Bizar voetbalgevecht in Arena: Heerenveen houdt Ajax op 4-4

20 januari 2019, 18:47   Bijgewerkt: 20 januari 2019, 18:55

Ajax leek zondag voor het eerst sinds 8 mei 2016 weer aan kop van de Eredivisie te komen, maar verslikte zich in sc Heerenveen. De Friezen kwamen in de Johan Cruijff ArenA drie keer terug van een achterstand; in de blessuretijd tikte Kik Pierie de 4-4 binnen. Ajax staat dus nog steeds twee punten achter PSV, dat met de schrik vrijkomt na het puntenverlies in Emmen.

Ajax moest het stellen zonder Nicolas Tagliafico en zag in de warming-up ook doelman André Onana wegvallen. Daley Sinkgraven en Kostas Lamprou stonden daardoor voor het eerst dit seizoen in de basis. Heerenveen begon gehavend aan de wedstrijd: Ben Rienstra, Yuki Kobayashi én trainer Jan Olde Riekerink waren geschorst en Morten Thorsby disciplinair gestraft. Hier stond echter de langverwachte rentree van routinier Stijn Schaars tegenover.

Ajax liet de teugels in het vervolg van de eerste helft enigszins vieren en plaatste af en toe een tempoversnelling. Heerenveen-doelman Warner Hahn hielp na een half uur een handje: een gekraakte vrije trap van Ajax ging loodrecht omhoog, Hahn kwam veel de laat zijn goal uit en Matthijs de Ligt kon via Pelle van Amersfoort binnenkoppen.

In de blessuretijd van de eerste helft nam de sluitpost echter revanche. Lucas Woudenberg ging aan het shirt van Donny van de Beek hangen en Tadic kon vanaf de stip zijn derde maken. Hahn stopte de penalty echter met zijn voeten.

Een redding met grotere gevolgen dan aanvankelijk gedacht, zo bleek na een uur spelen: in plaats van 4-1 stond het opeens 3-3. Lammers kon eerst ongehinderd opstomen en de 3-2 binnenschuiven, en lanceerde even later Mitchell van Bergen met een steekpass. De negentienjarige rechtsbuiten dolde Sinkgraven en rondde koelbloedig af.

In de slotfase leek het dubbeltje alsnog Ajax' kant op te vallen. Huntelaar kwam tien minuten voor tijd in het veld voor de onzichtbare Dolberg en knalde vijf minuten later al de 4-3 binnen. Pierie had echter het laatste woord en kon in de extra tijd ongehinderd een corner binnentikken: 4-4. Dat de schade niet nóg groter werd, was te danken aan Lamprou. De goalie zag Arber Zeneli vrij voor zich opduiken, maar redde oog in oog met de Kosovaar. Aan de andere kant leek Lasse Schöne nog voor 5-4 te zorgen, maar Hahn redde met kunst- en vliegwerk.

Opstelling en beoordelingen* 

Ajax: Kostas Lamprou 5; Noussair Mazraoui 5.5, Matthijs de Ligt 5.5, Daley Blind 6, Daley Sinkgraven 5.5 (68. Rasmus Kristensen 6); Lasse Schöne 6.5, Donny van de Beek 5 (69. David Neres 5.5), Frenkie de Jong 5; Hakim Ziyech 6, Kasper Dolberg 4 (79. Klaas-Jan Huntelaar -), Dusan Tadic 7

sc Heerenveen: Warner Hahn 7; Sherel Floranus 5, Daniel Høegh 5, Kik Pierie 5.5, Lucas Woudenberg 7; Stijn Schaars 5.5 (64. Rodney Kongolo -), Michel Vlap 5, Pelle van Amersfoort 6; Mitchell van Bergen 6.5 (82. Jordy Bruijn -, Sam Lammers 8.5, Arber Zeneli 5

Man of the match: Sam Lammers

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen