Ajax overklast VVV en neemt revanche voor debacle in Klassieker

2 februari 2019, 21:42   Bijgewerkt: 2 februari 2019, 22:13

Ajax heeft zich weer weten te herstellen van de vernedering tegen Feyenoord van vorige week. In eigen huis wonnen de Amsterdammers door treffers van Hakim Ziyech, Kasper Dolberg, Dusan Tadic, David Neres, Klaas-Jan Huntelaar en Donny van de Beek met 6-0 van VVV-Venlo. Zo bezorgden zij trainer Erik ten Hag een goede verjaardag en werd het gat met koploper PSV voorlopig teruggebracht tot twee punten.

Ajax moest in een niet uitverkochte Johan Cruijff Arena een signaal afgeven na de reeks zeer pijnlijke wedstrijden na de winterstop. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de ploeg van Erik ten Hag vanaf de eerste minuut de bovenliggende partij was en het meeste de bal had. Het creëren van kansen ging alleen moeizaam. VVV, dat dit seizoen uitblinkt in het tegenkrijgen van weinig doelpunten, hield de rijen goed gesloten en daar had Ajax moeite mee. De Limburgers hielden de ruimtes klein en Ajax probeerde, zoals wel vaker dit seizoen, via de backs openingen te vinden. De terugkeer van Nicolás Tagliafico als linksback was daarbij een welkome steun in de rug. De Argentijn kwam veelvuldig mee naar voren en leverde een aantal dreigende voorzetten af.

De grootste kans voor Ajax viel te noteren na zo'n tien minuten. Achter het standbeen langs was de manier waarop Dolberg de score probeerde te openen, maar keeper Lars Unnerstall lag goed in de hoek. Daarna deelde Ajax vooral speldenprikjes uit. Ziyech schoot de bal net naast de rechterpaal en Rasmus Kristensen en Van de Beek mikten op Unnerstall. Tien minuten voor rust vond Ajax toch de bevrijdende treffer. Deze kwam wat gelukkig tot stand. Ziyech gooide zich slim voor Jerold Promes, werd geraakt en lokte daarmee een vrije trap uit. Nadat Lasse Schöne een paar eerdere vrije ballen om zeep had geholpen, ging de Marokkaan nu zelf achter de bal staan en hij schoot fraai binnen in de rechterhoek.

VVV-Venlo kon aanvallend weinig uitrichten, maar de ploeg werd wel steeds gevaarlijk als het een enkele keer offensief dacht. Dat gebeurde vooral in de omschakeling met de snelle Patrick Joosten en Jay-Roy Grot. Die laatste hield in z'n eentje een groepje Ajacieden bezig rond het Amsterdamse strafschopgebied tot Matthijs de Ligt ingreep. Later was Grot de schlemiel toen hij aanvoerder Danny Post over het hoofd zag. De middenvelder stond helemaal vrij in de zestien, maar Grot liep de bal over de achterlijn.

Na rust veranderde het spelbeeld niet. Ajax zorgde er na acht minuten in de tweede helft voor dat het publiek in de Arena iets rustiger op de stoel kon gaan zitten door de score te verdubbelen. Nadat schoten van Ziyech en Blind nog waren geblokt door de gele muur van VVV, legde Van de Beek de bal heel mooi neer voor Dolberg en de Deen werkte die mogelijkheid hard en zuiver achter Unnerstall. Enkele minuten daarna besliste Ajax de wedstrijd helemaal. Een schot van Kristensen werd nog gekeerd door Unnerstall, maar Tadic tikte de rebound binnen.

Met het vertrouwen van die derde treffer ging Ajax daarna op zoek naar nog meer goals. VVV-Venlo, dat de eerste helft in defensief opzicht nog aardig partij wist te bieden, werd overlopen. Een schot van Blind werd van de lijn gehaald en een geplaatste bal van Tadic uit de kruising getikt door Unnerstall. De volgende treffer voor Ajax viel echter pas vijf minuten voor tijd. Invaller Neres draaide mooi weg bij twee verdedigers en schoof de bal in het doel. Diezelfde Neres was een minuut later verantwoordelijk voor de assist op mede-invaller Huntelaar die de 5-0 en zijn 99ste treffer in dienst van Ajax maakte.

De tweede assists voor Neres kwam in de blessuretijd toen hij Van de Beek bediende en hem de 6-0 zag aantekenen. Door deze dikke zege kreeg Ajax-trainer Erik ten Hag een mooi cadeau voor zijn 49ste verjaardag en verkleinde Ajax het gat met koploper PSV tot twee punten. De Eindhovenaren spelen morgenmiddag nog, thuis tegen Fortuna Sittard.

Opstellingen en beoordelingen:

Ajax: André Onana 7,5; Rasmus Kristensen 7,5, Matthijs de Ligt 8, Daley Blind 8, Nicolás Tagliafico 7 (64. Daley Sinkgraven 7); Frenkie de Jong 7,5, Lasse Schöne 7, Donny van de Beek 7,5; Hakim Ziyech 7,5, Kasper Dolberg 8 (82. Klaas-Jan Huntelaar –), Dusan Tadic 7,5 (73. David Neres -)

VVV-Venlo: Lars Unnerstall 8; Moreno Rutten 6,5, Jerold Promes 6,5 (66. Damian van Bruggen 6), Nils Röseler 6, Roel Janssen 6; Danny Post 6,5, Tino Susic 6,5 (90. Evren Korkmaz -), Ralf Seuntjens 6; Jay-Roy Grot 6,5, Peniel Mlapa 5,5, Patrick Joosten 5,5 (73. Peter van Ooijen -)

Man of the match: Kasper Dolberg

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen