Ongeïnspireerd Portugal zeker van achtste finale

Ger
17 juni 2006, 16:55

Portugal heeft zich in zijn tweede duel in groep D geplaatst voor de achtste finale van het WK. De Zuid-Europeanen speelden een zwakke partij tegen Iran, maar wonnen wel (2-0). Deco en Cristiano Ronaldo, uit een strafschop, waren de doelpuntenmakers.

De Zuid-Europeanen traden tegen Iran aan met de herstelde Deco. De regisseur van de Portugese ploeg kampte de afgelopen dagen met een spierblessure en moest het eerste WK-duel nog aan zich voorbij laten gaan. Met Deco wilde coach Filipe Scolari meer structuur in zijn team aanbrengen, maar te veel spelers waren tegen Iran op eigen succes uit. Vooral Cristiano Ronaldo leed veel onnodig balverlies door onbegrijpelijke frivoliteiten. Pauleta en oudgediende Luis Figo waren daarentegen nagenoeg onzichtbaar.

Iran, waar veteraan Ali Daei ontbrak door een rugblessure, kon daar weinig tegenover stellen. De ploeg wilde met snelle counters toeslaan, maar een kans van betekenis werd niet afgedwongen. "Zij zijn de favoriet en moeten het spel maken", gaf bondscoach Branko Ivankovic vooraf al het klasseverschil aan. Die opstelling was begrijpelijk, aangezien Iran in de eerste wedstrijd klop had gekregen van Mexico (1-3).

Tien minuten voor tijd werd het duel beslist. Na een wilde tackle van Hossein Kaabi op Luis Figo, kende scheidsrechter Poulat een strafschop toe. Cristiano Ronaldo ontfermde zich over de bal en schoot de penalty onberispelijk binnen. In de resterende minuten tikte Portugal de wedstrijd routineus uit.

Door de 2-0 zege kunnen de Portugezen zich opmaken voor de achtste finales. Die prestatie boekte de ploeg vooral dankzij een zwakke poule. Portugal zal in het verloop van het toernooi betere kwaliteit moeten bieden om nog verder te komen. Iran heeft na de twee nederlagen geen kans meer om de volgende ronde te bereiken.