Feyenoord boekte de zege waar iedereen 'nog jaren over praat'

28 januari 2019, 08:02

De 6-2 overwinning van Feyenoord op Ajax was voor Giovanni van Bronckhorst de allereerste zege op de Amsterdammers in de Eredivisie. En, omdat hij na dit seizoen stopt, voorlopig ook de laatste. Maar de iconische zege van zondagmiddag in De Kuip betekende vooral (ook) het einde van een dramatische Eredivisie-reeks tegen Ajax, waarop iedereen in Rotterdam-Zuid beretrots is.

"Ik heb mijn spelers gezegd dat ze een wedstrijd moesten neerzetten waar iedereen nog jaren over praat. Dat hebben ze uitstekend gedaan. Dit maakt mij heel trots." Giovanni van Bronckhorst benoemde na de krankzinnige winst van zijn elftal het duel als een van de mooiste uit zijn tijdperk. Misschien wel omdat het hem nog nooit was gelukt in de competitie, maar nog veel meer omdat heel Rotterdam meer dan snakte naar de winst.

{image[331984][right-half][]}29 januari 2012

Om dat helemaal goed te begrijpen moeten we terug naar 2012, 29 januari: de laatste keer dat Feyenoord in de Eredivisie won van Ajax. Laura Dekker was volop in het nieuws, de benzineprijs had een recordhoogte bereikt en 'Ai Se Eu Te Pego!' stond bovenaan de Top 40-lijst. Van Bronckhorst zat als assistent van Ronald Koeman op de reservebank - met onder andere Stefan de Vrij, Tonny Vilhena, Kostas Lamprou en Gill Swerts naast hem - en zag hoe John Guidetti zich met drie treffers tot de grote held van Rotterdam schoot.

Bij Ajax stonden onder andere Kenneth Vermeer, Daley Blind, Jan Vertonghen, Lorenzo Ebecilio en Theo Janssen in de ploeg. Dmitriy Bulykin viel in en scoorde, maar kon een 4-2 nederlaag niet meer afwenden. "Mensen huilden na eindelijk een overwinning tegen Ajax", blikte bondscoach Koeman in oktober 2018 nog terug op de destijds óók memorabele 4-2 zege. Het duel ging de boeken in als een van de meest bijzondere wedstrijden onder leiding van Koeman. "Dit was echt ongelofelijk. Het was jarenlang alleen maar verlies, verlies, verlies tegen Ajax."

{image[327533][left-half][]}Verschillen

Anno 2019 is de situatie wat dat betreft maar weinig veranderd, ondanks alles wat er gebeurde. In de tussentijd versleet Guidetti zes clubs, pakte Feyenoord meer prijzen dan Ajax, haalden de Amsterdammers ruim 350 miljoen euro binnen aan transfers en groeide Van Bronckhorst uit tot een van de meest succesvolle hoofdtrainers in de geschiedenis van de Rotterdammers. Maar winnen van Ajax? Nee, dat lukte niet in de Eredivisie. Zelfs niet in het kampioensjaar.

In de KNVB Beker was er nog een 1-0-zege - de eerste Klassieker voor Van Bronckhorst - door een eigen doelpunt van Joël Veltman in blessuretijd. Maar in de competitie volgden liefst negen (!) nederlagen en vier remises. 25 doelpunten voor Ajax, negen voor Feyenoord. Onder Van Bronckhorst was de balans met twee gelijke spelen en vijf nederlagen net zo matig: in oktober was er nog de pijnlijke en volstrekt kansloze 3-0 nederlaag na de vroeg rode kaart voor Jeremiah St. Juste.

Open wond

En zo'n lange periode zonder overwinning op de aartsrivaal, dat is een open wond. Want een seizoen waarin niet van Ajax wordt gewonnen, is als alcoholvrij bier. Het kan best lekker zijn, maar je mist toch altijd iets. En een reden voor een écht biertje kregen de fans zondag bijna exact zeven jaar na dato (2555 dagen) weer. Onder aanmoediging van een wederom geweldige De Kuip werd de eeuwige rivaal verslagen. Over de zege in 2012 werd geschreven, wat eerder bleek en ook Robin van Persie recentelijk nog aangaf.

'Het kwalitatief beste elftal van Nederland heeft Feyenoord niet, daar is iedereen het wel over eens. Toch wisten de Rotterdammers dit seizoen in eigen huis al te winnen van PSV, FC Twente en Ajax. Op goede dagen lijkt Feyenoord, vooral in de eigen Kuip, de hele wereld aan te kunnen.'

[photo,119868,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen