfsburg - Vitesse 3-0, Livingston - Vitesse 2-3

Trainingskamp: Albufeira (Portugal)

FC Utrecht

Rustig was het niet rondom FC Utrecht tijdens de winterstop. Meermaals kwam er groot nieuws naar buiten bij de nummer vier van de Eredivisie. Er kwamen twee onbekende nieuwe spelers met Keelan Lebon (PSG) en Tashreeq Matthews (Borussia Dortmund) en er werd een hele grote vis binnen gehengeld. Op 7 januari werd de komst van voormalig Ajacied Riechedly Bazoer aangekondigd. Hij wordt het komende halfjaar gehuurd van VfL Wolfsburg en de komst van de geboren Utrechtenaar is een grote stunt, aangezien hij ook naar Fiorentina en Atalanta kon. Bij zijn presentatie werd hij door directeur Jordy Zuidam omschreven als 'een klasbak'. Daarnaast was ook Cyriel Dessers een veelbesproken persoon bij FC Utrecht.

Oefenduels: FC Utrecht - VfB Stuttgart 3-2, FC Utrecht - KV Oostende 1-2

Trainingskamp: La Manga (Spanje)

Heracles Almelo

Op Nederlandse bodem heeft Heracles Almelo zich voorbereid op de tweede seizoenshelft. Dat deed het wel zonder middenvelder Mohammed Osman, die met Syrië actief is op de Azië Cup. En dat gaat het ook doen zonder Vincent Vermeij: de aanvaller staat voor een huurtransfer naar, vermoedelijk, FC Den Bosch. Een kleine aderlating, vooral in de breedte voor trainer Frank Wormuth.

Toch is de Duitse coach optimistisch over de tweede seizoenshelft: sterker nog, hij denkt dat zijn ploeg 'nog een kwart' beter kan presteren dan het al deed. Dat is bijzonder, aangezien de ploeg met de zesde plaats toch al bijzonder goed voor de dag komt in de Eredivisie. Als de smaakmakers, ondanks voorzichtige interesse voor onder andere Brandley Kuwas en Kristoffer Petersen, kunnen worden behouden, dan is het elk geval een goede poging waard voor de Almeloërs. Al was daar in het oefenduel met Hannover 96 (4-1 verlies) nog geen sprake van.

Oefenduels: Hannover 96 - Heracles Almelo 4-1

Trainingskamp: Nederland

{image[331506][right-half][]}AZ

Zo onrustig de eerste seizoenshelft was, vol met hoogte- en dieptepunten, zo rustig hield de selectie van John van den Brom zich op Turkse bodem. Met de goed herstellende Myron Boadu gingen de Alkmaarders op trainingskamp en daarbij was er ruimte voor liefst 34 spelers. Een flink aantal jonge talenten kreeg de kans van scheidend hoofdtrainer Van den Brom.

Wel nam men afscheid van een handje vol overbodige spelers: Iliass Bel Hassani (naar FC Groningen), Ogulcan Sadiroglu (nog onbekend) en Vince Gino Dekker (naar Go Ahead Eagles) mochten vertrekken, terwijl voor Fred Friday nog naar een oplossing wordt gezocht. Jong AZ-topscorer Ferdy Druijff werd verhuurd aan NEC en zo krijgt de club ongetwijfeld wat meer speelruimte in het salarishuis. Maar wordt dat nog benut met een aankoop of gaat Van den Brom met dezelfde groep verder? Vooralsnog is het erg stil op het gebied van inkomende transfers.

Oefenduels: FC Slovácko - AZ 1-1, Fenerbahce - AZ 3-2

Trainingskamp: Belek (Turkije)

Fortuna Sittard

De euforie van de goede eerste seizoenhelft is enigszins verdwenen bij Fortuna Sittard. En dat had niet zozeer te maken met het feit dat de selectie in Spanje verbleef, maar veel meer vanwege het feit dat het in de enige oefenwedstrijd twee sterkhouders zag uitvallen. Verdediger Wessel Dammers, die nog geen minuut miste, scheurde zijn kruisband volledig af en ligt voor de rest van dit seizoen uit de roulatie, terwijl smaakmaker Lisandro Semedo eveneens een spierblessure opliep.

Desondanks zijn er op de transfermarkt nog geen vervangers gehaald en werd de overbodige Christopher Braun een transfer naar OFI Kreta gegund. Alleen voor de keeperspositie achter Alexei Koselev wordt nog voor een versterking gezocht, aangezien Rowen Koot lang uit de roulatie ligt en men rekening houdt met het vertrek van Aykut Özer. De Sloveen Azbe Jug heeft een stage gelopen, wordt hij nog gehaald? Het is in elk geval te hopen dat het blessureleed geen voorbode is voor de tweede seizoenshelft van de Limburgers.

Oefenduels: RC Genk - Fortuna Sittard 1-0

Trainingskamp: Alicante (Spanje)

{image[330928][left-half][]}VVV-Venlo

De meeste Eredivisie-clubs zochten in de winterstop warme oorden op, maar dat gold niet voor de nummer acht van het klassement: VVV-Venlo. De ploeg van Maurice Steijn verbleef in Den Haag en trainde in het stadion van ADO, uitgerekend de eerste tegenstander na de winterstop. Het speelde één oefenwedstrijd, tegen FC Viktoria Köln dat eerste staat op het vierde niveau van Duitsland. Met dank aan twee goals van Johnatan Opoku werd er met 2-0 gewonnen. Verder gebeurde er eigenlijks niets bij de goed presterende club uit Limburg.

Geen nieuwe blessures en geen nieuwe of vertrekkende spelers. Zoals het hele seizoen heerst er serene rust bij VVV en dat lijkt een van de pijlers van het succes te zijn. Overigens speelt de ploeg morgen nog vriendschappelijk tegen SV Straelen.

Oefenduel: VVV-Venlo - FC Viktoria Köln 2-0

Trainingskamp: Den Haag (Nederland)

*Deel II, waarin de clubs uit het rechterrijtje worden belicht, verschijnt morgen (dinsdag) op FCUpdate.nl. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen