Excelsior boekt zeer gelukkige zege op De Graafschap

26 januari 2019, 21:45

Excelsior heeft belangrijke punten gepakt in de strijd tegen degradatie. In eigen huis won het moeizaam met 2-0 van hekkensluiter De Graafschap, dankzij twee goals in het laatste kwartier. De Graafschap had het betere van het spel, maar vergat zichzelf te belonen en kreeg de deksel alsnog op de neus.

Dat het een wedstrijd was tussen de nummer 16 en de nummer 18 van de ranglijst, was aan het spel goed af te zien. Bij Excelsior, dat in eigen huis juist vaak punten pakt, ging nog het meeste mis. Na vier nederlagen op rij ontbrak het duidelijk aan vertrouwen. Het kwam bijna geen moment aan het eigen (offensieve) spel toe.

De Graafschap was niet de veroorzaker hiervan, maar tactisch stond het wel goed in Kralingen. Het gaf nauwelijks een kans weg en hield de ruimtes bewust klein. Zelf kon het voor rust op voorsprong komen via Youssef El Jebli, maar hij had te veel tijd nodig en schoot de bal via een tegenstander naast.

Het duel in Rotterdam stond bol van slordigheden. De spitsen werden aan beide kanten zelden gevonden. En toen er voor Excelsior een keer ruimte lag bij Mounir El Hamdaoui – die had moeilijk had tussen de grote verdedigers Bart Straalman en Ted van de Pavert – was de pass niet op maat.

Als er al een doelpunt zou vallen in een wedstrijd als deze, moest het wel een eigen doelpunt zijn. Dat leek twintig minuten voor tijd ook te gebeuren toen Ryan Koolwijk de bal helemaal verkeerd raakte. Hij mocht zijn doelman Alessandro Damen bedanken voor een katachtige reactie, waardoor het 0-0 bleef.

Maar dat bleef het niet lang, want even later kwam Excelsior plotseling (en tegen de verhoudingen in) op voorsprong: El Hamdaoui kreeg alle tijd om de bal voor te geven, waarna Luigi Bruins met wat geluk in tweede instantie raak schoot. In de slotfase kon De Graafschap niets meer forceren in Kralingen. Het nam steeds meer risico, waardoor het in de counter nog 2-0 werd via El Hamdaoui. Door de nederlaag blijft het hekkensluiter, terwijl Excelsior naar de 14de plek klimt.

Opstellingen en beoordelingen*

Excelsior: Alessandro Damen 7; Jeffry Fortes 6, Thomas Oude Kotte 6, Jurgen Mattheij 5, Lorenzo Burnet 6; Ryan Koolwijk 5, Ali Messaoud 6 (90. Robin van der Meer -), Jerdy Schouten 6; Luigi Bruins 7, Mounir El Hamdaoui 7, Marcus Edwards 5 (82. Mikael Anderson -)

De Graafschap: Hidde Jurjus 6; Leeroy Owusu 6, Bart Straalman 6, Ted van der Pavert 6, Jordy Tutuarima 6; Javier Vet 5, Youssef El Jebli 7, Azor Matusiwa 7 (88. Jordy Thomassen -); Furdjel Narsingh 5, Fabian Serrarens 6, Delano Burgzorg 6 (58. Charlison Benschop 6)

Man of the match: Mounir El Hamdaoui

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen