Ghana brengt Tsjechië naar rand van afgrond

17 juni 2006, 19:47

Na de 3-0 zege op de Verenigde Staten werd Tsjechië nog gezien als één van de belangrijkste kandidaten voor de wereldtitel, maar inmiddels moet de ploeg vrezen dat het haar Waterloo zal vinden in de groepsfase. De ploeg van trainer Karel Brückner ging zaterdag in een boeiende wedstrijd volledig terecht met 2-0 onderuit tegen de ijzersterk spelende WK-debutant Ghana, waardoor de Afrikanen plotseling dicht bij een plaats in de tweede ronde zijn. De Tsjechen daarentegen zullen nu donderdag tegen Italië nog vol aan de bak moeten om uitschakeling te voorkomen.

Voor Ghana was het vanmiddag in Keulen een kwestie van alles of niets. De ploeg had vorige week tegen Italië weliswaar een prima partij op de mat gelegd, maar door de 2-0 nederlaag staat de ploeg van bondscoach Ratomir Dujkovic met de rug tegen de muur. Een nederlaag tegen Tsjechië, dat in haar eerste duel indruk maakte door Verenigde Staten met 3-0 van de mat te spelen, zou voor de Ghanezen vrijwel zeker uitschakeling betekenen. Alleen een zege van de Verenigde Staten op Italië later op de dag zou Ghana dan in de race houden, maar de kans dat de Amerikanen ook daadwerkelijk gaan winnen lijkt minimaal.

Tsjechië begon het duel met Ghana met dezelfde basisformatie als vorige week maandag tegen Team USA. Alleen de geblesseerde 2,02 meter lange Jan Koller ontbrak, zijn plaats werd zoals verwacht ingenomen door de zes centimeter kleinere Vratislav Lokvenc. Naast Koller kon bondscoach Karel Brückner overigens ook geen beroep doen op Milan Baros. De topscorer van het afgelopen EK is nog altijd niet fit genoeg om in actie te kunnen komen.

In het met 45.000 fans uitverkochte stadion van Keulen kende Ghana een droomstart. De ploeg kreeg al na één minuut een corner, die door de Tsjechen slechts half weggewerkt werd. De Ghanese middenvelder Stephen Appiah bracht de bal terug in het strafschopgebied, waar Tomas Ujfalusi de situatie verkeerd inschatte en onder de bal door ging. Door deze fout kwam Asamoah Gyan in balbezit en de spits van het Italiaanse Modena wist wel raad met het buitenkansje. Met een bekeken schot passeerde hij Petr Cech en noteerde hij het snelste doelpunt van dit WK tot dusver.

De Ghanezen daarentegen kwamen er een aantal keer zeer gevaarlijk uit. Vooral door het bij vlagen ijzersterke spel van middenvelders Essien, Muntari en Appiah had Ghana in de eerste helft een aantal prima mogelijkheden op een tweede treffer. Zo schoot Matthew Amoah vanuit de draai over, terwijl een schot van Appiah net naast het doel van Petr Cech verdween. De 1-0 voorsprong van de Ghanezen halverwege de wedstrijd was dan ook misschien wel verrassend, maar zeker niet onverdiend.

Tsjechië leek meer grip op de wedstrijd te hebben dan in de eerste helft, maar twintig minuten na de hervatting leek de beslissing in de wedstrijd te gaan vallen. Tomas Ujfalusi legde de doorgebroken Amoah neer, waarna arbiter Elizondo deed wat hij moest doen: rood voor Ujfalusi en een strafschop voor Ghana. Een tweede treffer zou de wedstrijd ongetwijfeld op slot hebben gegooid, maar tot ontzetting van de Ghanezen stuiterde de strafschop van Asamoah Gyan via de binnenkant van de paal weer terug het veld in. Hierdoor bleef het 1-0 en mocht de Tsjechen blijven hopen op minimaal een punt.

Na de rode kaart van Ujfalusi was het voor Tsjechië een kwestie van alles of niets. Bondscoach Brückner bracht geen extra verdediger in het veld om de absentie van Ujfalusi op te vangen, maar koos er voor om simpelweg met een verdediger minder verder te spelen. Dit zorgde er voor dat de slotfase van de wedstrijd ontzettend spectaculair werd. Ghana kreeg kans op kans om de score uit te breiden, maar omdat met name Asamoah Gyan faalde in de afwerking bleef de wedstrijd lang spannend. Pas tien minuten voor tijd maakte Sulley Muntari aan alle onzekerheid een eind. Na een fraaie combinatie tussen Gyan en Appiah schoot de middenvelder van Udinese de bal genadeloos in het dak van het Tsjechische doel: 2-0.

Dit doelpunt zorgde voor hysterische taferelen op de tribunes van het kolkende RheinEnergie Stadion. De Ghanese fans werden gek van vreugde en vierden de eerste Afrikaanse zege op dit WK uitbundig. Toch was er voor Ghana ook een keerzijde aan het succes. Beide doelpuntenmakers, Gyan en Muntari, kregen evenals afgelopen maandag tegen Italië een gele kaart. Hierdoor missen beide spelers het derde groepsduel, tegen de Verenigde Staten. Een zege in die wedstrijd zal voor Ghana vermoedelijk voldoende zijn om door te dringen tot de tweede ronde van het WK.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen