Rutten met Anderlecht laat onderuit tegen Standard Luik

3 februari 2019, 20:02

Fred Rutten heeft zondagavond een nieuwe nederlaag moeten incasseren als manager van Anderlecht. Na een goede openingsfase kwam zijn ploeg wel op achterstand, maar via Sven Kums werd de schade al snel ongedaan gemaakt. Lang leek die rare vrije trap een punt op te leveren, maar vlak voor tijd ging als het alsnog mis: Paul José Mpoku tekende voor 2-1.

Anderlecht nam net als in eerdere duels de verdedigende stellingen in. Hoewel Rutten aangaf graag aanvallend te willen spelen, beseft hij ook dat realistisch voetbal op dit moment belangrijker is. Er is een plek bij de eerste zes nodig om in de kampioenspoule te komen en in dat kader was een punt meer dan welkom geweest. Nu is het vooral te hopen dat Sint-Truiden niet van AS Eupen wint, dan valt Anderlecht naar plek zeven.

De voormalig speler van sc Heerenveen, die net als Zakaria Bakkali een basisplaats had gekregen van Rutten, schoot uit een vrije trap heerlijk de gelijkmaker op de borden. Wel had Standard inmiddels het heft in handen genomen en kwam in de tweede helft dan ook op voorsprong.

Mehdi Carcela schoot na een uur de thuisploeg terecht op 2-1, maar die goal werd eveneens terecht afgekeurd door de arbiter. Hij keurde het doelpunt af, omdat er een overtreding op Bakkali was begaan. Maar het was vooral tegenhouden wat de ploeg van Rutten kon doen in de slotfase, ook met debutant Yala Bolasie binnen de lijnen. Bij Standard maakte Alen Halilovic zijn opgewachting.

Dat tegenhouden lukte lang, tot vlak voor de blessuretijd: Paul José Mpoku schoot de winnende treffer binnen. Een zure nederlaag voor Rutten, die zag dat er in de lange blessuretijd niet meer werd gescoord door zijn ploeg. Daardoor moet Anderlecht voorlopig weer vrezen de plek bij de eerste zes kwijt te raken en is de start voor Rutten, met twee nederlagen in drie duels, nog niet succesvol te noemen.