Droomdebuut voor Stam: gretig PEC legt Feyenoord zijn wil op

19 januari 2019, 21:55

PEC Zwolle heeft Jaap Stam een onvergetelijk Eredivisie-debuut als trainer bezorgd. De kwakkelende Blauwvingers voetbalden tegen het slappe Feyenoord als herboren en boekten een verdiende 3-1 overwinning. Robin van Persie kon met een schitterende vrije trap nog de 1-0 van Bram van Polen onschadelijk maken, maar Vito van Crooy en Younes Namli maakten na rust het verschil.

Stam drukte direct zijn stempel op de ploeg. Nieuwelingen Pelle Clement en Lennart Thy begonnen in de basis en rechtsback Ruben Ligeon kwam voor het eerst dit seizoen in actie. De thuisploeg speelde bevlogen en deinsde er niet voor terug om Feyenoord op de eigen helft af te jagen.

Het bleek voor beide ploegen uitstel van executie. Na een half uur spelen werd de ban gebroken door een rake kopbal van PEC-aanvoerder Van Polen: 1-0. Diezelfde Van Polen gaf vijf minuten later echter een vrije trap weg, die op fabelachtige wijze binnen werd geschoten door Robin van Persie. Na een mislukte buitenspelval van Feyenoord kreeg Thy vrije doortocht naar 2-1. De Duitser legde echter breed op Van Crooy en Jerry St. Juste kon zich nog voor de bal gooien.

Die twee klappen kwam Feyenoord niet meer te boven. PEC bleef de baas en kwam een kwartier voor tijd op 3-1: Thy won op de middellijn zijn kopduel van Sven van Beek, Namli kon ongehinderd op Vermeer af en rondde vol overtuiging af. Feyenoord had bovendien pech met een afstandsschot van Sam Larsson: Mickey van der Hart zag de bal pas laat aankomen, maar wist hem met een uiterste reflex tegen de paal te duwen. Bovendien was een open kopkans niet aan Nicolai Jørgensen besteed.

In de slotfase werd de 3-2 van St. Juste door de VAR afgekeurd, wegens hinderlijk buitenspel van invaller Jens Toornstra, en viel Van der Heijden geblesseerd uit. Feyenoord begint dus met grote zorgen aan een cruciale week, waarin de bekerontmoeting met Fortuna Sittard (woensdag) én de Klassieker tegen Ajax (zondag) op het programma staan.

Opstelling en beoordelingen*       

PEC Zwolle: Mickey van der Hart 7; Ruben Ligeon 6.5, Bram van Polen 6, Thomas Lam 6.5, Kenneth Paal 7; Younes Namli 7, Ouasim Bouy 7 (86. Clint Leemans -), Pelle Clement 6.5 (79. Rick Dekker -); Vito van Crooy 6 (75. Stanley Elbers -), Lennart Thy 6.5, Mike van Duinen 5.5

Feyenoord: Justin Bijlow 5 (60. Kenneth Vermeer 5.5); Jerry St. Juste 6, Sven van Beek 5, Jan-Arie van der Heijden 5 (83. Eric Botteghin -), Calvin Verdonk 5; Jordy Clasie 5, Robin van Persie 7 (70. Jens Toornstra 6), Tonny Vilhena 5.5; Steven Berghuis 5, Nicolai Jørgensen 5, Sam Larsson 5

Man of the match: Ouasim Bouy

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

De tweede seizoenshelft gaat beginnen: denken jullie dat Ajax en PSV hun zegereeks doorzetten? Zet in en pak nu 50 euro start bonus.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen