Feyenoord legt verdedigend rampzalig Ajax op de pijnbank: 6-2

27 januari 2019, 16:23   Bijgewerkt: 27 januari 2019, 17:40

Feyenoord heeft Ajax zondag een mokerslag uitgedeeld: de Rotterdammers hadden een kwartier nodig om in het duel te groeien, maar legden de zwak verdedigende Amsterdammers na de openingsgoal op de pijnbank. Met Robin van Persie en Jens Toornstra als grote uitblinkers steeg de ploeg van scheidend coach Giovanni van Bronckhorst tot grote hoogte en won geheel terecht met liefst 6-2. Daarmee begint het afscheidstoernee van de trainer formidabel. 

Met de aankondiging van het afscheid van Giovanni van Bronckhorst had Feyenoord de messen geslepen om in de laatste Klassier in de Eredivisie te doen wat onder de coach nog niet lukte: in de competitie winnen van Ajax. In het eerste kwartier leek er overigens niets op dat de wijzigingen bij Feyenoord - Nicolai Jørgensen, Tyrell Malacia en Jan-Arie van der Heijden begonnen op de bank - goed uit zouden pakken.

Ajax was heer en meester en had al meerdere kansen gehad om de vroege voorsprong uit de vrije trap van Lasse Schöne te verdubbelen. Feyenoord oogde nerveus, defensief kwetsbaar en moest vrezen voor de tweede tegengoal, maar de gelijkmaker van uitblinker Jens Toornstra, die uit het niets viel, veranderde alles. De middenvelder kon, door de verdedigende wanorde achterin bij Ajax, de bal aannemen in het zestienmetergebied en verschalkte van dichtbij Onana (1-1).

Ommekeer

Hoewel Hakim Ziyech direct antwoordde door met een harde pegel voor de gelijkmaker te tekenen, ging Feyenoord met een voorsprong rusten. Na een doeltrap van Onana veroverde Feyenoord de bal, waarna Magallán wederom onnodig instapte. Uit een voorzet van opnieuw Toornstra gleed Robin van Persie vlak voor rust de 3-2 binnen namens een ontketend Feyenoord, dat via Sam Larsson tussendoor ook nog twee grote kansen had gemist.

Ajax aangepakt

In het tweede bedrijf ging Feyenoord door waar het gebleven was: het pakte Ajax bij tijd en wijle keihard aan, maar grotendeels wel binnen de spelregels. Ook aan de bal werd de thuisploeg sterker dan de opponent uit Amsterdam: via Tonny Vilhena en Steven Berghuis maakten de Rotterdammers de intenties duidelijk. En na die twee waarschuwingen was het via opnieuw Van Persie raak.

Een heerlijke voorzet van Berghuis viel, wederom dichtbij het doel, voor Van Persie: hij zette helemaal vrij tussen twee Ajacieden in zijn hoofd tegen de bal (4-2). Dat was voor Ten Hag het moment om in te grijpen: hij haalde een woedende Donny van de Beek en de falende Magallán naar de kant en bracht David Neres en Daley Sinkgraven in de ploeg, maar het tij keren lukte - ook met Klaas-Jan Huntelaar even later voor Kasper Dolberg - niet meer.

En het werd nóg erger voor Ajax: invaller Ayoub, die in 2019 naar eigen zeggen revanche wilde nemen op zijn moeizame start in Rotterdam, schoot vanaf de rand vanaf het zestienmetergebied hard en laag in de verre hoek. De eerste goal die niet van dichtbij viel tegen Onana, die ook op deze inzet kansloos was. 'Tien, tien, tien', scandeerde De Kuip: dat was ongeveer wel het enige dat Ajax bespaard bleef tegen een formidabel Feyenoord.

Door de zes tegentreffers Ajax in 2019 al meer tegentreffers dan in de gehele eerste seizoenshelft (tien om acht): geen enkele ploeg incasseerde meer tot dusver in de Eredivisie. Na de remise van vorige week tegen sc Heerenveen opnieuw een keiharde tik voor de Amsterdammers, die verdedigend absoluut terug naar de tekentafel moeten. Voor Van Bronckhorst is de eerste Eredivisie-zege op Ajax de bevestiging dat zijn spelers inderdaad goed met hem willen afsluiten. Wat dat betreft is die start fenomenaal en kijkt iedere voetballiefhebber uit naar 27 februari: de halve finale van de KNVB Beker. 

Opstellingen en beoordelingen:

Feyenoord: Kenneth Vermeer 7; Jerry St. Juste 6,5, Eric Botteghin 6,5, Sven van Beek 7, Calvin Verdonk 7,5 (Ridgeciano Haps -); Jordy Clasie 7, Jens Toornstra 9, Tonny Vilhena 7,5; Steven Berghuis 7,5 (82. Yassin Ayoub -), Robin van Persie 9 (Nicolai Jørgensen 6,5), Sam Larsson 7

Ajax: Andre Onana 6,5, Noussair Mazraoui 3, Matthijs de Ligt 5, Lisandro Magallán 3 (Daley Sinkgraven 4,5), Daley Blind; Lasse Schöne 5, Donny van de Beek 5 (David Neres 4,5), Frenkie de Jong 4; Hakim Ziyech 6, Kasper Dolberg 4,5 (Klaas-Jan Huntelaar -), Dusan Tadic 4

Man of the match: Jens Toornstra

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen