Speler van de Week: waar eindigt de bewogen reis van Stengs?

4 februari 2019, 15:45

Calvin Stengs is een van de revelaties bij AZ momenteel. De jonge buitenspeler laat de mooiste dingen zien op de Eredivisie-velden: de zware blessure die hij opliep doet daar niets aan af. De aanvaller is een van de pareltjes van de toekomst en bewijst dat keer op keer. Voor zijn goede optreden tegen FC Emmen werd hij verkozen tot 'Speler van de Week' van FCUpdate.nl.

Aan de goedlachse Stengs heeft niemand een hekel: iedereen geniet vooral van wat hij etaleert in de Eredivisie. Met zijn twintig jaar heeft hij toch al een flinke geschiedenis en omdat hij 'Speler van de Week' is, blikt FCUpdate.nl (kort) terug op zijn verleden. Wat waren de sleutelmomenten in zijn loopbaan?

14 december 2016: AZ-debuut tegen ASWH in de beker

"Ik ben hartstikke blij. Hier droom ik al van sinds ik bij AZ zit. Als het dan ook echt gebeurt, is het een kippenvelmomentje." Stengs is zo blij als een kind als hij mag starten tegen ASWH (2-0 winst) in de KNVB Beker. Hij genoot met volle teugen van de negentig minuten die hij speelt. Naast zijn schoenen lopen doet hij echter niet. "Van de kansen die ik had, had ik er één of twee moeten maken", toont hij zich zelfkritisch. Ook Nick Olij en Jeremy Helmer debuteerden die avond.

17 mei 2017: eerste doelpunt namens AZ

Twee maanden na zijn debuut in de Eredivisie tegen Excelsior heeft Stengs een basisplaats veroverd in de play-offs met FC Groningen, mede omdat Alireza Jahanbakhsh niet fit was. In beide duels (1-4 en 4-1 winst) maakt hij een doelpunt, zijn eersten in de hoofdmacht van AZ. Tegen FC Utrecht geeft hij bij de 3-0 zege twee assists. "Het was geweldig. Het was jammer dat hij er al vroeg af moest. In de rust gaf hij al aan dat hij last van zijn kuiten had. Hij is net achttien, maar wat kan die gast voetballen zeg!", is trainer John van den Brom lovend over zijn pupil. Niet veel later komt hij een nieuw, vijfjarig contract overeen met AZ.

{image[320265][right-half][]}12 augstus 2017: de zware blessure

Kermend van de pijn ligt Stengs op de grond. Het is stil in het Philips Stadion. Voor de aangekondigde revelatie zit het nieuwe seizoen er na acht minuten al op. De achttienjarige voetballer ging huilend op de brancard van het veld. Zijn ploeggenoten van AZ oogden aangeslagen. "Ik ken hem goed en ik kan heel goed met hem, maar ik zag meteen aan zijn reactie dat het niet goed was. Hij heeft een fantastische voorbereiding gehad, het is echt heel verdrietig", aldus Wout Weghorst, die in de buurt van het incident stond. Een periode van veertien (!) maanden revalideren volgde.

3 november 2018: basisrentree in hoofdmacht AZ

448 dagen na de verschrikkelijke blessure was er voor Stengs weer een basisplaats. Na minuten in Jong AZ en in het bekeduel met VVV-Venlo kreeg hij tegen De Graafschap weer een kans in de basiself van de Alkmaarders. Tegen de zeer verdedigende Superboeren kwam hij er amper aan te pas, maar niemand die dat nog erg vond. Net als bij zijn debuut in 2016 was hij niet tevreden. "Ik moet ritme zoeken, maar ben allang blij dat ik er sta." En hij was niet de enige: iedereen was blij met Stengs, ondanks zijn matige spel.

{image[331736][left-half][]}19 januari 2019: de eerste goal na zijn rentree

AZ draait geweldig na de winterstop en Stengs is daar een wezenlijk onderdeel van. Stengs heeft spelritme opgedaan en laat weer de mooiste dingen zien. Na de winterstop toont hij tegen FC Utrecht (3-0 winst) met een geweldige lob aan nog altijd een extreem talent te zijn. In Amsterdam gaan de geruchten dat David Neres naar China gaat: iedereen heeft zijn hoop al gevestigd op Stengs. "Misschien voel ik me wel de gelukkigste man op aarde. Ik heb even laten zien dat ik een goaltje kan maken", aldus de twintiger. Gelukkig met zijn doelpunt en met zijn vriendin: hij heeft een dochter van Ronald de Boer aan de haak geslagen.

2 februari 2019: voor het eerst een doelpunt én assist

Stengs gaf in zijn loopbaan wel een doelpunt en ook een assist, maar nooit een doelpunt én assist in één duel. Totdat hij in Alkmaar tegen FC Emmen weer toverend over het veld ging. In ieder denkbaar elftal van de week werd hij gekozen, het publiek genoot met volle teugen en door de bezoekers van FCUpdate.nl wordt hij verkozen tot 'Speler van de Week'. Stengs is voor niets of niemand meer bang en schittert week in, week uit bij AZ. Hoewel hij aangaf een bijzondere band te hebben met toekomstig trainer Arne Slot, is het de vraag of hij nog houdbaar is. "Als Stengs zo blijft presteren denk ik dat hij niet heel lang te houden is voor AZ", aldus clubicoon Kees Kist. Waar gaat de reis die werd ingezet op 14 december 2016 eindigen?

Uitleg Speler van de Week

Iedere Eredivisie-wedstrijd heeft een Man of the Match, van wie de drie met de hoogste beoordeling (zie de beoordelingen onder de verslagen van Eredivisie-wedstrijden) worden genomineerd. Via Twitter kun jij iedere speelronde je stem uitbrengen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen